Cuplul şi-a cumpărat, în urmă cu câţiva ani o parcelă de teren pe deal, în zona străzii Sofia. Era în extravilan, la acea dată. Parcela, de vreo 600 de metri pătraţi, după planşele cadastrale arătate de vânzător, era una dreptunghiulară, cu spaţiu destul în laterale – familia s-a gândit că îşi poate asigura, asfel, o oarecare intimitate faţă de vecini.
Accesul la teren, au fost asiguraţi cei doi soţi, se face pe un drum de servitute, trasat printre două rânduri de parcele, vecine cu a lor, cu ieşire în strada Sofiei.
Bani pentru împrejmuit şi construit au avut abia de anul trecut aşa că au început drumurile la Primărie pentru autorizaţii. Şi cu asta s-a dezlănţuit coşmarul birocratic pentru ei.
Parcelare ilegală!
De la Primărie au aflat că, de anul trecut, cu aprobarea Planului Urbanistic General, terenul lor a fost trecut în intravilan în 1 august.
„M-am dus să cer autorizaţie pentru anexe gospodăreşti, ce se autorizează în extravilan. Mi-au spus că aşa ceva nu mai autorizează din moment ce terenul a trecut în intravilan şi este teren pentru construcţii”, relatează Ana Chiş.
Când a încercat să obţină autorizaţia pentru împrejmuire a primit un nou refuz: parcelarea terenului, înainte ca ei să cumpere lotul, s-a făcut ilegal. „Cea care ne-a vândut a parcelat toată zona asta, a dat drept de servitute pentru acces şi toate actele au fost în regulă ani de zile, nu? Acum nu mai e acceptat nimic la Primărie”, reclamă Chiş.
A aflat de la Instituţia Arhitectului Şef că, din cauza noului plan urbanistic nu mai e acceptabil drumul de servitute existent în teren, din cauza lăţimii prea mici – „trebuie musai 9 metri lăţime, să încapă maşinile Pompierilor”. Soluţia care li s-a sugerat a fost să refacă parcelarea, dar pentru tot terenul, nu doar pentru lotul lor.
Ilegalitate masivă
Topografii cu experienţă şi vechime au cunoştinţă despre un fel de „boom” al parcelărilor făcute pe genunchi, prin anii 2000 – mai mult după mofturile clienţilor decât după ce zice legea. Şi Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a acceptat lucrare fără obiecţiuni. Sunt cazuri în care, topograful autor s-a dus cu lucrarea topografică la înregistrare, la Oficiu chiar la membri din familie! „Sute de situaţii de acest gen au început să iasă la iveală pe măsură ce cumpărătorii de terenuri s-au trezit că pe parcelele lor nu primesc autorizaţie de contruire, din cauză că parcelarea nu e conform legii”, ne-a relatat un expert judiciar topograf.
E sau nu discriminare?
După ce a trecut de şocul obligaţiei de a reface parcelarea – lucrare care ar urma să coste spre 100 milioane de lei vechi, familia Chiş a început să îşi pună întrebări. Ana Chiş arată că pe două dintre cele două parcele rezultate din parcelarea ilegală sunt construcţii – o casă ridicată de cea care le-a vândut terenul şi una pe o parcelă cu ieşire şi la la Strada Sofiei, pentru care Primăria a dat autorizaţie de construire anul trecut.
„Mie mi s-a cerut să refac parcelarea pentru toate loturile de acolo dar altora, cu parcele cumpărate tot în baza parcelării care au zis că e ilegală, le-au dat autorizaţie. În ce bază s-au dat autorizaţii de construire dacă nu există PUZ acolo? Când am întrebat la Primărie cum se poate aşa ceva, mi s-a spus „Nu aveți treabă cu ăştia doi care au ieşire la Sofiei”, zice reclamanta, acuzând Primăria de abuz.
Expertul topograf înclină balanţa spre cele susţinute de familia Chiş: „o parcelare ilegală trebuie refăcută cu luarea în calcul a tuturor suprafeţelor care au făcut obiectul lucrării, nu văd cum, în ce bază, s-a autorizat construirea unei case pe o astfel de parcelă, din moment ce a rezultat în urma unei parcelări considerate ilegale”.
Fără ajutor
Trimişi în teren să refacă parcelarea după pretenţiile celor din Primărie – adică cu exceptarea celor care şi-au primit deja autorizaţiile, cei doi Chiş s-au trezit vorbind singuri: „unii nu vor să mişte un deget, alţii nu sunt de găsit şi mai sunt şi unii care vor să plătim noi pentru ei. Topograful nu reface lucrarea fără acordul tuturor. Adică eu să plătesc 100 de milioane, că atâta vine. În plus, nu se poate fără cele două parcele de pe strada Sofiei, pe care Primăria le-a exceptat de la reparcelare. Pe oricine am întrebat, pe orice topograf, mi-a zis că nu se poate reface fără cele două”.
Chiş crede că, din moment ce are cunoştinţă de o parcelare ilegală în intravilan, Primăria ar trebui să le aducă la cunoştinţă celor vizaţi, de obligativitatea de a reface lucrarea topografică: „ar trebui să se ocupe de informare, eu una nu ştiu ce face Primăria şi funcţionarele de la birouri, că efectiv nu fac nimic în cazul ăsta. Bine că îi pot găsi pe oameni când e să ia banii pe impozite”.
Multe semne de întrebare
Parcelarea terenului, aşa cum este cerută de Primărie, cu acces la un drum lateral, care dă în Sofiei, ar schimba semnificativ forma parcelelor deţinute pe deal. Cei peste 600 de metri ai familiei Chiş, de exemplu, ar deveni dintr-un dreptunghi oarecum echilibrat, o fâşie îngustă, pe care orice casă ar ridica, ar fi foarte aproape de mejdii.
În plus, în zonă sunt unii care vor să vândă parcelele. Aceştia ce anume arată potenţialilor cumpărători – parcelele inutilizabile rezultate în urma parcelării ilegale?
„Să ai un teren să nu poţi nici măcar să-l împrejumuieşti. Stau şi mă uit la el şi Primăria să îmi spună mie că nicium nu e bine. Tot timpul îşi bagă coada ăştia de la Primărie. Dacă ai ieşire la drumul principal, trebuie să cedezi nu ştiu câţi metri. Dar efectiv nu fac nimic pentru strada aia, în afară că îşi impun regulile”, e concluzia femeii, la capătul câtorva luni de bătut uşile Primăriei.
Ce zice Primăria?
Instituţia Arhiterctului Şef transmite că pentru una dintre casele la care s-a referit reclamanta, cea aparţinând fostei proprietare a întregului teren parcelat ilegal – Ciupei Greta, nu a fost emisă autorizaţie de construire.
„Darna Radu (cel cu parcela cu ieşire la strada Sofiei n.r.) are AC 1037/28.06.2016 pentru construire casă, anexă şi împrejmuire str. Sofiei nr. 25 reparea cadastrală 8088, care are acces la str. Sofiei. Restul numerelor cadastrale rezultate din parcelarea ilegală nu au acces la stradă”, este justificarea Primăriei.
Topografii insistă că, din moment ce şi această parcelă a rezultat în urma unei lucrări ilegale, ar trebui obligatoriu inclusă şi în noua reparcelare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!