Tragedia unei familii domiciliată în apropierea Oradiei s-a transformat în viaţă pentru mai mulţi români. În noaptea de 1/2 februarie 2010, a avut loc a doua prelevare de organe din 2010 efectuată la Oradea. Intervenţia a durat şapte ore, experţi din Bucureşti, Târgu-Mureş şi Cluj prelevând (în vederea transplantului) cordul, corneea, rinichii, ficatul şi pielea de la un pacient intrat în moarte cerebrală, după ce a suferit o ruptură de anevrism.
Dragoste nemărginită
Nenorocirea s-a întâmplat sâmbătă (30 ianuarie 2010) după-amiază. Femeia, în vârstă de 40 de ani, a suferit o ruptură de anevrism. Nu fusese bolnăvicioasă şi nu avea antecedente medicale.
Pacienta a fost adusă în stare de urgenţă la Spitalul Judeţean Oradea şi a fost internată la secţia de terapie intensivă a unităţii. Cu toate eforturile medicilor, pacienta a intrat în moarte cerebrală, iar familia a fost înştiinţată despre fatalul inevitabil. Membrii familiei au fost informaţi şi despre posibilitatea de a dona organele altor oameni care pot fi salvaţi dar numai dacă primesc organe noi, prin transplant.
Duminică, fiica pacientei, în vârstă de doar 19 ani, şi-a dat acceptul în pofida nemărginitei sale dureri. Plângând în hohote pentru pierderea mamei, fata a dovedit putere, credinţă şi iubire fără margini pentru cea care i-a dat viaţă, acceptând ca prin moartea mamei sale dragi, alţi oameni să primească viaţă.
A doua de cord
După protocolul şi analizele ce se impun în astfel de cazuri, echipe mixte de experţi din Târgu-Mureş, Bucureşti şi Cluj au sosit luni la Oradea, pentru operaţia complexă de prelevare de organe. Operaţia a început luni la ora 23:30 şi s-a finalizat şapte ore mai târziu, la ora 6:25, în 2 februarie 2010. Intervenţia chirurgicală a decurs cu procedurile specifice oricărei operaţii la care este supus un pacient în viaţă şi cu decenţa şi recunoştinţa aferente pentru pacient şi pentru aparţinătorii care au acceptat să transforme moartea rudei lor în viaţă pentru alţi români cu şanse de a trăi prin transplant de organe.
Experţii de la Târgu-Mureş, conduşi de dr. Opriş, au prelevat cordul, prin intervenţia de luni noapte realizându-se a doua astfel de prelevare de cord din Bihor şi a doua efectuată în România în acest an (prima prelevare de cord din 2010 a fost realizată la Cluj). Inima a fost prelevată în condiţii de extremă siguranţă şi a fost apoi transportată de urgenţă la Târgu-Mureş, unde un pacient a şi fost pregătit pentru operaţia de transplant, ca să primească şi să trăiască cu inima bihorencei.
Prima de piele
Echipele de experţi sosiţi la Oradea au dat dovadă de o sincronizare perfectă, necesară în astfel de cazuri delicate, când lupta cu minutele de la momentul prelevării la cel al transplantului este foarte dură, a informat dr. Carmen Pantiş, coordonatorul judeţean pe probleme de transplant din Bihor.
Echipa de experţi de la Bucureşti, condusă de dr. Radu Zamfir, a prelevat ficatul, corneea şi pielea, care au şi fost duse la Bucureşti, pentru ca alţi oameni să primească viaţă. Operaţia de luni spre marţi a fost prima din Bihor în cadrul căreia s-a prelevat piele de la pacient în moarte cerebrală. Pielea prelevată a fost apoi transportată la banca de ţesuturi de unde va fi luată pentru a vindeca mulţi bolnavi.
Echipa de experţi de la Cluj, coordonată de dr. Silviu Moga a prelevat rinichii pacientei pe care i-au transportat apoi la Cluj, unde alţi doi oameni aşteptau să primească viaţă prin operaţie de transplant.
În numele bolnavilor care au fost salvaţi şi care vor fi salvaţi prin operaţii de transplant, medicii de la Oradea şi experţii din ţară – sosiţi la Spitalul Judeţean din Oradea pentru prelevare – mulţumesc bihorenilor şi, în cazul de faţă, rudelor pacientei pentru puterea şi dragostea fără margini pe care o dovedesc că o poartă semenilor lor chiar şi în situaţia cea mai tragică din viaţa lor.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!