Vorbim despre a doua prelevare de organe din acest an de la Oradea, cu o pacientă ce avea virus hepatic B și pentru care s-a impus transportul echipei de la CI Parhon, de la Iași, întrucât la pacienții cu virus hepatic, organele trebuie prelevate și depozitate în recipiente diferite.
[eadvert]
Pacienta avea 57 de ani și a fost adusă la Spitalul Județean Oradea în 21 februarie, fiindcă suferise, pe fondul hipertensiunii arteriale, o hemoragie cerebrală. Cu toate eforturile, nu s-a reușit recuperarea pacientei, care a intrat în moarte cerebrală, afecțiune declarată în 25 februarie.
Familia ei a avut puterea să ia decizia grea, a acceptării prelevării de organe fiindcă a înțeles importanța transplantului de organe pentru pacienți cu șanse la viață.
Cursa contracronometru s-a dus pentru menținerea în viață a pacientei până la formarea unei echipe dotate adecvat întrucât pacienta donor avea virus hepatic B, iar recipientul pentru transportul rinichilor trebuia să fie unul special.
După cum și Agenția Națională de Transplant a relatat, în zorii zilei de duminică, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, s-a realizat intervenţia de prelevare de către echipa chirurgicală formată din dr. Cătălin Costandache, dr. Daniel Andone, dr. Mihai Savin, as. Nicoleta Onofrei și dr. Ștefan Pataki (ATI Oradea) și as. Aurora Cheregi (ATI).
“Au fost ore intense pentru echipele medicale implicate în activitatea de transplant (chirurgi, anesteziști, medici de laborator, medicii specialiști nefrologi, …), care au făcut într-un timp foarte scurt un adevărat maraton pentru salvarea de vieți. În spatele acestor victorii pentru viață stau miile de ore de muncă, de abnegație și dăruire a unor profesioniști care și-au dedicat viața și cariera acestei activități. Agenția Națională de Transplant mulțumește tuturor celor care au înțeles că transplantul este o chirurgie de înaltă performanță care salvează vieți”, a transmis ANT.
Luni s-au realizat transplanturile renale, un rinichi salvând un tânăr de circa 40 de ani și un alt rinichi fiind transplantat unui alt pacient, cu vârsta de 44 de ani.
Dr. Carmen Pantiș, coordonator județean pe probleme de transplant, transmite mulțumiri bihorenilor, care par că înțeleg tot mai bine ce înseamnă să depinzi de transplant de organe și să stai să aștepți să sune telefonul salvator, prin care ești anunțat că s-a găsit un donator compatibil și mai ai șanse să scapi de chinul tratamentelor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!