Într-o intervenție video difuzată luni, pe Facebook, primarul Ilie Bolojan a subliniat că Primăria Oradea își va reduce anumite cheltuieli de funcționare, dar va amâna și anumite investiții, pentru a se putea încadra în noul buget al orașului. Însă, tot azi, Consiliul Local a alocat fonduri destinate elevilor care nu au la dispoziție tablete sau calculatoare, pentru a urma cursurile online. Alocația bugetară este de circa 200 de euro/tabletă.
“Am primit o situație de la Inspectoratul Școlar Județean din care rezultă că aproape 400 de copii, în Oradea, nu pot beneficia de predarea online de acasă, întrucât au o situație materială care nu le permite părinților să le cumpere tablete sau calculatoare, am decis să alocăm aproximativ 80.000 de euro școlilor din Oradea, ca să achiziționeze tablete și să le pună la dispoziția acestor copiilor, în cursul acestei săptămâni”, transmite primarul Bolojan.
De săptămana viitoare, și acești copii ar trebui să beneficieze de cursurile online pe care școlile din Oradea le desfășoară, în această perioadă, a precizat primarul.
Potrivit inspectorului școlar general, Alin Novac Iuhas, în Bihor, în această situație sunt peste 7.700 de elevi. Dintre aceștia, aproximativ 6.000 sunt în mediul rural și 1.812 în mediul urban / în toate orașele și municipiile din Bihor. Nici Oradea nu face notă distinctă, 400 dintre elevii orădeni nu beneficiază de terminale sau acces la internet. Pentru aceștia, Primăria va aloca 80.000 de euro.
De asemenea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor a semnat un parteneriat cu o companie locală de telefonie care va asigura, cu titlu gratuit, cartele SIM, cu acces la date mobile și la anumite platforme educaționale.
„Am încheiat un contract de colaborare cu unul dintre operatorii de telefonie de la nivelul județului Bihor, prin care dorim să asigurăm, cu titlu gratuit, pentru toți elevii din învățământul de stat (de la clasele pregătitoare până la cei de liceu, inclusiv), câte o cartelă SIM care să aibă acces la trafic de date mobile și la un anume tip de platformă. Parteneriatul se va derula până la sfârșitul anului școlar, în contextul în care aceste activități le vom desfășura online. Nu e suficient, pentru că pe lângă aceste cartele SIM este nevoie de device-uri și terminale prin care se pot accesa aceste tipuri de platforme. Însă nu vă ascund că am început să iau legătura cu fiecare UAT pentru ca în cel mai scurt timp, pentru acești copii care se găsesc în această situație, să găsim soluții”, a declarat Alin Novac-Iuhas, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor.
Trimite articolul
XIara-si business-uri cu RDS? Interesant ca nu s-a facut licitatie :DDD