Ceea ce în Europa este de ceva vreme o normalitate, în România încă stârneşte reacţii de aversiune. La finalul lunii iulie a fost înfiinţat la Oradea ARK, primul ONG dedicat comunităţii LGBTQIA+, ca în această săptămână să fie organizată prima săptămână Pride, „un moment istoric” pentru oraş, după cum se mândresc organizatorii.
[eadvert]
În sala de expoziţii de la Lokal, pe strada Aurel Lazăr, s-a deschis luni Pride Week, după ce a fost schimbată locaţia de desfăşurare, care iniţial fusese MA hub, din Parcul I.C. Brătianu. Aproximativ 70 de tineri au venit la această primă întâlnire, cu emoţie, teamă dar şi cu încredere că lucrurile încep să se îndrepte spre ceea ce şi-au dorit de multă vreme.
Sub privirile atente ale unor angajaţi de la o firmă de security, participanţii au fost rugaţi să deschidă pentru veridicare genţile, pentru a evita orice posibilitate de agresiune. De altfel, organizatorii de la Ark afişaseră din timp pe Facebook un „Ghid de siguranță și regulament Oradea Pride 2023” în care se stipula, printre altele, că la evenimentele Pride Oradea este interzis accesul cu arme de orice fel, substanţe psihoactive sau psihotrope interzise prin lege sau băuturi alcoolice. „Vă rugăm să fiţi atenţi pentru siguranţa voastră şi a celor din jur, să nu răspundeţi la instigări verbale/fizice şi să semnalaţi voluntarilor, organizatorilor sau reprezentaţilor companiei de securitate orice compotament abuziv sau violent”.
Teama de a nu fi ageresaţi şi dorinţa de a fi în siguranţă a mers până la a-i sfătui pe participanţi: „Vă rugăm nu purtaţi însemne vizibile ale comunităţii LGBTQIA+ în public (steaguri, tricouri, etc)”.
Din fericire, nu a fost cazul, întâlnirea desfăşurându-se fără incidente, cu entuziasm şi ovaţii pentru iniţiatorii Ark Oradea, organizatorii Pride Week, care au mulţumit ONG-urilor din ţară pentru sprijin. „Vrem să oferim o imagine autentică a comunităţii locale, să spargem mitul «monştrilor din umbră»”, a spus Iulian, preşedinte şi fondator Ark Oradea.
Pe pereţii sălii decorată cu steaguri LGBTQIA+ au fost expuse fotografii portret însoţite de mărturiile unor tineri ai comunităţii din România, puse la dispoziţie de asociaţia queer „Identity. Education” din Timișoara.
„Nu este o fază, nu trece”
Invitată să vorbească în prima zi de Pride Week a fost Cristina Săracu, președinta asociaţiei MozaiQ, organizație care luptă pentru interesele comunității LGBTQIA+ din România, şi fondator al ONG-ului Incluziune pe Bune. Cristina Săracu este un vechi activist cu o experienţă vastă în probleme de diversitate, echitate şi incluziune.
„Nu ştiu cât de conștienţi suntem fiecare dintre noi, dar în seara asta, la Oradea, se scrie istorie. Sunt din generaţia care acum 20 de ani ar fi spus că nu o să ni se întâmple niciodată chestia asta în România”, şi-a început discursul invitata.
Cristina Săracu locuieşte la Timişoara împreună cu partenera sa, Mihaela, alături de care îşi trăieşte viaţa de 17 ani. Cristina (55 ani) şi Mihaela (47) au reuşit să se căsătorească în Islanda în 2017, pentru că doar acolo şi în Danemarca se oficiază căsătorii între persoane de acelaşi sex şi care nu au rezidenţa sau cetăţenia ţării respective. Căsătoria lor nu este recunoscută în România, dar este recunoscută în toate statele membre ale blocului comunitar care aplică rezoluția Parlamentului European. Conform acestei rezoluţii, parteneriatele ori căsătoriile între persoane de același sex ar trebui recunoscute în toată Uniunea Europeană, decizie PE care în România nu este încă respectată.
