Noul an școlar a început în Bihor cu probleme vechi. O radiografie a Direcției de Sănătate Publică Bihor arată că, din 708 de unități de învățământ din Bihor, 82 au început anul școlar fără autorizație sanitară. Mii de copii sunt afectați de această situație. Ei vor învăța în școli și grădinițe ce ar trebui să fie închise.
[eadvert]
Marile probleme descoperite de Inspectorii Direcției de Sănătate Publică Bihor sunt latrinele în curte, clădiri neconforme, curte comună neînprejmuită, circuite necorespunzătoare, lipsa apei potabile, edificii vechi și distruse etc.
Printre acestea se numără și Grădinița cu Program Prelungit nr. 51 din Oradea, care nu a primit acordul inspectorilor sanitari pentru că nu are circulație corespunzătoare (traseele educative și/sau recreative ale copiilor se suprapun cu cele administrativ și gospodărești ale edificiului). Problema urmează să fie rezolvată la încheierea șantierului la clădirea nouă a grădiniței.
Fără autorizație de funcționare sunt și Școala Gimnazială nr. 1 Hidișel (Dobrești) și Grădinița cu Program Normal nr. 3, Grădinița nr. 4 și Școala nr. 2 din Luncasprie, Școala nr. 3 din Topa de Sus, Școlile primare din Mișca, Șuncuiuș (Finiș), Sărand și Lupoaia, Școala Gimnazială nr. 4 și Grădinița nr. 2 din Călățea, Școala și Grădinița nr. 2 din Ceișoara etc.
La fel ca-n multe sate din țară, în secolul XXI foarte multe dintre școlile și grădinițele din Bihor încă mai au latrine în curtea școlii, motiv pentru care nu au primit autorizație de funcționare.
Totodată, unele unități de învățământ nu au solicitat autorizația sanitară, în ciuda faptului că legea pretinde acest document pentru toate spațiile școlare.
„Ar putea să fie autorizate, dar nu au depus dosarul”, a declarat dr. Daniela Rahotă, directorul executiv al DSP Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!