Anul trecut, ministrul Economiei Nicolae Bădălău crea rumoare vorbind despre redeschiderea minelor și nominalizând Mina Băița printre minele care urmau să fie redeschise până în august 2019. Totodată, el anunța și faptul că se rescrie legea pentru redeschiderea minelor. La finele lui decembrie 2019.
[eadvert]
Compania britanică Vast Resources a anunțat că a început programul de forare la mina sa polimetalică Băița Plai. Iar, conform siteului companiei mina produce, cu excepția unei perioade de timp în care a fost necesară întreruperea activității ca urmare a unei probleme apărute la podul de legătură dintre mină și instalația de flotație. Pe 22 octombrie, conducerea minei anunța că punctul de acces a fost înlocuit, și se așteaptă ca întreruperea temporară a producției să nu afecteze negativ obiectivele de producție și vânzări stabilite pentru luna octombrie. Conform profit.ro, Vast Resources a atras o finanțare de 1,68 milioane de lire sterline (1,85 milioane de euro) pentru a acoperi costurile cu înlocuirea punctului de acces la instalația de flotație, precum și alte cheltuieli legate de producție. Compania anunță că s-a pregătit tot timpul pentru momentul în care urma să fie pusă în funcțiune instalația de flotație: „minereul sablat este stocat în subteran atât în silozurile de la locul de muncă, cât și în silozurile de suprafață” și că urmează un model de exploatare care oferă „o bază de producție pentru următorii patru ani”.„Pe baza succesului reînceperii activității miniere, compania poate confirma că este pe cale să-și îndeplinească obiectivele de producție și vânzări din octombrie, așa cum este subliniat în proiectul de producție și în previziunile de fluxuri de numerar operaționale asociate anunțate la 7 septembrie 2020”, se arată în comunicatul de pe site-ul companiei britanice. Andrew Prelea, director executiv, Vast Resources PLC, a comentat la rândul său reluarea producției: „Suntem încântați că operațiunea noastră Băița Plai este operațională, încă o dată. Acțiunea rapidă pe care echipa noastră a întreprins-o pentru a reconecta mina și instalația de flotație a însemnat că producția a putut fi reluată rapid, rezultând întreruperi minime și, important, nu există niciun impact așteptat asupra producției și obiectivelor de vânzare din octombrie. Având potențial unul dintre cele mai scăzute costuri de operare la nivel global și oportunități semnificative de extindere a resurselor, Băița Plai are un potențial comercial semnificativ și ne concentrăm pe realizarea acestei valori dorite pentru toate părțile interesate. ”
Capacitate în creștere
Capacitatea pusă în funcțiune la rece, la finele lui 2019, era de până la 7.000 de tone metrice pe lună și se estima că va crește progresiv la 14.000 de tone pe lună, după sosirea noului echipament din China în ianuarie, potrivit Seenews.
Practic de la acordarea licenței de asociere, Vast Resources a modernizat, renovat sau înlocuit infrastructura minieră necesară pentru punerea în funcțiune la rece.
În octombrie, Vast Resources a lansat o emisiune de obligațiuni pentru o facilitate de până la 15 milioane dolari (13,5 milioane euro) prin intermediul fondului Atlas Capital Markets în Marea Britanie, în scopul demarării de noi investiții în România și Zimbabwe.
Subvenţionarea mineritului din România nu a mai fost posibilă, conform negocierilor cu Uniunea Europeană după 2012. Mina Băița era închisă din 2013, fiind considerată nerentabilă în lipsa investițiilor.
În aprilie, 2019, când ministrul Bădălău vorbea de reschiderea minelor, toate cele 460 de mine pe care le avea România erau închise, cu excepția Cupru Min, „care pune concentratul în containere și îl exportă în China”. „Ne dă bani Uniunea Europeană să le închidem, pentru că nu trebuie să fim pe piață. Asta încerc să vă spun, că trebuie să fim români și să ieșim pe piață. Anul acesta, avem 220 de milioane de euro, pentru închiderea de mine”, explica ministrul Bădălău anul trecut. Ministrul Economiei a mai spus că „nu s-a vrut” ca pentru exploatarea zăcămintelor de aur să fie stabilite parteneriate public-private, deși „asocierea” este o idee bună, în opinia acestuia. Ca și în cazul Minei Băița, redeschiderea minelor se baza pe conceptul „luăm firme străine, ei vin cu tehica, noi venim cu resursele.
Lege modificată
În aceste zile, Cătălin Bulf, secretar de stat în Ministerul Economiei, anunță că „După 17 ani, Legea Minelor, Legea 85/2003, a putut să fie modificată. Legea inițială, Legea 85, era legea închiderii minelor. Astăzi, după 17 ani, Legea 85 s-a transformat în legea deschiderii minelor. Începând cu data publicării în Monitorul Oficial, în România minele rentabile au cadru legislativ pentru a putea fi redeschise; asta înseamnă nu doar materii prime și materii prime critice care se vor putea procura din România, dar înseamnă și locuri de muncă și bunăstare în localitățile miniere, care astăzi sunt părăsite și prăfuite. Mă bucur foarte mult că, prin această inițiativă pe care am avut-o la minister și prin faptul că am reușit să convingem Parlamentul că este momentul să o aprobe, creăm o nouă speranță pentru minerii din România și pentru industria mineritului.”, a declarat Cătălin Bulf pentru ”Jurnalul de Argeș”. Creșterea serioasă a prețului aurului la bursele internaționale ar putea dicta redeschiderea minelor românești de exploatare a metalelor rare. România are rezerve subterane de aur estimate la 400 de tone.