În ultimii ani, de când a ieşit în public, Cristina Săracu a descoperit că între ce îşi imaginează că ştiu oamenii despre comunitatea LGBTQIA+ şi ceea ce ştiu de fapt este o mare distanţă. Invitata face de ceva vreme proiecte de diversitate şi incluziune, vorbeşte public de toate tipurile de incluziune, nu doar dspre comunitatea LGBTQIA+ şi s-a confruntat deseori cu afirmaţia: „ştiţi, asta e o boală”.
Cristina Săracu aminteşte că la 17 mai 1990, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declasificat homosexualitatea, subliniind că nu este catalogată ca o boală. De asemenea, după 17 ani de convieţuire cu partenera sa, invitata a subliniat faptul că dacă eşti de o altă orientare sexuală „nu este o fază, nu trece”, aşa cum cred unii.
Prejudecăţi şi stereotipuri
Ipsos, una dintre cele mai mari companii multinaţionale de studii de piaţă din lume, într-un studiu care a inclus şi România la începutul acestui an, spune că în ţara noastră comunitatea LGBTQIA+ reprezintă 9% din populaţie, subliniază Cristina Săracu. Într-un studiu de acum un an, Ipsos anunţa că în lume comunitatea LGBTQIA+ reprezintă 10%. „La un calcul simplu, la 20 de milioane de locuitori din România, 10% înseamnă 2 milioane de oameni. Luaţi populaţia oricărui oraş. Nu sunt câteva sute de oameni în comunitate aici, la Oradea. Sunt câteva zeci de mii. Aritmetica nu minte, indiferent că oamenii ăia sunt vizibili sau invizibili. Diversitatea e un fapt”, spune Cristina Săracu.
Este nevoie să se vorbească despre incliuziune pentru că oamenii nu ştiu şi sunt în permanenţă bombardaţi de tot felul de prejudecăţi şi stereotipuri, spune președinta MozaiQ, povestind de vremea când era copil, în anii ’70, şi bunicii o speriau că vin „pletoşii” să o ia. Asta până când pe la cinci ani, fiind la mare, s-a speriat şi a început să plângă atunci când într-un magazin a intrat un domn cu plete, spre ruşinea părinţilor ei. „De fapt ce e? E doar o prejudecată”.
În anii ’90 nu se vorbea nici de diversitate, nici de incluziune. Cei din comunitate se fereau, nici nu ştiau unii de alţii, iar posibilitatea de a-ţi pierde job-ul în caz că se afla era maximă.
Cristina Săracu își dorește drepturi egale cu cele ale oricărui alt cetățean plătitor de taxe în România, amintind: „Căsătoria sau parteneriatul este un contract civil între doi oameni. A nu se confunda cu taina cununiei religioase”. Când sunt în Europa, Cristina şi Mihaela reprezintă o familie. „Când trecem frontiera, suntem două persoane care locuiesc împreună”.
Invitata a mai amintit de cuvântul pe care îl aude destul de des, „toleranţă”. „Nu, nu trebuie să fim toleranţi! Noi nu asta ne dorim, şi cred că nimeni de aici nu îşi doreşte asta. Ne dorim să fim trataţi egal, să fim priviţi ca oameni care au trăirile lor, care au valoarea lor profesională”, a afirmat invitata, care este încrezătoare că tineri vor schimba mentalitatea, fiind de acord că fiecare are libertatea de a se exprima dacă o face „cu bun simţ, fără a fi intruziv în viaţa celuilalt, fără a încălca legea”.
„Asiguraţi-vă că sunteţi safe”
„Între cei 25.000 de oameni de la Pride din București de anul acesta, sau cei 15.000 care au fost acum un an, sau cei 10.000 care au fost acum doi ani, sunt foarte mulți aliaţi. Erau grupuri de tineri din comunitate şi restul erau prieteni, erau colegi. Solidaritatea tinerei generații este pentru mine absolut impresionantă. Am văzut şi părinţi care au mers să îşi susţină copiii”, spune Cristina Săracu, amintind de eforturile pe care le fac oranizaţiile din ţară pentru ca lucrurile să meargă înainte. „Fiecare dintre oamenii care pun umărul, produc schimbarea”.
