În aceste condiţii, după patru ani de insistenţe, Nicolae Neag a semnat, ieri, împreună cu şeful Agenţiei Române pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale Marcel Hoară, contractul de execuţie a lucrării de extindere a reţelei de alimentare cu apă potabilă în sistem centralizat a localităţilor Luncasprie, Hidişel, Topa de sus şi Crânceşti.
Proiectul, visul primarului
„După lungi bătălii suntem în pragul demarării lucrării. La sfârşitul anului 2007 am depus studiul de fezabilitate, am primit avize, proiectul a trecut pe la comisia interministerială, a urmat apoi proiectul tehnic. Au depus proiecte 28 de unităţi miniere, au primit avize 23 de unităţi, şi 4 au obţinut finanţare. Printre aceste patru localităţi care au primit finanţare, datorită unui om de mare omenie, domnul Marcel Hoară, ne aflăm şi noi. Pentru aceasta are toată stima şi respectul nostru, sperăm să finalizăm proiectul, să vină şi recepţia şi să dăm drumul la alte proiecte”, a spus primarul de Dobreşti, Nicolae Neag. A venit apoi rândul secretarului de stat Marcel Hoară să le vorbească oamenilor din Dobreşti, beneficiarilor, despre contextul în care a fost finanţat proiectul Primăriei din localitate. „Atunci când PDL a venit la Guvern a creat acest program pentru fostele zone miniere, în dorinţa de a crea alternative pentru oameni în acele locuri în care industria s-a retras şi de a şi repara ceea ce a lăsat urât în urmă”. Marcel Hoară a vorbit apoi şi despre faptul că fostul ministru liberal Varujan Vosganian a decis suspendarea finanţărilor, ceea ce explică faptul că timp de doi ani acest program nu a funcţionat. „După 2009, Guvernul a decis că trebuie să facă ceva şi a demarat acest program împreună cu Banca Mondială. În urmă cu câţiva ani, dumneavoastră aţi stabilit care sunt priorităţile localităţii Dobreşti în cadrul strategiei de dezvoltare participativă. Printre acestea s-a aflat şi accesul la apa potabilă. Vă felicit că o bună parte din ceea ce s-a stabilit aţi şi realizat. Prin acest program destinat zonelor miniere noi am reuşit să creăm 800 de locuri de muncă. Programele noastre sunt deschise în continuare pentru a veni în sprijinul oamenilor”, a spus Marcel Hoară. Şeful ARDDZI nu se află pentru prima dată în poziţia de a acorda finanţare proiectelor de la Dobreşti. Marcel Hoară a mai semnat două contracte mai mici pentru localnici, adică proiecte de până în 100.000 de dolari. Cu fonduri de la aceeaşi Agenţiei, la Dobreşti are loc reabilitarea şi modernizarea vestiarului de la baza sportivă din Lunca Sprie, dar şi modernizarea Căminului Cultural Cornişeşti.
„Este o plăcere să participăm la un astfel de eveniment. Este adevărat că e ocazionat de semnarea unui proiect pentru care primarul s-a zbătut mult şi pentru care a dormit mai mult în Bucureşti decât acasă. Avea acest proiect în gând de patru-cinci ani… este adevărat că după această perioadă se spune că un proiect se maturizează şi mai mult decât atât a primit şi finanţare. Acest proiect crează premizele pentru alimentare cu apă şi la Sâmbăta şi poate şi spre Ceica. Noi am insistat şi pentru finanţarea proiectelor din alte localităţi chiar dacă primarii au o altă culoare politică, deoarece pe noi, cei de la PDL, ne interesează, contrar celor ce spun adversarii, condiţiile în care trăiesc oamenii”, a spus deputatul Ştefan Seremi.
Veronica Bursasiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!