La sediul Termoficare Oradea, de pe str. Borșului, a avut loc, în 13 octombrie, conferința de presă susținută de primarul Florin Birta, directorul Termoficare, Călin Ungur, directorul Director executiv al Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională din Primăria Oradea, Marius Moș și Răzvan Carcea, reprezentantul firmei Loial Impex SRL care realizează construcția, consacrată prezentării stadiului lucrărilor la construcția noii unități de producție cogenerare de înaltă eficiență, menită să înlocuiască blocul 1 de producție, pus în funcțiune în 1966.
Noua unitate va funcționa din iarna viitoare
Lucrările la noua unitate de producție beneficiază de o finanțare în valoare de 37 milioane euro, banii fiind asigurați prin programul guvernamental „Termoficare”, care se implementează în perioada 2019- 2027, care este parte din „Programul multianual de finanțare a investițiilor pentru modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea şi extinderea sau înființarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică a localităților şi pentru modificarea şi completarea Legii serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/2006“, program gestionat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Prezentarea obiectivului de investiții s-a făcut direct pe șantier, ocazie cu care am constatat că lucrările de execuție sunt la faza de pregătire și realizare a fundației pe cele trei zone care vor alcătui viitoarea unitate de producție.
“Toate cele trei etape de modernizarea a sistemului de termoficare din Oradea care au fost derulate până acum, investițiile care au fost realizate în sistem, au făcut să avem de la an la an un sistem tot mai eficient, cât mai puține pierderi și ne dorim să menținem prețul gigacaloriei la un nivel de suportabilitate pentru populație. Pînă la iarna viitoare, producția de energie termică va fi asigurată de instalații noi, pierderi mai puține, poluare mai puțină și va crește calitatea serviciilor oferite cetățenilor orașului Oradea.” a declarat primarul Florin Birta.
În acest moment, producția de agent termic și apă caldă este realizată prin unitatea modernizată în primele etape, iar când temperaturile coboară sub 0 grade este pornită unitatea care datează din 1966, care însă nu are randament și poluează mai mult.
Proiectul este implementat de consorțiul format din SC LOIAL IMPEX SRL (lider de asociere), ENGUL SRO din Slovacia și SC MOLDPROIECT ASD SRL, valoarea investiției este de 235.130.907,79 lei (TVA inclus), din care 85% provin din bugetul de stat și 15% din bugetul local. Noua unitate de producție va include clădirea în care vor fi montate două cazane de apă fierbinte (CAF-uri) de 25 MWt fiecare, o stație de pompare și o stație electrică modernizată, o zonă cu patru motoare termice de înaltă eficiență pentru cogenerare, care vor produce energie electrică și termică, conectate la rețeaua națională prin intermediul unei stații electrice de evacuare. Termenul de finalizare a investiției este prevăzut pentru anul viitor, iar în sezonul rece 2025- 2026 va produce agent termic, apă caldă și energie electrică.
După finalizarea lucrărilor va urma demolarea dezafectarea turnurilor de răcire vechi și modernizarea infrastructurii, incluzând adaptarea rețelelor de gaz și termoficare. Noua unitate de producție care se construiește va genera, pe lângă energie termică și apă caldă, energie electrică într-o cantitate de 30 MW. Potrivit datelor prezentate de către reprezentantul firmei Loial, cele patru motoare termice au fost deja comandate la o firmă producătoare din Norvegia, care sunt în diverse stadii de execuție, așa cum se vedea în pozele prezentate în cadrul conferinței, iar cazanele de apă fierbinte vor fi aduse din Turcia.
„Ceea ce s-a investit începând din 1965 în sistem va fi scos din funcțiune și vom avea o instalație complet nouă, cu altă eficiență, alte randamente și o poluare mult mai redusă.” a afirmat directorul Călin Ungur referindu-se la investiția care se derulează la Termoficare Oradea.
Prețul gigacaloriei rămâne neschimbat
Investițiile începute de Primăria Oradea acum 15 ani pentru reabilitarea și modernizarea sistemului de producere și distribuție a energiei termice și apei calde se cifrează, până în acest moment, la 200 de milioane euro. Aceste fonduri, în cea mai mare parte provenite din fonduri nerambursabile, includ și componenta de cofinanțare din partea bugetului local, în jur de 20 de la sută, rentabilizarea sistemului a permis reducerea în permanență a subvenției suportate de la bugetul local, după cum afirma primarul Birta, iar banii care nu s-au mai dus în subvenție au permis realizarea de noi investiții în sistemul de termoficare din Oradea, chiar dacă unele nu se văd, potrivit edilului.
