Festivalul Primăverii continuă joi la Filarmonica de Stat Oradea cu a doua seară de concerte. La pupitrul dirijoral se va afla din nou maestrul Tiberiu Soare.
Prima lucrare interpretată va fi Maurice Ravel – Tzigane, rapsodie de concert pentru vioară şi orchestră. Lucrarea a fost dedicată de către compozitorul francez violonistei maghiare Jelli d Aranyi. Solista invitată este japoneza Yuna Kusanagi, în vârstă de numai 15 ani. Yuna a început studiul viorii la vârsta de cinci ani. A fost membra Orchestrei de Tineret „Sakira”, dirijată de Kazuyoshi Akiyama, când avea doar 7 ani.
În calitate de solistă a interpretat Concertul nr. 5 pentru vioară și orchestră în la minor de Henri Vieuxtemps, colaborând cu Camerata „Hamamatsu”. În 16 martie 2019 a avut prilejul să cânte în cadrul concertului de comemorare a victimelor cutremurului din Japonia, susținut la Ateneul Român.
L-a avut ca îndrumător, printre alții, pe maestrul Ciprian Marinescu, cel care se ocupă de selectarea tinerilor solişti japonezi prezenţi în fiecare an la Festivalul Primăverii. Yuna Kusanagi a participat şi la cursurile de vară susținute de Liviu Prunaru în Amsterdam. În prezent, studiază muzică de cameră cu Masato Fujii și Kazuo Senzaki.
Programul va continua cu Concertul nr. 1 pentru violoncel și orchestră în Do major de Joseph Haydn. Concertul a fost compus în perioada 1761-1765 pentru vechiul său prieten, violoncelistul Joseph Franz Weigl. Lucrarea s-a crezut a fi pierdută până în 1961, când muzicologul Oldřich Pulkert a descoperit o copie la Muzeul Naţional din Praga. Au fost unele îndoieli privind autenticitatea lucrării, dar majoritatea experţilor consideră ca Haydn a compus acest concert.
Solistul invitat să interpreteze concertul de Haydn este violoncelistul Răzvan Suma, unul dintre cei mai activi muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume, prezent pe scene ale festivalurilor internaționale de mare prestigiu.
Pe lângă activitatea concertistică din România, cântă frecvent împreună cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alături de care a concertat în Buenos Aires, Lisabona, San Sebastian sau Porto. A colaborat cu nume importante ale muzicii clasice internaţionale, precum Maxim Vengerov, Cvartetul Borromeo, Cvartetul Voces, Silvia Marcovici, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Christian Badea sau Misha Katz.
Răzvan Suma a realizat din 2006 și până în prezent şase turnee în formulă de Trio – „Romanian Piano Trio” sau „Trio Strad” – alături de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici.
De asemenea, alături de Marin Cazacu, Alexandra Guţu şi Octavian Lup, în componenţa cvartetului de violoncele „Cellissimo”, a fost prezent pe scene din Italia, Portugalia, Macao sau Maroc. În 2009, Răzvan Suma a devenit solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, iar în calitate de profesor asociat la Universitatea de Muzică Bucureşti dezvoltă o intensă activitate pedagogică.
A şasea oară în Oradea
În ultima parte a programului se va interpreta Concertul nr. 4 pentru pian şi orchestră în Sol major, op. 58, de Ludwig van Beethoven. La pian va fi invitata japoneză Kyoko Tagawa, care a venit pentru a şasea oară în Oradea.
Pianista a insistat să fie inclusă în festival pentru că îi place să vină în România şi apreciază amabilitatea şi căldura românilor. Kyoko Tagawa s-a născut în 1977 la Hyogo și a început studiul muzicii la vârsta de patru ani. A absolvit Universitatea de Arte din Kyoto, după care a studiat la Hochschule für Musik din Dresda.
În timpul studiilor din Germania a avut ocazia să susţină o serie de concerte în mai multe ţări din Europa. În 1992 a fost premiată la concursul naţional de interpretare din Japonia, iar în 2002 a concertat în duo, alături de renumitul contrabasist Săndel Smărăndescu.
Repertoriul pianistei cuprinde atât lucrări din literatura pianistică solo, printre care integrala sonatelor pentru pian de Beethoven, cât şi concerte, precum şi muzică de cameră. A colaborat cu trioul de coarde al Filarmonicii din Dresda şi cu Orchestra Lamoureux.
Festivalul Primăverii va continua săptămâna viitoare, marţi, 26 martie, dirijor fiind maestrul Ciprian Marinescu, iar joi, 28 martie, va urca la pupitrul dirijoral maestrul Horia Andreescu. Abonamentele sunt valabile pentru toate concertele.
Citiți principiile noastre de moderare aici!