Până săptămâna viitoare, în fiecare locuinţă din Oradea ar trebui să ajungă câte o scrisoare de informare despre obligativitatea colectării selective. Campania este iniţiată de Municipalitate, scrisorile fiind semnate de primarul Ilie Bolojan, dar este finanţată şi organizată de Eco Bihor, gestionarul haldei de gunoi.
Scotocitori autorizaţi
În următoarele patru luni, RER Ecologic şi Eco Bihor desfăşoară o acţiune de monitorizare a modului în care orădenii colectează separat deşeurile din gospodării. „Eco Bihor are un observator pe fiecare maşină de colectare a deşeurilor reciclabile cu care lucrează RER-ul, dotat cu o tabletă în care există un chestionar, în care se bifează informaţii, în primul rând, despre calitatea deşeurilor ridicate. La bloc, în fiecare punct de colectare se verifică puritatea acestora. La case, ne interesează în primul rând la câte case este scos sacul galben la poartă şi apoi cum s-a realizat colectarea”, spune Braner Francisc, coordonatorul acţiunii. Acesta zice că orădenii de la case sunt mult mai discipinaţi în ceea ce priveşte calitatea deşeurilor reciclabile – rareori sunt aruncaţi în sacii galbeni deşeuri menajere. „Peste 90% din cei care scos sacii galbeni colectează corect”, spune reprezentantul Eco Bihor. Sunt, însă, prea puţine gospodării care depun gunoiul diferenţiat. La bloc, disciplina este foarte slabă, orădenii aruncă la grămadă resturile.
Cu premii
„La finalul campaniei, pe baza datelor obţinute prin monitorizare, vom premia primele 10 asociaţii de locatari/proprietari, precum şi 30 de locuinţe individuale”, se anunţă în scrisoare. Pentru asociaţiile de proprietari, premiile constau din sisteme electronice de închidere a ţarcurilor, cu cartelă. Câştigătorilor de la casă li se oferă câte o ladă pentru compost.
Depeşa primarului
60.000 de scrisori sunt adresate orădenilor de la bloc, iar 20.000 celor care locuiesc la case.
„Toţi cetăţenii ţării sunt obligaţi prin lege să precolecteze în mod separat diferitele categorii de deşeuri. Cetăţenii din cadrul asociaţiilor de proprietari au posibilitatea să colecteze selectiv fracţia uscată (hârtie, sticlă, plastic, metal) în eurocontainerele de 1,1 mc cu capac galben iar cetăţenii care domiciliază la case au posibilitatea să colecteze selectiv fracţia uscată (hârtie, sticlă, plastic, metal) în sacul de culoare galbenă pus la dispoziţie de operatorul de salubritate. Colectarea deşeurilor de la locuinţa dumneavoastră se realizează separat, pentru deşeurile menejere şi cele reciclabile. Vă rugăm verificaţi programul de colectare a deşeurilor reciclabile pe strada dumneavoastră pe site-ul www.reroradea.ro. Deşeurile colectate separat ajung la destinaţii diferite, în vederea reciclării”, spune scrisoarea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!