Până luni, la închiderea ediţiei, nicio candidatură nu a fost depusă la registratura Universităţii din Oradea. Deocamdată, doar un cadru didactic şi-a anunţat intenţia de a intra în cursa pentru cea mai înaltă funcţie din conducerea instituţiei de învăţământ superior. Este vorba de prof. Gheorghe Ionescu, de la Facultatea de Arhitectură şi Construcţii şi liderul Sindicatului Corpul Profesional Universitar.
UO, în top 500
„Candidez pentru funcţia de rector deoarece consider că pot face bine comunităţii academice orădene din această poziţie şi să folosesc aici cunoştinţele pe care le-am acumulat ca preşedinte al Sindicatului «Corpul Profesional Universitar» Oradea şi vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale Sindicale «Alma Mater». Îmi doresc să fac parte dintr-o comunitate universitară al cărei impact asupra mediului economic să fie excelenţa, manifestată prin profesionalism, demnitate şi transparenţă decizională. Obiectivele esenţiale, pe care le vizez, într-un eventual mandat, surprind următoarele aspecte: poziţionarea Universităţii din Oradea printre primele 15 din ţară şi în top 500, eficientizarea calităţii actului educaţional, prin atragerea unui număr cât mai mare de profesori asociaţi, a căror activitate şi expertiză profesională este recunoscută pe plan internaţional, afirmarea libertăţii academice şi a autonomiei universitare, în conformitate cu practicile europene”, a spus Gheorghe Ionescu. Acesta a precizat că doreşte ca deciziile să fie luate de Senatul Universităţii, care – potrivit acestuia – „trebuie să cunoască problemele”.
„Până acum Senatul a fost ţinut în ceaţă. De asemenea, trebuie trasă linie şi pornit pe un drum nou. Trebuie să se uite trecutul. În altă ordine de idei, s-au făcut multe mişcări în Universitate (de pildă, înfiinţarea departamentelor) şi nu ştiu cât de benefice vor fi. Consider că trebuie pus cadrul didactic pe poziţia pe care o merită pentru că a fost cam neglijat”, a mai declarat Ionescu.
Rectorul Cornel Antal vrea să candideze pentru un nou mandat, dar nu ştie dacă noua Lege a Educaţiei îi permite acest lucru, întrucât el a avut un mandat de rector interimar în perioada 2007 – 2008, imediat după destrămarea dinastiei Maghiar, iar legea interzice ca mandatul unui rector să depăşească 8 ani. Rectorul Antal a declarat că aşteaptă încă răspunsul Ministerului Educaţiei.
Un alt nume vehiculat pentru această funcţie este cel al profesorului Constantin Bungău, decanul Facultăţii de Inginerie Managerială şi Tehnologică. Contactat telefonic, profesorul Bungău a dat un răspuns evaziv redactorului Jurnal bihorean.
„Nu pot să spun dacă da sau nu. Este prematur să fac o astfel de declaraţie. Ultima zi de depunere a candidaturilor este 20 ianuarie. Cu certitudine, mă gândesc până în 20 ianuarie”, a declarat decanul Constantin Bungău.
Calendar alegeri
Alegerile pentru funcţia de rector se vor desfăşura prin vot secret, în data de 8 februarie. La alegeri vor participa cadre didactice, cercetătorii şi reprezentanţii studenţilor în Senatul universitar şi în consiliile facultăţilor.
Tot în perioada 9 – 20 ianuarie 2012, cadrele didactice şi cercetătorii UO îşi vor depune candidaturile pentru funcţia de membru în Senatul Universităţii. Termenul limită este 20 ianuarie, ora 15:00. Conform calendarului alegerilor, şedinţa Consiliului facultăţii pentru desemnarea, prin vot secret şi direct, a ordinii candidaţilor pentru funcţia de membru în Senatul universitar va avea loc în perioada 23 – 25 ianuarie. Lista candidaţilor va fi înaintată B:E.U., prin registratura UO.
În cazul studenţilor, şedinţa pentru desemnarea ordinii candidaţilor pentru funcţia de membru în Senatul universitar are loc în perioada 9 – 10 ianuarie. Listele se vor înainta astăzi Biroului Electoral al Universităţii, prin registratură. Studenţii îşi vor alege membrii în Senatul UO în data de 16 ianuarie, iar dacă va fi cazul, un al doilea tur de scrutin va avea loc în data de 18 ianuarie.
Primul tur de scrutin pentru alegerea membrilor (cadre didactice şi cercetători) în Senatul Universităţii va avea loc în data de 8 februarie.
C.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!