Hotel Continental Forum din Oradea a fost, miercuri, 11 februarie 2015, gazda unui focus grup de diseminare a datelor proiectului: „Cercetarea și prognozarea pieței muncii din vestul României. Evidențierea șomajului neînregistrat din județul Arad”. „Este un focus grup pe un proiect comun cu AJOFM Arad, respectiv cu AJOFM Timiş, în care analizăm rezultatele unei cercetări de piaţă desfăşurate anul trecut, prin care din poartă în poartă am încercat să identificăm persoanele care nu erau înregistrate în baza de date a AJOFM Bihor. Am încercat să identificăm cauza, respectiv doleanţele lor de a ocupa un loc de muncă pe piaţa muncii, respectiv de a urma un curs de formare profesională”, a declarat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor. Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea serviciilor furnizate clienților SPO (Serviciul Public de Ocupare) prin dezvoltarea unor soluții de abordare a șomajului neînregistrat, schimb de bune practici cu o instituție transnațională din domeniul cercetării și prognozării Pieței Muncii.
Unul dintre obiectivele specifice proiectului a fost întărirea capacității organizaționale a solicitantului prin metode specifice de abordare a șomajului neînregistrat la nivelul județului. De asemenea s-a încercat îmbunătățirea mecanismelor și instrumentelor în domeniul ocupării forței de muncă prin analiza actuală și reală a pieței regionale a muncii și transferul de bune practici. Îmbunătățirea gradului de ocupare la nivelul județului prin crearea, actualizarea continuă și implementarea bazei de date privind șomerii neocupați și neînregistrați și oferirea serviciilor specifice SPO către un număr mai mare de astfel de persoane este un alt obiectiv al proiectului.
În cele trei județe cercetate – Arad, Timiș și Bihor, au fost vizitate peste 31.000 de gospodării pentru a identifica persoanele relevante din punct de vedere al proiectului, peste 6000 de persoane au fost intervievate cu ajutorul unor chestionare complexe cuprinzând 100 de întrebări, concepute de partenerii în proiect. Peste 3.000 de persoane neocupate și neînregistrate au beneficiat de servicii specifice SPO și au răspuns la chestionare de satisfacție.
În Bihor
În judeţul Bihor au fost identificate circa 800 de persoane, în cele trei zone în care au avut loc aceste acţiuni: Aleşd, Beiuş şi Salonta. „Persoanele au fost înregistrate în evidenţele noastre. Nu aveau informaţii despre serviciile pe care le oferim. Sunt cei care într-adevăr vor să lucreze şi au participat la cele trei burse organizate în cele trei oraşe amintite”, a explicat directorul AJOFM Bihor.
În urma burselor organizate în cadrul proiectului, în judeţul Bihor au fost angajate circa 250 – 300 de persoane. Domeniile în care au fost angajate aceste persoane sunt specifice zonelor respective: Aleşdul – industria uşoară, Beiuşul – construcţiile şi producţia alimentară şi Salonta – industria prelucrătoare şi montatoare plus micii angajatori.
Citiți principiile noastre de moderare aici!