Tema „Viitorul / Acum”. Bienala de Arhitectură Transilvania 2019, organizată de Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Transilvania, în parteneriat cu filialele din Bihor, Satu-Mare, Alba şi Nord-Vest, are loc în perioada 7-24 noiembrie. Scopul este acela de a implica întreaga comunitate în planurile şi deciziile arhitecţilor, urbaniştilor, peisagiştilor, autorităţilor.
Expo BATRA2019
Vineri,8 noiembrie la orele 17,00, la Biblioteca Universității are loc vernisajului Expo Batra 2019, evenimentul în jurul căruia se desfășoara Bienala de Arhitectură Transilvania 2019. În fapt , este vernisajul expoziției-concurs, a lucrărilor înscrise la Premiile BATRA, la umătoarele secțiuni:Arhitectura locuinței individuale, Arhitectura locuințelor colective, Arhitectura dotărilor comunitare și de producție,Arhitectura spațiului public, Arhitectura patrimoniului cultural,Rural, Arhitectura spațiului interior și scenografie, Microarhitectură / Arhitectura temporară, Design de obiect, Proiecte culturale / Inițiative / Experimente. Lucrările vor rămâne expuse la Biblioteca Universitatii din Oradea, până pe 25 noiembrie.
Expoziția va fi prezentată simultan și în celelalte orașe care au filiale partenere în Bienală: Cluj Napoca, Baia Mare, Satu Mare și Alba Iulia. Un alt eveniment care se desfășoară în cadrul Bienalei de Arhitectură Transilvania, în parteneriat cu Facultatea de Arhitectura si Urbanism Cluj-Napoca și Facultatea de Construcții Oradea este expoziția-concurs Diplome Batra 2019.
Aceasta este deschisă tuturor absolvenților facultăților partenere și membrilor filialelor partenere (Ordinul Arhitecților din România Filiala Transilvania, OAR- Filiala Alba, Ordinul Arhitecţilor din România- Filiala Teritorială Bihor, Ordinul Arhitecţilor din România Filiala Nord-Vest, Ordinul Arhitecților din România Filiala Satu Mare), care au susținut diploma în 2018 și 2019.
Scopul expoziţiei- concurs este de a reflecta cât mai corect activitatea tinerei generații de arhitecți, oferindu-le vizibilitate atat in fata specialistilor din domeniu, cât și în fața publicului larg. În cadrul acestui eveniment, absolvenții își vor putea susține lucrările în fața juriului și a publicului, avand astfel un dialog și prim contact cu posibil clienți, angajatori, colaboratori. Nominalizările și premiile sunt acordate de către un juriu format din arhitecți membri OAR și profesori din cadrul facultăților partenere.
Tinerii arhitecți vor avea ocazia să se prezinte publicului în două rânduri, în cadrulvernisajului lucrărilor lor de Diplomă, sub forma unei expoziții – va avea loc marți, 12 noiembrie, ora 19.00, dar și cu prilejul susținerii publice a Diplomelor- va avea loc duminică, 17 noiembrie, începând cu ora 10.30.
Disputa pe microhidrocentrale
Pe 12 noiembrie, de la ora 17, în Cetate (corpul G) va avea loc o dezbatere pe tema impactului microhidrocentralelor asupra mediului şi comunităţii. “Autorităţile ne spun că microhidrocentralele sunt bune, pentru că ele creează locuri de muncă şi rezolvă necesităţile locale în materie de electricitate.
Însă care este impactul lor asupra mediului? Vom încerca să găsim toate avantajele şi dezavantajele creării de microhidrocentrale pe râurile din România, într-o discuţie cu lect. dr. Mihai Vasilescu, din cadrul Facultăţii de Fizică a Universităţii Babeş-Bolyai…Provocările arhitecturale pentru mediul rural, un inventar al meşterilor pricepuţi în construcţii va avea loc la Muzeul Țării Crișurilor pe 13 noiembrie”, se aratîă în comunicatul organizatorilor.
Pe 14 noiembrie, de la ora 17.30, la Cetate, va avea loc prezentarea Via Transilvanica. Vineri, 15 noiembrie, de la ora 11, la Şcoala Generală nr. 16 va avea loc un atelier de ceramică pentru copii.Bienala se încheie pe 19 noiembrie, în Cetate, unde Daniel C. Tăbacaru va ţine cursul de eficienţă energetică Economie Circulară şi Case Pasive, de la ora 11. Cetatea va găzdui , de la ora 17 și un atelier de iniţiere în construcţia cu pământ.
Citiți principiile noastre de moderare aici!