Președinta asociaţiei MozaiQ i-a îndemnat pe tineri să fie prudeţi şi „safe” atunci când vor lua hotărârea de a-şi recunoaşte public apartenenţa la comunitatea LGBTQIA+. „Nimeni nu trebuie să iasă public, nici măcar în faţa prietenilor sau părinţilor, dacă nu e pregătit pentru asta, dacă nu simte cu adevărat că e momentul în care poate să facă lucrul acesta. Şi nu exită moment potrivit sau moment nepotrivit. Singurul lucru pe care îl spun întotdeauna este: asiguraţi-vă că sunteţi safe. Nu vă expuneţi la riscuri! Riscuri care pot veni inclusiv din partea familiei. Dacă ne ducem în zona de mediu în care trăim, între prieteni, ar trebui întotdeauna să ne gândim: pot să trăiesc dacă prietenul ăla o să îmi întoarcă spatele? Pentru că sunt lucruri care în continuare se întâmplă. Din fericire, la cei care sunt tineri, se întâmplă din ce în ce mai rar, şi mărturie sunt Pride-urile de la Bucureşti”.
La final, Cristina Săracu a răspuns întrebărilor puse de participanţi, concluzionând că lumea este mult mai deschisă spre acest subiect, şi asta bazându-se pe un studiu de acum doi ani care anunţa că 47% din populaţie afirma că nu are nimic împotriva unei forme de parteneriat civil sau chiar de căsătorie între persoane de acelaşi sex.
„Asta înseamnă că societatea este extrem de avansată faţă de cei care ne conduc din păcate, şi asta o spun fără a face niciun fel de politică. Pur şi simplu este o constatare şi un răspuns la cei care spun că «societatea nu e pregătită, trebuie să mai aşteptaţi». E cea mai urâtă chestie pe care i-o poţi spune unui om. Să te uiţi în ochii lui şi să spui: Ştii, viaţa ta nu este aşa de importantă, ai putea să mai aştepţi un pic. Cât să mai aşteptăm? Până când?”, a încheiat invitata.
În sală s-a aflat şi orădeanca Ruxandra Gîdei, absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universităţii din Bucureşti, vlogger literar cu peste 39.000 de urmăritori pe canalul ei de Youtube, 4fără15. Ruxandra susţine că toate familiile ar trebui protejate de lege, amintind că România este unul dinre ultimele 6 state din Uniunea Europeană care nu oferă niciun fel de protecţie legală familiilor întemeiate de persoane de acelaşi sex. Pe contul ei de Instagram a postat de altfel şi un reel în care invită tinerii să semneze petiţia Accept: „Dacă eşti de acord că toţi românii ar trebui să fie trataţi egal în faţa legii, semnează petiţia Protejaţi toate familiile pe acceptromânia.ro/petiţie”.
Îndemn la post şi rugăciune în Piaţa Unirii
În timp ce în Lokal se desfăşura discret prima întâlnire din cadrul săptămânii Pride de la Oradea, în Piaţa Unirii răsunau boxele unei întâlniri creştine prin care oamenii erau îndemnaţi să trăiască „aşa cum ne-a îndemnat Scriptura”, unde bărbatul este bărbat şi femeia este femeie. Întâlnirea din centrul oraşului a fost organizată de Biserica Penticostală „Speranţa” din Oradea. „Vă îndemn să ne unim împreună în rugăciune ca Bunul Dumnezeu să atingă inima bihorenilor și să ne dea biruință în această lucrare” este invitaţia „evanghelzării în stradă”.
