La Oradea, momentul este punctat anual cu oficialităţi, discursuri şi paradă militară, deşi semnificaţiile sale se cam amestecă în conştiinţa publicului. În acest an, în ciuda vremii superbe, pe platoul din Parcul 1 Decembrie abia dacă se puteau număra vreo 30 de „civili”. Poate că nici recentul atac al Uniunii Europene la „micul” nostru naţional n-a avut darul de-a creşte avântul orădenilor spre celebrarea Zilei Europei.
Grosul participanţilor la evenimentele propuse de Prefectură l-au constituit politicienii: prezenţi ca atare, sub stindardele partidelor sau în calitate de instituţii publice, funcţii la care au ajuns tot de pe trambulina politică.
Tipic orădean
Ceremonia de la poalele Ostaşului Român s-a derulat după un tipic ce nu lasă loc pentru prea multe surprize: o slujbă religioasă ortodoxă, discursuri şi defilarea unităţilor militare în sunetul muzicii de fantară. În rândul oficialităţilor s-au remarcat senatorul Gavrilă Ghilea, deputatul Ioan Cupşa, şefii Consiliului Judeţean – preşedintele Cornel Popa şi vicele Ioan Mang, viceprimarii Ovidiu Mureşan şi Mircea Mălan sau noul şef al Poliției de Frontieră, chestorul Dan Fătuloiu. Ajunse cu întârziere la ceremonie şi-au ocupat locurile „în dispozitiv” şi deputata Florica Cherecheş împreună cu europarlamentarul Norica Nicolai.
După slujba religioasă, microfonul a trecut la prefectul Claudiu Pop, care a dat citire unui scurt discurs în care a punctat cele trei semnificaţii ale zilei de ieri. I-a urmat, cu detalii istorice şi cu aprecieri personale, prof. univ. dr. Mihai Drecin, cel care a preferat să-şi construiască intervenţia în jurul prestaţiei armatei române în relaţie cu elitele politice ale vremurilor. Corul Traian Moşoiu a încheiat momentul evocator cu un scurt recital de marşuri militare şi, cu defilarea unităţilor militare şi prezentarea onorului ceremonia a fost declarată închisă.
Remarcabili prin absenţă au fost reprezentanţii UDMR dar şi primarul Ilie Bolojan. Acesta din urmă are o „scuză”: se va afla azi la Bucureşti, la evenimentele dedicate Zilei Monarhiei. În ton cu preferinţele edilului şef, un orădean între două vârste a cerut să ştie dacă „este ceva anunţat şi pentru 10 Mai?” A fost dezamăgit la vestea că 10 Mai, la Oradea, este o zi ca oricare alta. În opinia sa, această zi ar fi meritat mai degrabă fast şi onoruri decât tripla comemorare din 9 Mai. „Aha… Deci 10 Mai a fost înghiţită de 9 Mai. Păcat”, ne-a împărtăşit omul dezamăgirea sa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!