Cea de a XXX-a ediţie a Târgului Meşterilor Populari va avea loc de vineri până duminică, 21-23 iulie, de data aceasta în curtea Muzeului Țării Crișurilor din Oradea, Str. Armatei Române, nr. 1/A. La această ediţie au confirmat participarea 127 de meşteri populari din ţară şi din străinătate. Vor fi reprezentate zone geografice și etnografice cunoscute ale țării: Maramureș, Bucovina, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, Transilvania, Crișana, iar de peste hotare au confirmat prezenţa meşteri populari din Republica Moldova – Basarabia, Serbia și Ungaria.
[eadvert]
La această ediţie aniversară, cinci participanţi vor fi prezenţi pentru prima dată, spune Ioan Goman, şeful Secţiei Etnografie a Muzeului Ţării Crişurilor. De la Braşov vine cu ceramică meşterul Postăvaru Cătălin, iar de la Târgu Jiu, Gheorghiu Florin prezintă icoane. Din Republica Moldova este la prima prezenţă şi Posternac Grigore cu obiecte din lemn, iar din Ungaria, din Berettyóújfalu, vin pentru prima oară la târgul meşterilor Racz Erika cu podoabe ţărăneşti şi Balázs József cu olărit.
Doi dintre meşterii populari au participat la toate cele 30 de ediţii. Unul este meşterul olar Máthé Dénes, cu ceramica de Corund (Harghita) iar din Bihor, din Drăgoteni, a participat la fiecare târg Dorina Hanza cu minunatele ouă încondeiate.
Decanii de vârstă ai târgului sunt Suciu Veturia din Cojocna (Cluj), care a împlinit 91 ani şi care aduce de fiecare dată cu ea ii despre care îi place cu drag să povestească, dar şi olarul Borza Petre în vârstă de 90 de ani din Obârşa, judeţul Hunedoara. Sâmbătă seara, atât aniversarii cât şi nonagenarii vor primi plachete cu ocazia ediţiei cu numărul 30, toţi meşterii având câte o diplomă de participare pregătită.
Şi în acest an publicul vizitator va putea admira o diversitate impresionantă de obiecte: ceramică, obiecte de fier, lemn, os, împletituri din papură și nuiele, piese textile, port popular, podoabe țărănești, jucării din lemn, măști, pictură naivă, icoane pe sticlă, ouă încondeiate. Programul târgului este: vineri, 21 iulie, între orele 11:00 – 20:00; sâmbătă, 22 iulie, între orele 9:00 – 20:00 şi duminică, 23 iulie între orele 9.00 – 19.00
Târgului Meșterilor Populari din România este organizat de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Centrul de Cultură al Județului Bihor, Direcția Județeană pentru Cultură Bihor, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Oradea și Asociaţia „Prietenii Muzeului Țării Crișurilor”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!