Este vorba despre un pacient cu vârsta de 64 de ani, internat luni, 25 mai, la Spitalul Județean Oradea, după ce a suferit un accident vascular cerebral hemoragic. Bihoreanul avea și hipertensiune arterială și starea lui s-a deteriorat foarte repede, iremediabil.
Puterea de a face bine
A intrat în moarte cerebrală, diagnostic pus marți, pe bază de analize multiple și stricte. Miercuri, fiul său și nepoata lui au reușit să se ridice mult deasupra durerii pierderii rudei lor dragi și au fost de acord cu prelevarea de organe. Joi după-amiază, intervenția de prelevare de organe a avut loc între orele 18:30 – 21:30 și s-au prelevat corneea și rinichii.
Operația a fost realizată de echipă specializată de la Spitalul Județean Oradea (dr. Carmen Pantiş, dr. Ştefania Sije, dr. Silviu Turcuș, as. Aurelia Cheregi, as. Viviana Hodoșan) și condusă de șase specialiști în Chirurgie și Urologie din București (dr. Claudiu Codoiu şi dr. Genday Vatachki).
Chiar suntem primii în țară
Este a 12 -a prelevare din acest an realizată la Oradea, număr cu care județul nostru se situează pe primul loc în țară, chiar înaintea Bucureștiului, la volumul de vieți salvate prin prelevare de organe și țesuturi.
Astfel, echipa de prelevare/transplant de la Oradea, coordonată de dr. Carmen Pantiș (coordonator județean pe probleme de transplant în Bihor), dovedește profesionalismul de cel mai înalt rang în privința importanței salvării semenilor necunoscuți în cele mai crunte momente ale vieții celor ce au rude intrate în moarte cerebrală – afecțiune ireversibilă, care produce deces inevitabil în circa 7 – 21 zile (cazurile de deces prin moarte cerebrală după câteva luni de la declanșarea afecțiunii fiind rare).
Patru oameni salvați
Prin operația de la Oradea, patru oameni sunt salvați. Oameni în suferință cumplită, aflați pe lungile liste de așteptare. Intervenţiile de transplant renal s-au desfăşuratla Institutul Clinic Fundeni şi Spitalul Clinic “Dr. C. I.Parhon” Iaşi. Corneea a fost transplantată la doi pacienți internați la Spitalul Militar Central Bucureşti.
„Mulţumim tuturor echipelor medicale implicate în această activitate atât de sensibilă, prinsă între suferinţă şi speranţă, precum şi conducerii unităţilor sanitare implicate pentru susţinerea Programului Naţional de Transplant. De asemenea, mulţumim Serviciilor de Ambulanţă şi SMURD pentru suportul acordat în realizarea acestor misiuni salvatoare de vieţi”, au transmis reprezentanții ANT.
Trimite articolul
Xsa ardeti in focu iadului si al ghenei voi medici care ati facut bucati un crestin adevarat numa sa va facetz voi bani de vila si masini de lux
stim noi cum mere treaba la voi pagani nenorociti ca santeti…necrestinilor,,,
Mi-ar placea foarte mult ca atunci cand cineva ajunge donator de organe sa se prezinte putin viata acelui om, cine a fost, ce a facut etc.. Desigur daca doreste si familia. Ca o poveste frumoasa despre acea persoana. M-am saturat sa tot citesc ridicari in slavi a unor doctori doar pentru ca si-au facut meseria. Da se pot aminti si ei undeva acolo, dar nu cred ca e ok asa, modalitatea cum se practica acum.