În cadrul conferinței, primarul Birta a anunțat că în acest sezon rece, prețul gigacaloriei pe care populația o va plăti se va menține la același nivel și anume 397 de lei, urmarea avizului primit din partea ANRE, autoritate de reglementare în domeniul energiei.
„Administrația orădeană a fost acuzată în ultimii ani că Oradea are cea mai mică subvenție din țară și cel mai scump preț pe care îl plătesc cetățenii. În ultimii 15 ani, toți banii care ar fi mers către subvenții pentru cetățeni au fost investiți în sistemul de termoficare. Investițiile poate nu sunt vizibile, pentru că multe dintre ele sunt îngropate sub asfalt, dar beneficiile lor se resimt în mod clar pe timp de iarnă. Scopul nostru este de a avea un preț rezonabil pentru populație la gigacalorie. În premieră, am primit avizul ANR pentru menținerea prețului gigacaloriei la nivelul de iarna trecută, de 397 de lei, și am reușit chiar să reducem subvenția la 22,5 lei/gigacalorie. În mod clar nu avem cel mai mare preț din țară pe care îl plătește populația, iar Oradea are cea mai mică subvenție din țară pentru termoficare” a afirmat primarul Birta.
Apa geotermală va rămâne și se va extinde
După finalizarea lucrărilor la noua unitate de producție, Termoficare va asigura încălzirea și apa caldă și prin cele două foraje de apă geotermală, care completează sistemul de la nivelul orașului. Primarul Florin Birta și directorul Călin Ungur susțin și această componentă a sistemului și chiar vor dori extinderea sa, însă aceasta este limitată de elemente strict tehnice, însă acolo unde se va putea se va apela pe mai departe la utilizarea apei geotermale pentru încălzirea locuințelor.
Potrivit directorului de la Termoficare, prin modernizarea instalațiilor de producție și utilizarea apei geotermale, s-a reușit reducerea emisiilor de carbon de la 100 milioane de tone anul, cât era în urma cu ani, la 30 milioane de tone, cu un impact major asupra nivelului de poluare din Oradea.
Oradea se va încadra în cerințele Uniunii Europene
Prin reabilitarea a 95 la sută din rețeaua primară de distribuție, funcționarea celor două unități moderne de producție și continuarea reabilitării rețelei de distribuție secundară, conductele din cartiere, municipalitatea și Termoficare SA își propun ca Oradea să îndeplinească cerința Uniunii Europene privind eliminarea subvenției pentru energie termică.
„Uniunea Europeană solicită ca, în câțiva ani, sistemul de termoficare să nu mai fie subvenționat deloc de autoritățile publice locale, iar dacă nu vom investi în aceste sisteme, ele vor deveni nefuncționale. Cred că un sistem de încălzire centralizat este ceea ce trebuie să aibă un oraș civilizat din Europa. Poluarea redusă, calitatea ridicată a serviciilor și eficiența energetică sunt avantaje importante, iar decizia de a investi în sistemul de termoficare, luată acum 15 ani, și-a demonstrat deja viabilitatea.” a mai afirmat primarul Florin Birta.
Trimite articolul
XInseamna ca iar se va scumpi gigacaloria. Fiecare investitie in sistem a dus la urcarea pretului la cote astronomice. Bolojan a spus ca trecuie condus orasul ca o afacere pe profit cat mai mare, sclavii aplaudaci aplauda
serios? de ce nu s-a prevazut aceasta in wstitie cand s-a construit centrala noua?? asta inseamna incopetenta!
La câte sute de milioane de Euro ,au băgat în termoficare,ar trebui sa le fie rușine să mai cerseasca de la guvern ajutor anual de milioane de euro
In al 2 lea rand , gigacaloria orădeană ar trebui sa fie una din cele mai ieftine din tara,ce sa vezi ,e una din cele mai scumpe
Dar propaganda bolovanilor ne spune că trăim în paradisul terestru,in Oradea …..cel mai amendat și taxat oraș din Sud Estul Europei
Eficientizarea ar trebui sa coboare si pretul platit de beneficiar. Altfel, inseamna ca anterior, cand se lucra in pierdere – acoperita acum tot de beneficiar, acesta primea un produs sub calitatea promisa. Cum vine asta?
-
Taci ma, PSDva pune sa latrati,mars in Vaslui. Ai caldura scumpa ca ai centrala Mercedes nu Logan. De vrei Mercedes suporta cheltuiala, saracii in Teleorman si Logan