Oradea a aniversat marţi 91 de ani de la eliberarea oraşului de sub dominaţia austro-ungară. Pe 20 aprilie 1919, gen. Traian Moşoiu intra în Oradea în fruntea Armatei Române, generând o explozie de bucurie în rândul orădenilor. Desigur, românii din Oradea au izbucnit în urale, însă nici concitadinii maghiari nu s-au întristat. Dimpotrivă.
Spectrul ocupării oraşului de către comuniştii lui Kun Bela – ce reuşiseră deja o lovitură de stat la Budapesta – îi speria pe maghiarii avuţi din Oradea, ale căror averi erau serios puse în pericol de „hoardele” comuniste ale lui Kun. În aceeaşi situaţie se aflau şi evreii, stabiliţi în plin centru al oraşului. Astfel, la intrarea ostaşilor români în oraş, orădenii maghiari i-au confundat cu cei francezi, din cauza uniformei, strigând „Vive la France!”. Soldaţii români au ţinut însă să-i pună în temă, răspunzându-le: „Vive la Roumanie!”. Tot cu acea ocazie, primarul Oradiei, Rimler Karoly, i-a întâmpinat pe generalii Moşoiu şi Holban, cerând protecţia acestora.
Ieri, cu ocazia aniversării a 91 de ani de la evenimentele din 1919, a avut loc un întreg ceremonial, la care au participat primarul Ilie Bolojan, prefectul Gavrliă Ghilea, preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, senatorul Cornel Popa, subprefectul Cristian Bitea, precum şi reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române, în frunte cu episcopul Sofronie Drincec. Desigur, nu au lipsit trupele Centrului Militar Judeţean, Jandarmeria, Poliţia de Frontieră, Pompierii şi Poliţia Comunitară Oradea, „călare” pe scutere Peugeot.
Ceremonia a început cu un Te Deum oficiat la Biserica cu Lună, urmat de un recital de fanfară susţinut de către orchestra Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu”, după care alaiul s-a deplasat la statuia generalului Traian Moşoiu (intersecţia străzilor Avram Iancu, Armatei Române şi Nicolae Bălcescu).
Discursuri
Aici s-au ţinut alocuţiuni despre însemnătatea acestei zile şi s-au depus coroane de flori. Primarul Ilie Bolojan a ţinut să precizeze că această zi marchează unul dintre cele mai importante evenimente ale municipiului Oradea şi judeţului Bihor. „Din punctul meu de vedere, aceasta şi fondarea oraşului Oradea sunt date de referinţă pentru orădeni. Intrarea Armatei Române a restabilit ordinea în oraş şi a adus eliberare pentru românii de pe aceste meleaguri”, a spus Ilie Bolojan în alocuţiunea sa.
Col.(rez.) Grigore Bartoş, preşedintele Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă a evocat atmosfera din aprilie 1919, subliniind importanţa momentului intrării armiei române în Oradea Mare.
Călin Corpaş, Paul Chira
Citiți principiile noastre de moderare aici!