La Casa Darvas-LaRoche din str. Iosif Vulcan nr. 11 se va deschide o expoziţie de excepţie: „Goya – 275 de ani de la naştere”.
[eadvert]
Este vorba de o colecţie de gravură aparţinând avocatului George Şerban din Bucureşti, expoziţia fiind oferită publicului vizitator de Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din judeţul Bihor, în parteneriat cu Muzeul Naţional Brukenthal şi Asociaţia Culturală Pictor Octavian Smighelschi.
Vernisajul va avea loc vineri, 26 noiembrie, de la ora 13:00, în prezenţa colecţionarului av. George Şerban, a curatorului expoziţiei dr. Alexandru Chituţă şi a istoricului şi criticului literar dr. Ovidiu Pecican, profesor la Facultatea de Studii Europene a Universitatii „Babes-Bolyai“.
Expoziţia de gravură a pictorului si graficianului spaniol Francisco de Goya (1746 – 1828) marchează 275 de ani de la naşterea artistului.
Această expoziţie itinerantă, care aşază România pe harta culturală mondială a instituţiilor care îl sărbătoresc în acest an pe artistul spaniol, poposeşte la Oradea după oraşele Bucureşti, Sibiu, Iaşi şi Bistriţa Năsăud, aniversând totodată 140 de ani de relaţii diplomatice dintre România şi Spania – un partener strategic al ţării noastre care găzduieşte una dintre cele mai mari comunităţi de români din afara graniţelor.
„Expoziția aniversară de grafică «Goya – 275 de ani de la naştere» deschide suita expozițiilor temporare de artă plastică ce vor fi prezentate la Casa Darvas-La Roche din Oradea. Aceste evenimente dedicate operelor de artă aduc un elogiu iubitoritlor de artă și colecționarilor dintre care amintim proprietarul Imre Darvas, care prin excelenţă şi-a comandat un spațiu de locuit creat în idea artei totale. Aceste evenimente vor pune în prim plan operele unor artiști plastici renumiți sau mai puțin cunoscuți a căror lucrări se află în colecții publice sau particulare”, anunţă Angela Lupșea, director executiv Oradea Heritage.
Goya este punct de referință pentru două veacuri de pictură spaniolă, al XVIII-lea și al XIX-lea. Lucrările expuse prezintă pe lângă tema capriciilor, alte două teme profund spaniole: tauromaquia sau arta de a lupta cu taurii şi dezastrele războiului. Expoziţia aniversară va suscita cu siguranţă atât interesul cunoscătorilor, dar şi al acelora care vad lucrările pentru prima oară.
Artistul spaniol ne-a lăsat creaţii importante care rămân în memorie mai ales prin mesajul moral transmis, cel mai cunoscut fiind „Somnul rațiunii naște monștri”. Lucrările sale sunt o incursiune în ungherele zbuciumate ale sufletului omenesc, întâlnirea cu acestea marcând orice privitor.
80 de gravuri Goya
La Casa Darvas-La Roche vor fi expuse 80 de gravuri Goya: întreg ciclul „Tauromaquia” (40 gravuri), 12 gravuri din ciclul „Dezastrele Razboiului”, 25 gravuri din seria „Capricii”, o gravură „Maja la balcon” şi celebrele „Maja nuda” şi „Maja desnuda”. Şi pentru că Goya afirma că în activitatea sa artistică a avut trei modele: Rembrandt, Velasquez şi natura, ca artist invitat în această expoziţie va fi Rembrandt, prin expunerea a trei gravuri din colecţia avocatului George Şerban.
La propunerea colecţionarului, prof. univ. dr. Florin Stoiciu a realizat mai multe gravuri aniversare „Goya 275” care sunt donate pe rând în colecţia fiecărei locaţii care găzduieşte această expoziţie itinerantă. La fel se va întâmpla, după cum ne-a declarat av. George Şerban, şi la Casa Darvas-La Roche, unde după ce va fi expusă, gravura „Goya 275” vă fi donată muzeului. Expoziţia va fi însoţită şi de un catalog Goya realizat în condiţii grafice deosebite.
Evenimentul este susţinut şi de Ambasada Spaniei în România şi Societatea civilă de avocaţi – Şeban & Asociaţii. Expoziţia va fi deschisă publicului până în 30 Aprilie 2022. Preţul biletului de intrare este de 10 lei pentru adulţi, 5 lei pentru copii şi grupuri mai mari de 10 persoane. Programul de vizitare este de marţi până duminică între orele 10-18.
Trimite articolul
XAtmosfera este şi unitate de mãsurã a emoţiei.