„Obiectivul acestui program este de a sprijini persoanele care au comis infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice, în vederea dezvoltării unor atitudini favorabile respectării legislației rutiere, astfel încât aceștia să devină mai responsabili față de propria viață și a celorlalți participanți la trafic”, se arată într-un comunicat al Serviciului de Probațiune Bihor, sub semnătura Ioanei Maria Ungur, consilier de probațiune.
Specialiștii susțin necesitatea unui astfel de demers, mai ales în contextul în care mai bine de jumătate dintre cei aflați, în 2023, în supravegherea serviciilor de probațiune la nivel național au comis infracțiuni rutiere.
În cursul acestei săptămâni, 9 persoane care au fost condamnate pentru astfel de fapte și sunt supravegheate de consilierii de probațiune bihoreni au finalizat acest program de reintegrare socială. Pe lângă primirea de informații referitoare la legislația rutieră, consumul de alcool și droguri la volan ori riscurile comportamentului inadecvat la volan, beneficiarii programului au testat ochelarii care simulează efectele consumului de alcool și droguri.
„Ultima sesiune a programului de reintegrare s-a derulat cu sprijinul Serviciului Socio-Educativ din cadrul Penitenciarului Oradea, ce a facilitat participarea la program a unei persoane încarcerate ca urmare a săvârșirii unor infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice, care a împărtășit celorlalți participanți experiența sa de viață și i-a motivat în vederea adoptării unui comportament responsabil din punct de vedere legal”, a precizat Ioana-Maria Ungur.
Serviciul de Probațiune Bihor anunță continuarea colaborării în acest domeniu cu Serviciul Poliției Rutier, Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității și cu Penitenciarul Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!