Toți proprietarii celor 211 exploatații de porcine din județul Bihor în care s-au dispus măsuri zoosanitare de combatere a PPA, au fost integral despăgubiţi. 947 620 lei este valoarea totală a sumelor virate de către DSVSA Bihor în conturile acestor proprietari. Conform inspectorilor sanitari veterinari bihoreni în judeţ ultimul caz de îmbolnăvire datorat Pestei Porcine Aficane (PPA) a fost semnalat în data de 08.08.2018.
Începând din luna iulie 2018 – data apariției primului caz de PPA DSVSA Bihor a efectuat, în cadrul măsurilor zoosanitare de prevenire și combatere nu mai puţin de 1.683 inspecții și verificări a exploatațiilor de porcine. În cadrul acestora au fost recoltate 698 probe de laborator, din care 545 probe de la porcii domestici și 153 de la mistreți.
Teste
În baza buletinelor de analiză emise de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană, în județul Bihor au fost confirmate în total 29 focare de pestă porcină africană. 28 la porcii domestici și unul la mistreț. Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificați atât porcii bolnavi cât și cei care au fost în contact cu aceștia, fiind afectați în total 1.372 porci domestici.
Focarele au fost diagnosticate pe raza localităților: Crestur, Olosig, Cherechiu, Sânicolaul de Munte, Abrămuț, Cheșereu, Cubulcut, Albiș, Galoș Petreu și Făncica – la porcii domestici, și respectiv la porcii mistreți în Cubulcut – „Fond vânătoare 9 Cubulcut”.
„DSVSA Bihor a dispus măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară și efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare a animalelor din zonele afectate, suspendarea activității tuturor târgurilor de animale din județ și restricții ale circulației animalelor și alimentelor în afara județului.
Pentru controlul și stingerea focarelor de PPA, în cadrul măsurilor zoosanitare de prevenire și combatere dispuse de către Centrul Local de Combatere a Bolilor Bihor, prin Ordin al Prefectului Județului Bihor s-a dispus aplicarea măsurilor de ucidere preventivă a tuturor efectivelor de porcine din gospodăriile individuale/fermele din satul Abrămuț – comuna Abrămuț, satul Albiș – comuna Buduslău și satul Olosig din orașul Săcuieni”, a precizat Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor.
Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.
Având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei, DSVSA Bihor solicită în continuare, sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea și aplicarea măsurilor zoosanitare de prevenire și combatere, ce vor fi aplicate până la stingerea definitivă a tuturor focarelor de boală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!