Mina de la Băița este operată de Vast Resources prin intermediul subsidiarei African Consolidated Resources. Compania britanică operează în România și mina polimetalică Mănăila, din județul Suceava. În apropiere de Mănăila, Vast Resources mai deține două concesiuni, respectiv Piciorul Zimbrului și Măgura Neagră, unde a fost indentificată prezența unor depozite de cupru și aur.
Recent compania britanică care operează la Băița anunța că realizează o estimare a resurselor minerale care se bazează pe finalizarea recentă a unui program subteran de foraj diamantat, care a fost executat în perioada martie-septembrie 2020.
Andrew Prelea, CEO Vast Resources plc, a comentat: „Raportul nostru inițial JORC pentru Băița Plai marchează o altă etapă majoră și o realizare pentru companie. Cu peste 104.450.255 USD ca valoare în sit stabilită pentru a fi exploatată într-o perioadă de 3-4 ani și cu o creștere semnificativă suplimentară identificată, raportul oferă o bază solidă de resurse pentru a sprijini o evaluare echitabilă a pieței companiei. În afară de stabilirea fermă a valorii inerente a Băiței Plai, aceasta susține și procesul de finanțare a datoriilor susținute de active în curs de finanțare a obligațiunilor Atlas Tranche 1, pe care așteptăm cu nerăbdare să le încheiem și va marca un punct de cotitură în ceea ce privește finanțarea pentru compania noastră. Credem că raportul JORC îndeplinește, de asemenea, cerințele de due diligență ale investitorilor de capitaluri instituționale, ceea ce va fi o realizare importantă, în timp ce căutăm să construim profilul companiei și să trecem de la un emergent la unul stabilit producător”.
Trimite articolul
XIncredibil,cum ofera pe nimic bogatiile tarii acesti netrebnici PNl isti aflati la guvernare:”Având potențial unul dintre cele mai scăzute costuri de operare la nivel global și oportunități semnificative de extindere a resurselor, Băița Plai are un potențial comercial semnificativ și ne concentrăm pe realizarea acestei valori dorite “
NU SUNTEM SUB NICIO FORMA DE ACORD. Adica vrem sa transformam acest cuib de coruptie si de conflicte de interese numit ANRM in taraba de vanzare pe nimic a bogatiilor subsolului ROMANIEI? Fara control guvernamental? La cheremul lui Turdean Nicolae ( fost director Cupru Min) amestecat inclusiv in povestea corupta si puturoasa numita Rosia Montana?
NOI VA PROPUNEM ALTCEVA. DIN MOMENT CE SUNT BOGATIILE TARII FACEM REFERENDUM ( SI PENTRU TRANSPARENTA SI PENTRU REPREZENTATIVITATE).
CHIAR NU AM INVATAT CA TARA NIMIC DUPA SCANDALURIILE ROSIA MONTANA SI CERTEJ ( IN CARE NISTE FIRME SPECULATIVE INTABULATE IN PARADISURI FISCALE VIN SA NE JEFUIASCA SUBSOLUL TARII ( CU COMPLICITATEA CRASA A UNOR COZI DE TOPOR CA POANTA SI TRADICEANU-PANA LA URMA VAD CA SUNT IMPREUNA CA DOAR CINE SE ASEAMANA SE ADUNA), NE ARUNCAU FARAMITURI (ADICA REDEVENTA AIA RIDICOLA DE 6%) SI NE LASAU CADOU CIANURIILE PRECUM SI NE TEPUIAU BUGETUL ( PRIN EVAZIUNE FISCALA “LEGALA” ADICA OPTIMIZARI FISCALE); DE ACEEA IN EVENTUALITATEA IN CARE ROMANIA PIERDE PROCESUL DE LA WASHIGTON, CEI CE AU SEMNAT SA PLATEASCA, EU NU PLATESC PT CA NU AM FOST CONSULTAT);
CUM NAIBA DE EXEMPLU NU LE VINE NICIUNUI PARLAMENTAR (CA DE EXEMPLU FLORIN ROMAN SAU SORIN IOAN BUMB ) PRECUM SI GUVERNULUI (ORICARE AR FII EL) SA PUNA IN MISCARE O INDUSTRIE A METALELOR NEFEROASE CA,CUPRUL SI CELELALTE METALE NEFEROASE EXTRASE DE CUPRUMIN DE LA ROSIA POIENI SA FIE PRELUCRATE IN TARA SI SA PRODUCEM FIRE DE CUPRU,TEVI DE CUPRU,ETC CA SA DAM DE LUCRU OAMENIILOR SI SA EXPORTAM PRODUSE CU VALOARE ADAUGATA MARE IN LOC SA VINDEM CONCENTRATUL DE CUPRU SI ALTE METALE INCLUSIV AUR ( PRECUM O REPUBLICA BANANIERA) CHINEI?
OARE CHIAR NU-I DUCE CAPUL PE NICIUNUL?
EXPLICATIILE ASTA MOTIILOR DIN APUSENI PRECUM SI IN GENERAL ROMANIILOR.
De exemplu de ce nu ne spuneti ce se intampla cu productia de la minaBaita?Unde este prelucrata? Unde se fabrica produsele finale?