Parcul Petofi a prins culoare şi viaţă prin glasul copiilor care l-au luat cu asalt împreună cu părinţi şi cu bunici. Cei mici au găsit parcul total schimbat: cu desene şi şotron pe asfalt, cu copaci împodobiţi cu borcane colorate şi flori, cu panglici strălucitoare şi baloane colorate şi flori imense din hârtie creponată. Câteva cortuleţe din pânză, cu pături şi perne au oferit un plus de umbră şi relaxare, la fel ca şi bean bag-urile alb-roşii.
[eadvert]
Panourile desenate cu figuri inspirate din mediul natural i-au ghidat spre ateliere. Un atelier îndrăgit şi „gustos” a fost cel al Cristinei Roman,, health coach, de la care cei mici au învăţat cum să facă un suc sănătos din legume şi fructe.
La atelierul asociaţiei Împreună pentru Educare şi Dezvoltare Socială (IEDS), copiii au fost ivitaţi să îşi pună imaginaţia la bătaie pictând piesele realizate din carton, la scară urbană, ale jocului Jenga – una din cele trei instalaţii gândite de arhitecta Greta Zsak. Jocul este simplu: cele 30 de piese se pun una peste alta ca să formeze un turn. Jucătorii vor scoate apoi, pe rând, câte o piesă pe care trebuie să o pună în partea de sus a turnului. Trebuie să fie atenți la stabilitatea turnului, deoarece în momentul în care turnul se dărâmă, jucătorul care a pus ultima piesă a pierdut.
„M-am implicat cu sufletul în acest proiect împreună cu colegii mei de la Zero Positive Architecture și studenții mei din dorința de a aduna comunitatea în jurul unor instalaţii care împrumută de la natură spaţiul pe care-l folosim, urmând ca după cele trei zile de eveniment să revina la starea iniţială totul”, spune arhitecta Greta Zsak.
Celelalte două instalaţii sunt „Lasă dopul aici”, un panou ce va fi realizat pe parcursul celor trei zile din dopuri și va reprezenta la final logoul evenimentului, şi cea de a treia instalaţie este pontonul realizat din structură de lemn şi montat pe malul stâng al Crişului Repede.
„În parc sunt ateliere şi workshopuri dedicate atât copiilor cât şi adulţilor. Toată lumea poate avea ceva de făcut. Sunt workshopuri şi ateliere prin care se face şi implementarea unor proiecte europene, cum sunt cele ale asociaţiei IEDS şi cele ale Grădiniţei nr. 34, care ne este şi partener. Avem de toate, nu ştiu dacă va veni cineva cu anumite aşteptări şi nu va găsi ce să facă. Mă îndoiesc. Fiecare poate găsi ceva de făcut pe gustul lui”, a adăugat Alexandra Sferlea-Big, project manager la IEDS.
De mare succes este poteca senzorială a celor de la Clever Kids, pe care cei mici calcă curioşi cu tălpile goale pe frunze, lemne, paie, pietre şi nisip experimentând senzaţii. Pentru unii frunzele sunt răcoroase, pentru alţii nisipul e mai plăcut pentru că e mai fin, dar şi pietricelele sunt bune că fac masaj. La atelierele bilingve Clever Kids (engleză – germană) au experimentat prin culorile curcubeului prichindeii creativi, cu chef de joacă.
Cei mari s-au putut opri la atelierul Asociaţiei Culturale Noua Acropolă unde s-a pictat ochiul lui Ra, ochiul înțelepciunii și s-a povestit despre cum s-a realizat pictura în Egiptul Antic, dar și despre interpretarea conceptului în viața de azi.
Între ateliere şi jocuri, s-au admirat panourile cu tematica Art Nouveau realizate de elevi ai Liceului de Arte Oradea, s-a răsfoit o carte de la standul Libăriei Cărtureşti ori s-au făcut fotografii cu muralul din parc.
Spre seară, după un pahar de limonadă, o îngheţată, o vafă cu ciocolată sau o felie de pizza de la vendorii postaţi lângă fântâna cu flori din hârtie creponată, copii, părinţi, bunici au asistat la spectacolul „Avarul” de Moliere, prezentat de copiii Asociaţiei Culturale Teatrul de Copii, în parteneriat cu Teatrul Arcadia.
