Din cele 100 de primării eligibile din județ, la ediția din acest an a concursului organizat de Consiliul Județean Bihor s-au înscris 74. Competiția are un fond de premiere de 1.080.000 de lei și vor fi acordate trei premii în fiecare zonă de operare (județul este împărțit în 6 zone mari), respectiv: locul I – 100.000 de lei, locul II – 50.000 de lei și locul III – 30.000 de lei. 10% din fiecare premiu este destinat fondului de premiere al elevilor care fac parte din EcoCluburile Bihor. Campania „Luna curățeniei în județul Bihor” se desfășoară pe durata lunii mai. „În cadrul acesteia se mai organizează un concurs destinat elevilor de la școlile din județ, „EcoProvocarea”. Concursul „EcoProvocarea” se desfășoară în perioada 1 mai – 15 iunie 2023 și se adresează elevilor înscriși în clasele I – XII în școlile din toate unitățile administrativ- teritoriale din județul Bihor, inclusiv Municipiul Oradea”, a transmis CJ Bihor, printr-un comunicat de presă.
Primarii PSD boicotează concursul
Primarii PSD sunt nemulțumiți de modul în care CJ Bihor a organizat edițiile trecute ale concursului „Luna curățeniei în Bihor”, prin urmare, în luna februarie au anunțat că vor boicota competiția și nu se vor înscrie în concurs.
[eadvert]
„Un simulacru de concurs. De când s-a organizat acest concurs, câștigătorii se știau dinainte. Niciun coleg de-al meu de la PSD nu a reușit să obțină vreun premiu. (…) Am avut o ședință de BPJ, iar colegii primari m-au desemnat să semnalez aceste lucruri și că luăm în serios în calcul ca fiecare să facem curățenie în mod individual și să nu mai participăm la acest concurs lipsit de transparență. Avem colegi care, deși au avut o muncă susținută în participarea la acest concurs, efectiv nu li s-au ridicat deșeurile. Au fost date premiile, dar deșeurile nu au fost ridicate. Pot să dau aici exemplul comunei Sârbi”, a explicat Cristian Laza, primarul comunei Sânmartin, în luna februarie.
O lună mai târziu, PSD Bihor a transmis că edilii social-democrați din județ își vor face curățenie în localități, dar nu în cadrul concursului.
„Curățenia nu are culoare politică, iar cea mai bună mărturie o stau comunele administrate de edilii PSD din Bihor. Pentru primarii PSD, soluția de creștere a gradului colectării selective nu este sancționarea oamenilor de la sate, cum propune conducerea PNL a Consiliului Județean Bihor, ci instruirea graduală a acestora pentru a aduna corect deșeurile, inclusiv a elevilor din școli”, a transmis partidul, printr-un comunicat de presă. Cu toate astea, două comune cu primari PSD s-au înscris în final în competiție – Ineu (care anul trecut nu a participat) și Tărcaia, iar printre cei care sabotează Luna Curățeniei se numără și un liberal, Gheorghe Bota din Rieni, care nu a participat nici în 2022. Anul trecut, acesta ne-a declarat că acest campionat este „o cacealma” și din acest motiv nu vrea sa mai participe.
În realizarea clasamentului și în desemnarea câștigătorului va conta
⦁ cantitatea totală de deșeuri reciclabile, colectate de un Participant, în luna mai 2023 (de la locuințe, prin sistemul SMID și din campaniile de igienizare), cantitate care va fi împărțită la numărul de locuitori din fiecare U.A.T.;
⦁ evoluția gradului de colectare a deșeurilor. Va conta diferența dintre media gradului de colectare pe anul 2022 și media gradului de colectare a deșeurilor în lunile martie, aprilie și mai 2023.
Ponderea deșeurilor colectate în calcularea punctajului va fi după cum urmează:
⦁ 30% din punctaj va conta cantitatea de ambalaje de plastic/metal, kg/persoană;
⦁ 15% din punctaj va conta cantitatea de hârtie/carton, kg/persoană;
⦁ 15% din punctaj va conta cantitatea de sticlă, kg/persoană;
⦁ 40% din punctaj va conta evoluția gradului de colectare separată a deșeurilor
Primăriile înscrise în concurs
Săcueni, Cetariu, Aleșd, Ștei, Oșorhei, Beiuș, Vadu Crișului, Tărcaia, Mădăras, Lazuri de Beiuș, Curtuișeni, Bulz, Criștioru de Jos, Aușeu, Vașcău, Cherechiu, Abram, Șimian, Valea lui Mihai, Cociuba Mare, Sântandrei, Holod, Drăgeşti, Suplacu de Barcău, Săcădat, Nojorid, Avram Iancu, Bratca, Viișoara, Sălacea, Varciorog, Draganesti, Magesti, Marghita, Lăzăreni, Hidișelu de Sus, Buduslău, Răbăgani, Dobrești, Girișu de Criș, Cefa, Pomezeu, Ciumeghiu, Sâniob, Aștileu, Curățele, Boianu Mare, Tarcea, Lugașu de Jos, Petreu, Balc, Roșiori, Șuncuiuș, Biharia, Chişlaz, Gepiu, Popești, Șinteu, Paleu, Spinuș, Olcea, Sălard, Tileagd, Ineu, Salonta, Tăuteu, Lunca, Șoimi, Borș, Tămășeu, Roșia, Buntești, Sânnicolau Român și Tinca.
Citiți principiile noastre de moderare aici!