[eadvert]
În cadrul celei de a XIII-a ediții a Zilelor Comunei Oșorhei, a fost lansată monografia satului Fughiu, coordonată de Dumitru Fechete şi prefaţată de prof. univ. dr. Ioan Bolovan.
Monografia este o lucrare complexă care reprezintă un efort colectiv de peste trei ani. Fughiu, sat al comunei Oşorhei, oferă prin aşezarea sa geografică, întâlnirea cu tradiţia românilor și maghiarilor deopotrivă. Monografia a fost prefaţată de prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, profesor universitar la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și cercetător științific I la Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române, director din iunie 2018 al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române și președinte al comisiei mixte de istorie româno-maghiară.
Monografia prezintă geografia, istoria, religia şi etnografia acestei localităţi situate în apropierea Crișului Repede. De altfel, Fughiu este una dintre cele mai vechi așezări rurale din cuprinsul județului Bihor, o așezare întemeiată în anul 1236. Ocupaţiile de bază ale locuitorilor satului Fughiu au fost agricultura și creșterea animalelor, care au avut un aport imortant atât la procurarea hranei şi a îmbrăcămintei dar au asigurat şi materiile prime pentru meșteșugurile populare. Locuitorii din Fughiu erau şi mari viticultori, dar şi cultivatori de cânepă.
Obiectiv de interes turistic al satului este Biserica ortodoxă Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril din Fughiu. Pe ruinele unei biserici vechi s-a ridicat între anii 1690-1700 o altă bisericã ale cãrei vestigii s-au pãstrat până în anul 1952, când a fost demolatã din temelii şi înlocuitã cu actualul edificiu de cult, aşezat în centrul satului.
Biserica din satul Fughiu, cu hramul Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril a fost construită din cărămidă, între anii 1948-1954, în stil bizantin, sub formã de cruce. Proiectul bisericii a fost întocmit de către ing. arhitect Sallerbeck Anton din Oradea, iar pictura interioară a fost executată în tehnica frescă, în anul 1956 de cãtre profesorul Munteanu Coriolan din Cluj. Ca obiecte de valoare istorică documentară se găsesc câteva cărţi de cult tipărite la Bucureşti, Sibiu şi Cluj (între anii 1723-1896), trei dintre ele fiind selectate pentru Patrimoniul Naţional Cultural.
Monografia a fost lansată sâmbătă, 15 iulie, în fața primăriei comunei Oșorhei. La slujba de duminică din Biserica ortodoxă din Fughiu, fiecare familie a primit un exemplar al monografiei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!