Decizia a fost luată joi, 23 ianuarie în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor Tribunalului Bihor. Astfel, la nivelul instanței vor fi asigurate doar cauzele penale în care sunt dispuse măsuri preventive, cauzele urgente în materie civilă, ordonanțele prezidențiale vizând minorii, măsura plasamentului de urgență, ordinele de protecție, suspendări provizorii de executări, grevă, precum și activitatea Biroului de executări penale.
În cadrul ședinței din 23 ianuarie, judecătorii Tribunalului Bihor au mai hotărât să nu participe în birourile electorale.
„Judecătorii prezenți în Adunarea Generală de astăzi (ieri – n.r.) își declară, totodată, solidaritatea cu demersurile inițiate de personalul auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești, demersuri menite să asigure respectarea statutului profesional sub aspect material”, a arătat într-un comunicat de presă judecătoarea Veronica Ioniță, responsabilă cu comunicarea în cadrul Biroului de Informare și Relații Publice din cadrul Tribunalului Bihor.
De luni, și grefierii instanțelor și parchetelor de pe raza Curții de Apel Oradea (Bihor și Satu Mare) intră în grevă generală. În schimb, activitatea Curții de Apel Oradea nu va fi afectată. Asociația Grefierilor din România a anunțat, printr-un comunicat de presă, că de luni, 27 ianuarie, la nivelul instanțelor de pe raza Curții de Apel Oradea va fi suspendata activitatea pe o perioadă nedeterminată până la soluționarea de către factorii de decizie a revendicărilor susținute de reprezentanții grefierilor.
Astfel, grefierii vor asigura doar serviciile de urgență în materie penală și civilă. Pe perioada protestelor, Arhiva și Registratura va funcționa între orele 8.30-10.00.
În acest timp, nu se vor înregistra dosare penale care nu privesc activitatea de flagrant sau cauze cu minori, nu se vor desfășura activități de grefă în dosarele penale soluționate cu trimitere în judecată (rechizitorii și acorduri de recunoaștere a vinovăției) în care nu sunt luate măsuri preventive asupra inculpaților și în soluțiile de netrimitere în judecată (renunțare, clasare, revenire/declinare), se întrerupe orice activitate cu publicul și justițiabilii, au transmis grefierii.
„Nu se vor prelua cereri, denunțuri sau plângeri, se întrerupe activitatea de raportare statistică sau transmitere de situații”, mai este precizat în comunicatul de presă.
Protestele magistraților și ale grefierilor sunt cauzate de intenția Guvernului de a elimina pensiile de serviciu. Grefierii și judecătorii sunt nemulțumiți de iminenta abrogare a actului normativ care reglementează dreptul la pensia de serviciu, în ședința extraodinară a Guvernului din 28 ianuarie 2020.
Trimite articolul
XBrațul drept a femeii cu chestia aia semitrasparentă zice mai mult decât mie cuvinte….. doamna din imagine merge la…….. sau la lucru….. vai de țara asta!!!!
hiene nesatule, mai vreti si pensie speciala jegosilor
paguba-n ciuperci, puteti sa stati 10 ani in greva fara salariu si pensie speciala, si nu va simte nimeni lipsa hapsanelor, a fost o gresala ca s-a acordat pana acum pensii speciale.