Şeful DSV Bihor, Mircea Gelu Budău, a
declarat că din totalul conservelor de peşte
din Thailanda, 70 au fost confiscate de la un
supermarket situat pe Şoseaua Borşului, iar
alte 11 dintr-un magazin din Salonta. Dr. Budău a
relatat că la supermarketul orădean
conservele au fost ridicate şi sechestrate de
către inspectorii sanitar-veterinari, iar
conservele din Salonta au fost scoase de pe rafturi de
către firma arădeană, care are magazin
de desfacere în Salonta. Problema este că la
Salonta au fost vândute nouă conserve
suspecte înainte de apariţia cazului de
botulism din ţară, a informat şeful
DSV.
Sfaturi
Dr. Iulian Zaporojan, medic primar la secţia de
boli infecto-contagioase de la Spitalul de
Pneumoftiziologie Oradea, a declarat că toxina
botulinică poate să se instaleze în
conserve de orice fel (inclusiv de legume sau gemuri),
în produse de carne, cârnaţi şi
şuncă. Bacteria este de mai multe tipuri, dar
simptomele şi efectele sunt aceleaşi,
explică specialistul. Doctorul informează
că simptomatologia bolii evoluează de la
greţuri, vărsături, scaune diareice, la
constipaţie, tulburări de vedere, de
deglutiţie, sfincteriene, respiratorii, deces. Din
lipsă de informaţii, mulţi dintre
bihorenii care au făcut botulism s-au prezentat la
oftamologie cu tulburări de vedere, doctorii
oftalmologi fiind cei care au suspectat afecţiunea
şi i-au direcţionat spre secţia de boli
infecţioase.
Dr. Zaporojan sfătuieşte gospodinele care pun
provizii pe iarnă să le pregătească
foarte bine termic, pentru a reduce riscul
apariţiei bacteriei. De asemenea, cei care
prelucrează carnea de porc în
şuncă sunt atenţionaţi că prin
înţeparea cărnii înainte de
afumare se deschide practic poarta bacteriei care,
în timp, se instalează şi va afecta
consumatorul.
În urmă cu o lună, un bărbat din
Salonta a făcut botulism după consum de carne
dubios. Norocul omului a fost că s-a prezentat
în timp util la medic şi, după ce a
fost tratat cu ser antibotulinic, a scăpat cu
viaţă. În Bihor, anual doi-trei oameni
ajung la spital cu botulism, a mai informat dr.
Zaporojan, care a declarat că secţia este
pregătită să facă faţă
potenţialelor cazuri de botulism.
Otilia Sandor
Un bărbat a murit după ce a consumat
conservă de peşte infestat cu toxina
botulinică (3 martie 2009)
Citiți principiile noastre de moderare aici!