În Piaţa Unirii au fost câteva sute de persoane din comunitatea penticostală orădeană care au ascultat predici și muzică de fanfară și s-au rugat pentru familia tradițională, unii purtând pancarde cu mesajele „Ne rugăm pentru încetarea avorturilor” sau „Există iertare şi vindecare după avort”. „Binecuvântează, Doamne, Oradea cu frică de Dumnezeu”, au răsunat cuvintele pastorului. „Dumnezeu să binecuvânteze familia. Amin”, s-a încheiat adunarea şi cu imnul „Te adorăm în fericire”, pastorul invitând pe cei prezenţi şi a doua zi, la o altă întâlnire, tot în Piaţa Unirii, cu o altă biserică penticostală. Desigur, aceste întâlniri care au loc în această săptămâna, nu au nicio legătură cu săptămâna Pride organizată de Ark Oradea care va continua cu alte activităţi la Lokal, şi cu alţi invitaţi precum Vlad Viski de la asociaţia MozaiQ, Ruth Borgfjord de la Queer Sisterhood din Cluj Napoca sau Andreea Herman şi Lia Burg de la Identity.Education. Întâlnirile Pride Oradea vor cuprinde şi concerte, ateliere de filosofie dar şi proiecţii de scurtmetraje.
Săptămâna aceasta are loc primul Pride Oradea! Voci pro și contra
Trimite articolul
Xlucrurile urate, denaturate trebuie tinute in ascuns si nu promovate ca adevar, naturalete, normalitate. Nu deviatiile, inconcordantele, divergentele trebuie adaptate ca normalitate.
Decat falsii aia de pocaiti, mai bine lgbt!
Daca am fi obligati. Amandoua grupurile sunt penibile.
-
Mda, ca astea de la lgtsqwqweqweq is cei mai corecti. Majoritatea din cei care fac aceste manifestatii si propagande o fac numai pt bani. Plus ca toti au probleme psihice… Sincer tu esti mai penibil ca nu sti nici in ce sa crezi…
-
Ești fetița sau băiat, sau non-binar, sau mai bine zis n-ai habar ca ești prost grămada…
Daca vreti sa fiti tratati egali, atunci nu faceti parade pe strada, ca nici noi astia normalii nu facem parade precum ca suntem normal.
voi efectiv vreti sa fiti acceptati in societate doar prin simplu fapt ca vrei mai multe beneficii si protectie fata de noi astia normalii.
In America la fel…daca ii zici gresit numele she/her sau mai stiu eu ce, suna la politie…
si acuma te gandesti daca aveti mai multa putere sau protectie/avantaje decat noi.
Sa imi fie scarba de voi si viitorul vostru mizerabil.
-
care “noi normalii” ? nu vorbi in numele tuturor, mai suntem si cativa care nu sunte indoctrinati si fanatici ortodocsi printre cei “normali”
De f…t s-au f…t?
Parada=Exhibitionismul nefirescului
Nu mă interesează ce faci sub plapumă.deci te tratez egal.in momentul când te manifești pe stradă și vii să-mi spui că ce faci,faci bine nu te mai tratez egal.oriunde în lume provocați repulsie.chiar dacă e legiferat in unele țări.senzația se vomă însă nu se poate legifera.
Repede au ieșit “tremuricii”la contramanifestație.chipurile în spiritul credinței.pentru reclamă și prozelitism.ne-am prins fraierilor.
-
lkjlgbt, habar n-ai despre ce vorbești,fraiere. Te-ai prins eventual cu capu-n gard. Habar n-ai nici ce-i aceea credință. Se vede că ai rămas la faza de ,,tremurici,, și ,,prozelitism,,. Mi-e milă de tine, asta ca să nu zic că mi-e silă de tine!
Mergeti voi cu pride week vostru in desert si lasati-ne in pace ca si asa avem destule pe cap!
Circ pe strazi va trebuie ? Valea!
Și gay-ii din rândurile neoprotestantilor? vă pozați in mari credincioși, falșilor!!!
Fotografiati si afisati pe toate gardurile sa stim de cine sa ne lepadam.
Auzi la ei…drepturi egale…la ce mah…
Eu nu zic ca se intampla in societatea din Romania e ok dar voi distrugeti si mai mult.
Ar trebui sa stiti ca famila inseamna barbat+femeie = copii nicidecum sau – -.
Daca nu va convine situatia pe care o aveti intr-o tara crestina precum Romania , de ce nu plecati acolo unde sunteti tratati egal, pentru ca eu sper ca aici in Romania sa nu fiti nici macar tolerati daramite tratati egal.
