Câteva sute de părinţi au trecut luni pragul şcolilor din Oradea şi judeţ pentru a completa cererile de înscriere în învăţământul primar. Prima etapă de înscriere în învăţământul primar se desfăşoară în perioada 4-22 martie, iar cea de-a doua în intervalul 2-8 aprilie 2019. La etapa a doua participă doar cei care nu au fost cuprinşi într-o unitate de învăţământ după prima etapă.
Dacă după prima etapă copiii nu sunt cuprinşi în nicio unitate de învăţământ, părinţii vor completa o nouă cerere de înscriere, repartizarea urmând să se facă pe locurile rămase disponibile după prima etapă. Unităţile de învăţământ sunt obligate să afişeze situaţia copiilor înscrişi şi a locurilor rămase disponibile, după fiecare etapă de înscriere.
Părinţii pot completa cererile pentru înscrierea copiilor la clasa pregătitoare atât online, cât şi la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea celor mici. Validarea cererilor se va face direct la unitatea de învăţământ, astfel că cei ce completează cererile online trebuie să meargă la şcoala la care doresc înscrierea copilului, pentru validarea cererii.
Acte necesare înscrierii
Pe lângă cererea-tip, la dosarul de înscriere, părintele trebuie să depună copie și original după actul de identitate al acestuia. Părinții divorțați vor depune la înscriere și hotărârea judecătorească definitivă, din care rezultă modul în care se exercită autoritatea părintească și unde a fost stabilită locuința minorului.
De asemenea, mai sunt necesare: certificatului de naştere al copilului (copie şi original), copie a documentului care atestă dezvoltarea psihosomatică corespunzătoare pentru parcurgerea clasei pregătitoare (acolo unde este cazul) și alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi/sau specifice (acolo unde este cazul).
Solicitări absurde
Potrivit inspectorului responsabil cu învăţământul primar în limba română, prof. Felicia Ianţa, în judeţul Bihor au fost aprobate 286 de clase, cu un număr total de 5.734 de elevi.
„Avem solicitări din partea părinţilor ai căror copii au doar cinci ani. Unii dintre ei nici nu vor împlini vârsta de 5 ani la începutul anului şcolar 2019/2020. Precizăm că, potrivit legii, în clasa pregătitoare pot fi înscrişi doar copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2019, inclusiv, iar la solicitarea părinţilor, copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2019, inclusiv, pot fi înscrişi în învăţământul primar dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare”, a declarat inspectorul şcolar Felicia Ianţa.
La Şcoala Gimnazială „Dacia” Oradea, în prima zi, au depus dosare de înscriere în jur de 35 de părinţi. Şcoala dispune de 100 de locuri pentru clasa pregătitoare, împărţite în patru clase.
Intensiv engleză
Totodată, la Şcoala „Dacia”, începând cu anul şcolar 2019/2020 se vor forma primele două clase cu predare a limbii engleze în regim intensiv, la clasa a V-a. Înscrierile vor debuta la sfârşitul acestui semestru, cu un test de evaluare a limbii engleze (după un grafic care va fi stabilit la nivelul unităţii de învăţământ).
„Cele două clase s-au format datorită solicitărilor mari venite din partea părinţilor elevilor şcolii noastre. Însă pentru cele 60 de locuri disponibile pot opta nu doar elevii unităţii noastre, ci şi elevi din alte şcoli. Condiţia este să promoveze testul de limbă engleză. Practic, elevii vor avea patru ore de limba engleză pe săptămână”, a explicat prof. Florian Hava, directorul Şcolii Gimnaziale „Dacia” Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!