În urma reclamaţiilor primite de la cetăţeni, Compartimentul Asociaţii de Proprietari din cadrul Primăriei Municipiului Oradea a solicitat sprijinul Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Bihor. „Astfel că, în perioada 12 septembrie – 15 octombrie, inspectorii Primăriei şi poliţiştii anti-fraudă au acţionat împreună pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional care se manifestă la nivelul asociaţiilor de proprietari din Municipiul Oradea”, a anunţat purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor, Alina Dinu.
În cadrul acţiunii, echipele mixte de control au verificat 43 de asociaţii de proprietari din Municipiul Oradea şi au aplicat 36 de sancţiuni contravenţionale conform prevederilor Legii nr. 230/2007, cu amenzi în valoare de 21.500 lei.
Rău-platnicii, la judecată
„Sancţiunile au fost aplicate întrucât preşedinţii şi administratorii asociaţiilor sancţionate nu au acţionat restanţierii în judecată pentru recuperarea creanţelor, nu au urmărit punerea în aplicare a deciziilor Comitetului Executiv, nu au întocmit lunar situaţia soldurilor de activ şi pasiv, îngreunând astfel verificarea înregistrărilor din evidenţele contabile a operaţiunilor efectuate. Totodată, aceştia nu au repartizat cheltuielile corect, nu au întocmit listele de plată conform normelor în vigoare şi nici nu au perceput penalităţi, iar în cazul în care acestea s-au încasat, operaţiunile s-au făcut în mod preferenţial”, mai explică inspectorul principal de poliţie Alina Dinu.
50.000 lei, prejudiciu
De asemenea, în cadrul amplei acţiuni, poliţiştii de investigare a fraudelor bihoreni au constatat şapte infracţiuni de delapidare şi o infracţiune de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Administratorii asociaţiilor la care au fost constatate infracţiunile sunt acuzaţi că şi-au însuşit şi au folosit în mod fraudulos diverse sume de bani provenite din gestiunile asociaţiilor.
„În fiecare dintre cazuri a fost întocmit dosar penal şi se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, cu un prejudiciu total estimat la 50.000 lei”, a mai informat Alina Dinu.
Datoriile, publicate online
Reamintim că locatarii au posibilitatea să verifice online dacă responsabilii de la asociaţia lor au achitat efectiv facturile lunare la Compania de Apă Oradea (CAO), respectiv SC Electrocentrale (CET).
Astfel, situaţia facturilor şi a asociaţiilor restanţiere se găseşte pe site-urile www.apaterm.ro şi www.seoradea.ro.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!