Zi de sărbătoare de Sfantul Nicolae, la Vadu Crisului. În cadrul unui program cultural a fost lansată Asociaţia Monsenior Ioan Dan şi s-a deschis şi o expoziţie de fotografie. La eveniment a participat însuşi episcopul greco-catolic, PS Virgil Bercea.
La intrarea în Vadu Crişului, episcopul Virgil Bercea a fost întâmpinat cu pâine şi sare de primarul Cosma Dorel, viceprimarul Ioan Hasas şi de preotul greco-catolic, Vasile Tânţaş.
Personalitatea Monseniorului
„Mă bucur tare mult că ne întâlnim în această după-masă, la Vadu Crişului, a spus în deschidere episcopul Virgil Preda. Îi mulţumesc domnului primar pentru primirea care mi-a făcut-o şi-l felicit pentru cea ce a făcut aici în Vadu Crişului”.
A urmat apoi o scurta prezentare a Monseniorului Ioan Dan, ilustre fiu al comunei Vadu Crisului. Ioan Dan a frecventat un an Facultatea de Drept din Cluj, însa chemarea acestuia era spre preoţie. În toamna anului 1935 Ioan Dan s-a prezentat la concurs la Academia Teologică din Oradea si dupa trei an in 1938 a plecat la Roma unde s-a înscris din nou la teologie în anul I, frecventand cinci ani cursurile cunoscutului Colegiu De Propaganda Fide.Şi-a luat doctoratul în Teologie, s-a înscris apoi la Drept Canonic şi la Universitatea din Lateran (Roma) luând doctoratul şi în drept canonic.
Cu multipla sa specializare în teologie şi în drept canonic, Monseniorul Ioan Dan si-a trăit perioada cea mai prolifică a vieţii în exil. Calitatea şi valoarea lui au fost recunoscute şi apreciate în Europa Occidentală şi în America deopotriva, el devenind Decan al Facultăţii de Drept Ecleziastic din Buenos Aires şi de asemenea, cap al Misiunii Catolice Romane pentru Argentina.Toţi l-au iubit şi respectat, căci a fost un mare om de mare valoare intelectuală şi spirituala, un preot bine pregătit şi cu mare prestanţă bisericească.
A murit pe neaşteptate la data de 28 august 1986, departe de tara, ca Bălcescu la Palermo sau ca multi alti romani exilaţi.În anul 2004 prin efortul nepoatei sale, Mariana Samaniego rămăşitele pământeşti ale părintelui Dan au fost aduse in curtea Mănăstirii Greco Catolice din Oradea iar pe data de 13 mai 2007, la aniversarea a 230 de ani de la Înfiinţarea Eparhiei Oradea, osemintele părintelui au fost transferate în cripta Catedralei Sfântul Nicolae, un loc demn de valoarea şi rezonanţa celui care a fost Monseniorul Ioan Dan.
V.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!