Să dai o mână de ajutor celor nevoiaşi, chiar dacă afară sunt în jur de 30 de grade, nu este o corvoadă pentru cei 27 de angajaţi de la Celestica, prezenţi pe şantierul Căminului Habitat. Împreună cu constructorii de la Habitat pentru Umanitate Beiuş şi reprezentanţii Căminului Felix, aceştia au pus vineri, 16 iulie, bazele Căminului Habitat.
Considerat cel mai mare proiect derulat în prezent în Oradea, Căminul Habitat, situat pe strada Sântandreiului, va dăposti la final 83 de familii de tineri care nu şi-au cunoscut niciodată părinţii care le-au dat viaţă, ci au fost crescuţi de familii adoptive.
Şantier
„Locuinţele de tip Habitat vor fi construite pe terenul pus la dispoziţie de Fundaţia Căminul Felix, cu voluntari de la ambele organizaţii şi sub supravegherea specialiştilor Habitat. Locuinţele sunt compuse din două dormitoare, un living comun cu o bucătărie şi o baie. Este pe structură de lemn cu pereţi de tip sandwich, realizaţi din vată minerală, polistiren, gips carton, OSB şi tencuială nobilă. Toate acestea, împreună cu ferestrele termopan, oferă o termoizolaţie excelentă, astfel încât locuinţa va fi încălzită cu un cost extrem de scăzut”, a declarat Mircea Jurcan, directorul Habitat pentru Umanitate Beiuş.
În acest an vor fi date în folosinţă cel puţin trei locuinţe, urmând ca celelalte să fia gata în trei – cinci ani.
Pentru a fi responsabilizaţi, cei care se vor muta în case vor trebui să plătească circa 60.000 de lei. „Casele nu sunt cadou. Cei care vor locui în ele le vor plăti în maxim 20 de ani”, a precizat directorul Habitat.
Tinerii care vor beneficia de aceste locuinţe au fost aleşi după anumite criterii dintre persoanele care au locuit la Fundaţia Căminul Felix. „Tinerii care vor locui în aceste case provin de la noi. Au terminat o şcoală, unii sunt căsătoriţi, iar alţii urmează să se căsătorească. Criteriile de care s-a ţinut seama la alegerea lor au fost: nevoia de a avea o locuinţă, abilitatea de a construi şi posibilitatea de a-şi plăti ratele”, a explicat Marcel Filip, preşedintele Fundaţiei Căminul Felix.
Trebuie precizat că viitorii beneficiari muncesc alături de voluntari pe şantier. Familiile care vor avea o locuinţă în acest cartier au o normă de muncă de 600 de ore, iar tinerii singuri de 400 de ore.
Familia Petrică Răzvan şi Timea sunt printre beneficiarii unei case în Căminul Habitat. S-au căsătorit în luna iunie şi momentat stau în chirie. Timea a terminat anul acesta Facultatea de Media.
Radu Năstase, Gabriela Păşcuţa, Ibolya Indrieş şi Arabela Simon sunt alţi tineri care se vor bucura de căldura unei case în Căminul Habitat. „Este o oportunitate pe care n-o puteam primi din altă parte”, este de părere Radu Năstase.
Nu trebuie uitaţi nici voluntarii de la Celestica, care în ciuda căldurii munceau la lopată, la roabă sau la legat fierul. „Ne bucurăm că putem da şi noi o mână de ajutor. Am încheiat un parteneriat pe termen lung cu Habitat. În prezent sunt 27 de voluntari pe şantier, dar vom creşte numărul acestora. Fiecare angajat are la dispoziţie două zile plătite pe an pentru voluntariat. Intenţionăm să construim, noi, o casă de la A la Z”, a subliniat Codruţa Bala, director resurse umane la Celestica.
Celestica are în prezent 1.600 de angajaţi şi până la finalul anului intenţionează să mai angajeze încă 900.
DAN BIRTA
Citiți principiile noastre de moderare aici!