Trupele participante – fondatorii UMT sunt: trupa Harag György a Teatrului de Nord Satu Mare, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely de la Timișoara, Teatrul Maghiar de Cameră Arad, Teatrul Tomcsa Sándor din Odorheiu Secuiesc, respectiv Teatrul Szigligeti Oradea, împreună cu Teatrul Municipal Miercurea Ciuc, care s-a alăturiat Uniunii în 2018.
În program vor fi incluse spectacole pentru copii și tineret, producții de teatru-dans, evenimente de teatru-lectură, dar și spectacole de studio și de scenă mare.
Festivalul va începe cu spectacolul „Necunoscutul” al Ansamblului Nagyvára, care se va juca pe 22 ianuarie, de la ora 17:00. Teatrul Municipal Miercurea Ciuc vine la Oradea în aceeași zi, în sala mare a teatrului, cu comedia franțuzească „Floarea de cactus”, în adaptarea lui Gábor Nádas și Iván Szenes.
În a doua zi de festival, 23 ianuarie, de la ora 17:00, Teatrul Maghiar de Cameră Arad și Teatrul Jókai din Békéscsaba prezintă coproducția „Menuetul șuncii”. Spectacolul se bazează pe textul lui Raymond Cousse. Tot în a doua zi va fi jucată şi comedia Teatrului „Tomcsa Sándor” din Odorheiu Secuiesc, un spectacol plin de ironie la adresa incapacității de a-ţi asuma răspunderea, dar și a tipurilor de oameni din jurul nostru. Spectacolul va avea loc de la ora 19:00, în sala mare a teatrului.
Spectacolul „Platonov” al Trupei Szigligeti va fi jucat în 24 ianuarie, de la ora 17:00. În drama lui Cehov, scrisă la o vârstă fragedă, apar prototipuri de personaje și atitudini care, mai târziu, vor deveni caracteristice operei autorului.
Vineri, 25 ianuarie, de la ora 17:00, se va prezenta în cadrul festivalului un spectacol individual al actorului András Hatházi. Actorul brașovean, distins cu nenumărate premii, de două ori câștigător al premiului UNITER (2007, 2013), este cunoscut publicului român pentru mai multe roluri din filme artistice, printre care „Morgen”, regizat de Marian Crișan, și „Orizont”, de același regizor, o adaptare după romanul „Moara cu noroc” de Ioan Slavici.
Ziua de vineri continuă cu „Rabenthal”, prezentat de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” de la Timișoara. Drama lui Jörg Graser este pusă în scenă de unul dintre cei mai apreciați regizori români, Radu Afrim.
Spectacolul este o viziune suprarealistă asupra lumii burgheziei, despre relațiile umane lipsite de orice esență, reflectând, cu multă ironie, la relațiile dintre oamenii din zilele noastre. Spectacolul va avea loc de la ora 19:00, în sala mare a teatrului.
În ultima zi a festivalului, de la ora 17:00, se va juca musicalul „Oliver!”, iar de la ora 20:00, în Studioul Szigligeti, urcă pe scenă trupele din Timișoara și Satu Mare, cu coproducția „Burundanga”. Piesele dramaturgului și traducătorului literar catalan contemporan Jordi Garcelan se desfășoară în timp real, într-o singură locație, cu un umor extraordinar, ridicând, în mod subtil, probleme importante ale societății.
Spectacole pentru copii
Pentru cei mai mici spectatori au fost incluse în programul festivalului trei spectacole. În 23 ianuarie, de la ora 11:00, va avea loc spectacolul „Cipi, piticul cel fioros”, prezentat de Teatrul Municipal Miercurea Ciuc. Joi, 24 ianuarie, se va juca „Rengeteg Ábel și Kürtős Kata”, iar în 26 ianuarie, de la ora 11:00, „Crăiasa zăpezii” de H. C. Andersen.
Biletele pentru spectacolele festivalului sunt disponibile la casieria teatrului, deschisă de luni până vineri între orele 14:00-19:00, sau cu o oră înaintea începerii spectacolelor. Mai multe informații despre spectacole și festival găsiți pe site-ul mafeszt.szigligeti.ro, sau pe pagina de Facebook a festivalului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!