La preluarea mandatului său, ministrul Cseke Attila anunța printre priorități continuarea lucrărilor prin PNDL și construirea de creșe. Acestea nu au fost doar intenții, ministrul a trecut la fapte chiar în ultima zi din an și a continuat să le materializeze în primele zile ale lui 2021. Decizia emisă cu două zile înainte de finalul de an se aplică investițiilor care aparțin PNDL etapa I și se derulează pe răspunderea autorităților locale. Principala prevedere a actului normativ are în vedere prelungirea contractelor PNDL I cu până la 2 ani, întrucât până în prezent, prin PNDL etapa I (perioada 2015-2020) au fost finanțate 3.362 de obiective de investiții, dintre care au fost finalizate cu proces-verbal de recepție la terminarea lucrărilor (PVRTL) numai 2.325.
[eadvert]
Celelalte 1.037 de obiective de investiții, pentru care beneficiarii nu au transmis PVRTL, se regăsesc în diferite stadii/situații, dintre care, pentru unele dintre ele, beneficiarii nu dispun de sumele necesare pentru a le asigura finalizarea. Totodată, prin PNDL etapa I (perioada 2016-2021), au fost finanțate 1.149 de obiective de investiții, dintre care au fost finalizate (cu PVRTL) doar 592. Pentru celelalte, durata contractelor de finanțare expiră la data de 31 decembrie 2021, dar nu toți beneficiarii pot finaliza obiectivele de investiții în limita bugetului alocat. Ca urmare, pentru aceste obiective, contractele de finanţare multianuale se prelungesc cu o perioadă de până la 2 ani.
„Lucrările publice în derulare nu vor fi sistate, iar autoritățile locale vor fi salvate de la faliment prin Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern în penultima zi a anului. Investițiile finanțate deja parțial vor putea continua, iar autoritățile administrației publice locale nu vor fi nevoite să ramburseze banii cheltuiți. Este vorba de o sumă de peste 4 miliarde de lei în total, ceea ce ar însemna faliment pentru multe autorități ale administrației publice locale”, anunță ministrul Dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila.
Ordonanța permite, de asemenea, autorităților, să solicite în termen de 30 de zile o suplimentare la buget pentru aceste investiții, dacă ele se justifică.
„De exemplu, în cazul în care creșterile salariale din industria construcțiilor implică costuri suplimentare în executarea lucrărilor, autoritatea locală poate solicita fonduri în plus pentru a acoperi aceste cheltuieli”, a spus ministrul. Prevederea se aplică investițiilor care aparțin PNDL etapa I și se derulează pe răspunderea autorităților locale.
Conform ministrului, actul normativ permite autorităților locale să continue investiția din surse proprii de finanțare, în condițiile în care statul, temporar, nu este în măsură să transfere sumele aprobate. Banii vor fi ulterior returnați autorităților locale.
Creșe-tip, debut în forță în Bihor
Mulți dintre primarii Bihorului au anunțat că au început anul în forță, întâlnindu-se chiar din 2 ianuarie cu ministrul Cseke Attila. Unul dintre punctele discutate este construirea de creșe-tip pentru comune, orașe mici și orașe mari, conform propriilor necesități din fiecare localitate. „Ne-a fost dat în studiu regulamentul Companiei Naționale de Investiții, iar domnul ministru ne-a vorbit despre prioritățile ministerului pe care îl conduce. Știu că a dezamorsat o adevărată bombă în ultimele zile din 2020, prin acea ordonanță care pemite continuarea lucrărilor prin PNDL 1, fără de care 1.000 de UAT-uri din România, dintre care 90 din Bihor, intrau în faliment. La Salonta nu a fost cazul, din fericire. Avem proiecte, dar deocamdată nu vreau să le arunc în spațiul public, sper să avem curând ceva concret după întâlnire. Le vom avea, așa cum îl cunosc pe domnul ministru, curând. Domnul Cseke Attila a prezentat numeroase posibilităti, perspective de investiții, iar acestea sunt în deplină concordanță cu programul «ReConstruim Salonta!»”, spune primarul Török László.
Ministrul Cseke Attila nu putea rata o vizită în orașul natal Marghita, acolo unde a copilărit, în curtea spitalului, unde mama sa muncea. Ministrul nu a uitat niciodată orașul natal, în care tatăl său, Cseke Alexandru, a fost viceprimar în timpul primarului Nicolae Demian.
„Avem proiecte prin PNDL, unele gata, altele în curs. În curs sunt podul peste Barcău, canalizarea pe strada Horea, apa-canal la Cheț și Ghenetea, stația de pompare. Am finalizat cantina de la grădiniță. Noul an a debutat pe 2 ianuarie cu muncă. În cursul dimineţii, m-am întâlnit cu domnul ministru Cseke Attila, pentru a face o trecere în revistă a acestui an. I-am făcut cadou o hartă a Marghitei, pe care o va lua cu dumnealui la Bucuresti, pentru a o expune în biroul său. Și ca să nu uite atunci când e deschisă o linie de finanțare, un program, să putem identifica rapid o stradă din Marghita unde să facem investiții. Mă bucur că suntem în acelaşi echipă. Împreună dezvoltăm Marghita!”, spune viceprimarul de Marghita, Demian Zsolt. Și primarul de Diosig, Mados Attila, a avut o întâlnire cu ministrul Cseke, discuțiile vizând „posibilitățile de dezvoltare ale comunităților locale”.
Trimite articolul
XUat-urile respective au intrat în faliment pt că au asigurat întâi salariile celor angajați, mulți din ei plimbând hârtii. Dacă s-ar analiza corect, s-ar identifica multe primării locale care nu se justifica. Comasarea lor ar fi o soluție.
Câți copii s-au născut în localitățile respective ca să justifice construirea de creșe? Investițiile vor aduce venituri la bugetul local?
Câte din aceste uat-uri sunt cu majoritate maghiară? Câte din grădinițe sunt pt cei care își educă copiii în limba maghiară și câte pt români?
-
Ma ”dacule vigilent” dac’ nu bagai o stramba nationalista si mureai… Nu meriti nici apa rece, rusine ce esti pentru neamul romanesc !Postacul draqului, oare cate localitati din cei 90 din Bihor pot fi cu majoritate maghiara ??? Salonta, Diosig, Marghita si eventual inca vreo 10-15 sate… Restul pana la 90??? Nu-ti crapa obrazu de rusine ???
-
tot timpul vor fi din astia pt care un ungur si cand face bine face rau, doar pt. ca e ungur 🙁
-
Luati exemplu ROMANI!
Mai Cseke cum a fost cu PET/CT si Tombor? Si cu nebuna aia de la Reggeli Ujsag? Citi bani ati luat?
Cind ivestigatie la Cseke Attila?
SRI unde sinteti?
-
stai relaxat , pe astia de la udmr ii asculta si cand stau pe wc. daca ii lasa in pace oamenii sunt curati ca lacrima, ca abia asteapta astia ai tai sa-i inhate pt orice gainarie.
daca un uat nu este in stare sa se autofinanteze atunci trebuie desfintat, sunt multe in faliment deoarece cei de la primarie si-au acordat salarii f. mari pentru care nu le ajung incasarile din taxe si impozitele cetatenilor comunelor, si pentru care nu fac mai nimic .
Husãrei cu nãsturei, puişori husemerei, cã mama v-aduce vouã pastramã cu limbã nouã.
-
ce fumezi amice ? vad ca are efect nu gluma 🙂