Instanța a ținut cont de o condamnare anterioară aplicată fostului funcționar în aprilie 2024, pentru fapte similare, și i-a recalculat pedeapsa aplicată atunci. În plus, judecătorul de caz a decis ca Matei să presteze 100 de zile de muncă în folosul comunității, lucru însă imposibil din cauza stării de sănătate a bărbatului.
Potrivit sentinței date marți, 18 februarie, au fost desființate documentele de falsificarea cărora a fost acuzat Lucian Matei. Acesta are posibilitatea să atace hotărârea în termen de 10 zile de la comunicare.
Adeverințe false pentru pensii
Potrivit rechizitoriului Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, Lucian Matei este acuzat că, în calitatea sa de secretar al Primăriei comunei Tulca, ar fi emis în fals 7 documente în perioada aprilie – octombrie 2020. Este vorba despre adeverințe și adrese prin care se confirma că beneficiarii actelor aveau vechime în muncă la CAP Tulca. Documentele ar fi fost semnate în fals de către Matei, au arătat procurorii, și ar fi primit numere de înregistrare fictive.
Una dintre adrese ar fi fost comunicată de fostul secretar, în august 2020, Casei de Pensii Bihor, motiv pentru care acesta a fost acuzat de uz de fals. În sarcina lui Lucian Matei au fost reținute și patru acuzații de complicitate la înșelăciune, după ce ar fi înmânat adeverințele falsificate unor persoane ”în vederea inducerii în eroare a angajaților instituției (Casei de Pensii Bihor – n. red.) și a obținerii în mod fraudulos de drepturi de pensie necuvenite”. De menționat că numai în două dintre cazuri beneficiarii actelor false au obținut pensia cerută.
Pentru aceste acuzații, Matei a fost trimis în judecată în iunie 2024, la doar o lună de la rămânerea definitivă a unei condamnări pentru fapte similare comise tot în 2020, dar și în 2016. Fostul secretar din Tulca a primit atunci o pedeapsă de un an și 8 luni de închisoare, tot cu suspendare, pentru falsificarea a 16 adeverințe pe care nu le-a înregistrat în registrul Primăriei și prin care confirma că mai multe persoane au muncit la CAP Tulca.
Fiind vorba de același tip de infracțiuni, Judecătoria Oradea a adunat faptele vizate de cele două dosare și a recalculat pedepsele pentru fals intelectual și complicitate la înșelăciune. La acestea a fost adăugat condamnarea pentru uz de fals din al doilea dosar, rezultând o pedeapsă finală de 2 ani și 2 luni de închisoare, a cărei executare a fost suspendată pe un termen de supraveghere de 3 ani.
Explicații contrazise
Conform sentinței date în primul dosar, Lucian Matei a precizat în fața anchetatorilor că „la momentul eliberării adeverinţelor în cauză nu a făcut verificările necesare, considerând că nu sunt ceva important comparativ cu nivelul de muncă pe care îl avea în Primăria Tulca”. El a explicat că a dat actelor numere de înregistrare la întâmplare, nu le-a trecut în niciun registru şi a semnat în loculul edilului-șef de atunci al comunei, Ioan Bulzan, pentru că „era o cutumă ca el (Lucian Matei – n. red.) să semneze în locul primarului când acesta nu se afla la primărie”.
A fost contrazis de fostul primar al comunei, care a declarat că singurul care putea să semneze în locul lui era viceprimarul, ce avea specimen de semnătură. În plus, Bulzan a arătat că adeverințele vizate de anchetă nu au fost completate și semnate de el la nicio rubrică și că a aflat de existența lor abia în 2021, de la noua conducere a Primăriei Tulca.
Trimite articolul
XVa rog sa va interesat cine acopera paguba facuta la bugetul statului. Sau se suspenda si asta?