O femeie de 66 de ani, internată de 7 zile la Spitalul Județean Oradea a intrat duminică, de Paști în moarte cerebrală, având hemoragie cerebrală mare, anevrism cerebral rupt.
[eadvert]
Dr. Carmen Pantiș, coordonatorul echipei de transplant de la Spitalul Județean a declarat pentru Bihon.ro că a discutat cu familia femeii pentru a primi acordul pentru prelevarea de organe.
„Am discutat cu cei patru fii, pe rând, toți au fost de acord. Acordul l-am primit marți, pentru că au chemat părintele (cei patru fii- n.r.), ei fiind de religie reformată. Au discutat și au decis să doneze rinichii și ficatul. Ficatul a fost dus la București, unde s-a și transplantat miercuri dimineață. S-au prelevat ambii rinichi și s-a transplantat doar unul singur, pentru că celălalt nu a fost eligibil”, a declarat dr. Carmen Pantiș.
Aceasta este a doua prelevare de organe, realizată la Oradea în acest an, prima fiind efectuată pe 31 ianuarie.
„Ca de fiecare dată, echipa ATI și personalul spitalului din Oradea au făcut dovada profesionalismului şi responsabilităţii, astfel încât gestul familiei să nu fi fost în zadar. În nopatea de 4 spre 5 mai, la Oradea au fost prezente echipele chirurgicale de prelevare ale Institutului Clinic Fundeni pentru ficat şi Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj Napoca pentru rinichi, care au încheiat cu succes intervenţia de prelevare a organelor. În aceste zile atât de dificile, generozitatea unei familii cu suflet mare şi efortul colectiv al echipelor medicale, fac posibil ca viaţa să triumfe dincolo de moarte, iar suferinţa altor oameni să fie transformată în speranţă”, a mai spus Pantiș.
Perioadă dificilă, familii reticente
Potrivit Dr. Pantiș, în perioada pandemiei, mai multe familii a unor pacienți și-au arătat reticența în ceea ce privește prelevarea de organe: „Am avut câteva refuzuri”, a mai precizat medicul, care a amintit de un caz al unei femei de 27 de ani, care pur și simplu nu a vrut să-și dea acordul pentru prelevare.
„Mulțumesc din suflet familiei donatoare pentru gestul făcut”, a mai declarat dr. Pantiș.
ANT: Oamenii pot schimba destine și înfăptui minuni pentru semeni
„Prin bunătate şi dăruire, oamenii pot schimba destine şi înfăptui minuni pentru semenii lor. Sărbătorile de Paşte au venit cu multă încărcătură emoţională, cu dragoste faţă de oameni dar şi cu dorinţa de a dărui. Oamenii acestei ţări demonstrează încă o dată că sunt solidari, mai ales atunci când pot să dăruiască viaţă. A dărui o şansă la viaţă unor oameni necunoscuţi aflaţi în suferinţă este unul din cele mai nobile gesturi, mai ales în această perioadă deosebită în care ne aflăm. Românii însă continua să fie generoşi şi îşi găsesc puterea de a face gestul suprem de a dărui viaţă unor semeni necunoscuţi, chiar şi în momente în care suferinţa lor este foarte mare în urma pierderii unei fiinţe dragi”, transmit reprezentanții Agenției Naționale de Transplant, care mulțumesc românilor care au înțeles că transplantul salvează vieți.
Citiți principiile noastre de moderare aici!