Din mai şi până în noiembrie, pompierii militari au fost mobilizaţi în 17 misiuni de asanare de muniţie rămasă neexplodată din perioada celor două conflagraţii mondiale, ridicând şi depozitând în condiţii de siguranţă: 8 proiectile de artilerie, 5 lovituri de aruncător de calibru 82 de milimetri, 4 grenade şi 19 cartuşe şi elemente de muniţie.
Operaţiunea de distrugere de luni a vizat 36 de muniţii şi elemente de muniţie. Ea a început la ora 8:00 şi s-a finalizat la ora 14:00.
De reţinut că de anul trecut din luna noiembrie, şi până acum, pirotehniştii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” au asanat de pe teritoriul judeţului şi distrus, prin explozie controlată, nu mai puţin de 424 de muniţii şi elemente de muniţie (30 de proiectile de artilerie, 6 grenade, 5 lovituri de aruncător, 4 bombe aruncător şi 379 de cartuşe şi elemente de muniţie), o mare parte din acestea fiind descoperite de către cetăţeni pe propriile terenuri, în timpul efectuării unor lucrări agricole sau de construcţii.
Reguli anti-rănire
Având în vedere pericolul la care sunt expuşi cetăţenii care descoperă muniţii şi elemente de muniţie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” reaminteşte populaţiei principalele reguli ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea unor evenimente nedorite: să apeleze de urgenţă numărul unic 112, semnalând descoperirea de muniţii neexplodate, fără a le atinge ori a schimba poziţia acestora; să respecte regulile şi măsurile stabilite pentru zonele cu risc la descoperirea de muniţii neexplodate; să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea personalului specializat al inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.
În zona în care sunt descoperite elemente de muniţie, se interzic: accesul persoanelor şi animalelor; executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice de către persoane neautorizate; aprinderea focului deschis; executarea unor lucrări de îmbunătăţiri funciare; circulaţia vehiculelor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!