-
Heil minulake ! Ai dreptate , hai sa-i gonim pe toti de pe aici care nu sunt rasa pura ortodoxa, pe unguri in Mongolia, pe rromi in India si pe homosexuali in Olanda sau unde vrei tu … asta e solutia finala todeauna.
Oms spune ca nu sunt bolnavi lgbt eu zic ca la vârful Oms tot bolnavi de ăștia sunt sa nu uitam ca un nebun nu va recunoaște ca e în schim voi ăștia care va vretivrecunoscuti normali nu va recunoaște nimeni de cei sanatosi,apoi provocați atâta sila și scârbă încât oameni normali se feresc de voi și o vor face în continuare msi rau ca de covid
Birta nu uita la anul nu te vom vota.. pt pride weck
Vai de capul meu ce parada de prosti e in comentarii. Puneti ma mana pe o carte si cititi ceva, strangeti un ban sa va plimbati putin prin lume… voi va decideti viata in functie de ce zice analfabetul de Becali la tv. Vai de viata voastra de prosti.
-
Nu “iubito”!nu după Becali ne luăm,ci după starea firească a lucrurilor.dacă ție îți place la caca nu veni nouă să ne spui că așa e normal.stau și mă întreb mă-ta și tactu din căcat te-au făcut?
Cu Pride ne facem tara si orasul de rusine. Nu va vrem aici! Nu vrem sa va vedem nici in societatea noastra nici langa copiii nostri. Nici un Pride! Afara de aici!
Cauza principală este amestecul puterilor în stat. Biserica e una cu statul. Vin salariile de la stat, ce mai trebuie slujire? Cate-o slujbă, câteva rugăciuni pentru președinte, Preasfințitul și toți sfinții și gata. Scutire de toate impozitele, taxă de clopot, botez și înmormântare că banii de la stat nu ajung. Bisericile tradiționale dorm pe ele. Nu le pasă de enoriași pentru că salariul oricum vine.
Totuși, o biserică s-a ridicat cu credință și slujire demnă de creștini.
Ce spus Dumnezeu înainte de a mistui Sodoma?
“Caut un om …..”.
Ei bine, în Oradea a găsit o biserică.
Mila, compasiune si ajutor medical. Nu toleranta, acceptare si mandrie. Aceste victime ale unor abuzuri constientizate sau neconstientizate din copilaria lor, in relatia cu tatal sau chiar lipsa acestuia din viata lor, sunt acum victimile unui sistem care, prostindu-i si folosindu-i la maxim, duc o agenda de distrugere in masa a familiei si copiilor. Toate aceste ONG-uri finantate prin retele intortocheate de afara nu fac altceva decat sa se foloseasca de catre acesti bolnavi mintali si sufleteste, a le inocula in mintile si sufletele lor ratacite ideea de mandrie, si de a intoxica copiii si a-i baga intr-o confuzie totala, deoarece ei sunt tinta si nu adultii. Uitati-va la fetele lor si veti intelege ratacirea in care traiesc. Sunt 2 tipuri de fiinte de genul asta, unii care au destul intelect si bun simt de a sta singuri in suferinta lor si de a nu se afisa in public si acestia pe care-i vedeti pe strada in tot felul de manifestatii dar cu un IQ extraordinar de scazut. Pe coperta revistei Cosmopolitan din februarie 2021 apare o femeie obeza intr-o pozitie intortocheta de yoga insotita de titlul “This is Healthy!”. In fiecare an mor aprox. 2,8 milioane de oameni din cauza greutatii excesive si a obezitatii. Acelasi sistem care incurajeaza oamenii cu disforie de gen sa fie mandri de boala lor mentala, fara ca sa-i ajute in vreun fel cu toate ca exista cai de succes catre vindecare, incurajeaza populatia obeza sa continue pe acest drum si chiar sa fie mandra de ea. In cuvinte mai putine si pe intelesul tuturor, sa fi mandru si practic sa te sinucizi cu mandrie. Sunt absolut geniali ce au reusit sa faca intr-un timp atat de scurt, cum au reusit sa distruga o societate intreaga fara ca multi sa-si dea seama ce se intampla cu adevarat. Dumnezeu sa fie cu voi si sa va ajute sa va salvati sufletele!