Fondurile gestionate din proiectele finanțate din fonduri europene aflate în implementare sunt în valoare de 2.826.268,28 euro. În plus, în martie va fi semnat contractul de finanţare pentru proiectul „Reabilitare – modernizare Piaţa Samuil Vulcan şi Aleea Moţilor”.
Depus în luna martie 2018, cu o valoare de 12.401.879 de lei, proiectul de reabilitare – modernizare a Pieței Samuil Vulcan și a Aleii Moților e menit să schimbe total chipul centrului orașului. „Scopul principal al investiției îl reprezintă reducerea emisiilor de CO2 generate de transportul rutier motorizat de la nivelul municipiului Beiuș. Prin implementarea acestui proiect, cantitatea de emisii poluante scade cu aproximativ 19%. Se va urmări ca utilizarea autoturismelor să devină o opțiune mai puțin atractivă și din punct de vedere economic, și al timpilor de parcurs, creându-se în acest mod condițiile pentru reducerea numărului autoturismelor și reducerea emisiilor de CO2. Acest proiect presupune reabilitarea și modernizarea întregului complex Aleea Moților și Pieței Samuil Vulcan, și totodată înființarea unei piste de biciclete în zona aferentă, cu posibilitatea de prelungire în investițiile viitoare”, explică primarul Beiuşului, Petru Căluş Mlendea. În fază de precontractare se află şi proiectul privind modernizarea şi dotarea Casei de Cultură „Ioan Ciordaş” Beiuş, proiect depus în cadrul Programului Operaţional Regional în mai 2018. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 12.254.276,59 lei, din care contribuţia proprie va fi de 2%.
Muzeul, cinematograful, Casina
Sunt trei proiecte depuse în toamna anului trecut pentru a reabilita trei clădiri reprezentative ale Beiuşului. Speranţele administraţiei din Beiuş în ceea ce priveşte finanţarea acestor proiecte se leagă de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.
Reabilitarea imobilului cunoscut drept Casina Română Beiuș necesită 430,28 mii lei. Aşteptările primarului Mlendea ca acest proiect să se materializeze e fundamentat şi pe faptul că instituţia Casina Română a fost înfiinţată în anul 1871 din iniţiativa lui Partenie Cosma, tocmai cu menirea de a răspândi cultura în această zonă, fiind monument istoric şi de arhitectură. Casina Română a reprezentat începutul societăţilor şi asociaţiilor culturale ce s-au format în Beiuş. O importantă acţiune legată de această instituţie e colectarea de fonduri şi bunuri pentru fraţii de peste Carpaţi, care au luptat în Războiul pentru Independență. Muzeul Etnografic Beiuş funcţionează în clădirea din centrul oraşului din 1959. Imobilul datează de la finele secolului XIX şi e încărcat de istorie: a fost casa avocatului Vasile Ignat, unul dintre memorandiştii Unirii, iar ulterior acolo a stat ginerele său, eroul-martir Ioan Ciordaş.
Finanţarea solicitată pentru reabilitarea Muzeului este de 5.414,40 mii lei.
„Reabilitarea Cinematografului Bihorul Beiuş” necesită 6.376,33 mii lei. Chiar dacă acest imobil aminteşte mai mult de comunism, neavând valoarea arhitecturală a celorlalte două imobile, reabilitarea acestuia e necesară, fiind în acest moment o ruină. Dacă este să ne referim la proiecte din fonduri europene cu finanţare nerambursabilă aflate în curs de evaluare, putem aminti proiectul privind îmbunătăţirea şi promovarea capacităţii instituţionale de a furniza servicii transfrontaliere mai bune, un proiect în parteneriat cu Ungaria, valoarea totală eligibilă a acestuia fiind de 326.070 lei. Din aceeaşi categorie face parte programul de peste 7,5 milioane de euro „Better access to healt system in cross-border area”, care vizează investiţii în domeniul infrastructurii serviciilor de sănătate şi prevenţiei.
Proiecte UE în implementare:
– „Servicii de calitate în administraţia publică locală a Municipiului Beiuș asigurate prin introducerea şi menţinerea sistemului de management al calităţii ISO 9001”- valoare total eligibilă: 418.629,05 lei
– „Proiect integrat pentru dezvoltarea durabilă în zona montană a judeţului Bihor, îmbunătăţirea accesului şi dezvoltarea serviciilor de sănătate în cazul intervenţiilor medicale în situaţii de urgenţă”, proiect în parteneriat cu CJ Bihor – valoare total eligibilă: 358.969,72 lei
– „Lucrări de intervenţie în vederea creşterii performanţei energetice la Spitalul Municipal „Ep. N. Popovici” Beiuș – valoare total eligibilă: 12.587.175,52 lei
Citiți principiile noastre de moderare aici!