Programul s-a încheiat cu concertul formaţiei Stagger Lee, unul dintre cele mai fresh proiecte din Oradea, format la începutul anului 2021 pe filiera studioului Postanalog. Cu influențe de post-punk și spoken word, trupa e alcătuită din Mircea Floruț (Le Brouf), Alex Stîngu (Baby Elvis, Astro Générale, Cat Mercury) și Florin Sărătoc (Astro Générale). Vineri seara a fost prima apariție live pe scenă a trupei.
O serie de ateliere educative pentru prichindei a organizat şi Fundaţia Comunitară Oradea în Parcul Libertăţii, unde mentorii Comuniteca i-au ghidat în atelierele de reciclare, caligrafie sau biologie. Acolo s-a putut admira şi expoziţia de pictură pe sticlă pe teme ecologice a elevilor de la Şcoala Gimnazială Szacsvay Imre. Programul în Parcul Libertăţii l-au încheiat Dino şi Mop în Oraşul de Hârtie, îndrăgitele personaje ale Teatrului Arcadia, cu care cei mici se vor reîntâni duminică.
Maria Scripcă, organizatorul Street Delivery Oradea spune că deşi iniţial şi-au propus să facă evenimentul mai restrâns, au ajuns să îl organizeze în trei locaţii: Parcul Petofi, Parcul Libertăţii şi malul stâng al Crişului Repede. „Ne sunt parteneri Clever Kids, Fundaţia Comunitară Oradea, Facultatea de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură şi ABA Crişuri, cărora le mulţumesc pentru tot sprijinul şi deschiderea către acest proiect. Invităm oamenii să vină şi să ia parte la Street Delivery Oradea pentru că tot ce am pregătit şi tot ce am muncit în ultimele două luni e doar pentru ei. Îi aşteptăm de la mic la mare să vină să se joace în parc, să ne simţim bine şi să învăţăm multe lucruri împreună”, spune Maria Scripcă.
Sâmbătă şi duminică, pe lângă evenimentele din cele două parcuri, vor avea loc şi evenimentele Criş Delivery de pe malul stâng al Crişului Repede, unde vor fi plimbări cu barca împreună cu studenții Facultății de Geografie, Turism și Sport, dezbateri şi concursuri de stand up paddle board cu SupAcademy.
Program Criş Delivery
19 iunie 2021
14:00 – 15:00 – Plimbări cu barca împreună cu studenții Facultății de Geografie, Turism și Sport, departamentul de Educație Fizică, Sport și Kinetoterapie. Plecarea se va face de la Primărie și ne dăm jos din barcă pe malul Crișului după podul Centenarului.
15:00 – 17:00 – Explorează natura cu cei de la SupAcademy
17:00 – 20:00 – Dezbatere despre bune practici în amenajarea malurilor de ape în intravilanul localităților și lansarea concursului: ‟Activare sustenabilă a luncii Crișului Repede’’
Invitați: Anca Mihociu (reprezentant ABA Crișuri), Eleonora Mircescu (ecologist), Alexandru Purcaru (arboriculor) și Mihai Culescu (peisagist), Loredana Gaiță (arhitect), Diana Codrean (peisagist), Diana Culescu (peisagist), Klaus Birthler (arhitect) și Marius Cătălin Moga (arhitect)
18:00 – 19:00 – Leapșa pe apă – Concurs stand up paddle board:
Întrerupem dezbaterea pentru o oră de mișcare alături de SupAcademy.
20:00 – 20:30 Q&A cu invitații
20 iunie 2021
14:00 – 15:00 Q&A cu Familia, în lunca Crișului
Despre citit și publicat cu Mircea Pricăjan, Miron Beteg și Alexandru Sereș.
15:00 – 18:00 Atelier de protecția mediului pentru copii – Apele Române A.B.A Crișuri.
Program Street Delivery Oradea
Trimite articolul
XNu inteleg scopul acestui “Festival” ……
-
Distractie pentru copii…
-
Ca să ne simțim mai bărbați.
Timp de fericiţi, economisiţi.
Made in Taraba, grill fecundo-strada?
Am fost la *street delivery* si am mancat de la *food truck* dar inainte am facut *stand-up paddle * pe crisul repede si am vorbit cu instructorii de la *sup academy* din bucuresti. despre *cris delivery*