Locul a fost numit Casa Mabel după numele primei pensionare din Jersey care a donat 650 de lire pentru ca vârstnicii Bihorului să aibă un acoperiș deasupra capului.
[eadvert]
Casa Mabel, actuala Casă Rabi și-a început istoria în 2009 . La inaugurare, pe e placa era scris: Casa Mabel o casă de iubire, bucurie, pace și speranță. Imobilul a fost construit de Jersey Mustard Seed, o mică organizație de caritate înființată în Jersey, Channel Isles în 1998.
Este finanțată prin donații ale oamenii din Jersey.
În aceste zile , locașul construit initial pentru vârstnicii fără posibilități găzduiește orfani din Ucraina. Iar cei de la Jersey Mustard Seed țin un jurnal despre cee ace se întâmplă acolo:
„Tocmai am aflat de la Alex Stroie că în România clădirile Casa Rabi (anterior Casa Mabel) și Casa CarolAnn construite cu bani din donații ale oamenilor din Jersey vor fi folosite pentru a găzdui 73 de copii și tineri dintr-un orfelinat din apropiere de Kiev. Clădirea a fost bombardată ieri, dar, din fericire, copiii nu erau acolo. Acum au trecut granița în România și sunt pe drum peste România. Intervalul de vârstă este 4-18. Mulțumesc oamenilor din Jersey pentru generozitatea lor care face posibil ca acești copii și tineri să aibă un loc sigur unde să stea. Costurile continue pentru îngrijirea acestor 73 de copii vor fi mari și vom face tot posibilul pentru a ajuta financiar. Vă vom fi recunoscători pentru orice donație…”.
Alex (Alex Stroie- Mustard Seed Romania n.r) ne spune că cei 73 de copii de la orfelinatul ucrainean bombardat au ajuns la 4.00 dimineața. Erau epuizați, dar încântați să aibă paturi calde și un loc sigur unde să stea. Dimineața au început să exploreze noul lor mediu.
Sătenii au oferit ajutor cu mâncare, gătit etc. Poliția locală a donat articole de toaletă, iar primarul a sortat actele necesare.Suntem încântați de cât de generoși donează bani oamenii de aici și vom întreba de la Alex care sunt nevoile prioritare pentru acești tineri” , scriu cei de la Mustard Seed Jersey.
Între timp pe rețelele de socializare a început să se solicite ajutor pentru copiii cazați la Cefa, dar pentru ca situația să nu degenereze, reprezentanții Casei Rabi din Oradea au venit cu precizări.
„Casa Rabi din Cefa este locul unde datorită circumstanțelor din Ucraina si a prieteniei personale cu oamenii de acolo implicați în lina întâi în ajutorarea refugiaților, au fost cazați copiii proveniți din zona de război. Suntem copleșiți de implicarea si reacția oamenilor mai ales că nu am solicitat/postat cereri de ajutor. Așa cum se întâmplă uneori în elanul și bunăvoința noastră lucrurile pot scăpa de sub control. Facem câteva precizări: NU am solicitat ajutor financiar și nu am delegat/împuternicit pe nimeni să facă acest lucru. Nu este vorba in nici un caz de rea intenție din partea nimănui ci de minusuri în comunicare, lucru de înțeles în circumstanțele actuale”.
Totodată, reprezentanții Casei Rabi spun că înțeleg dorința de a vizita copiii, dar doresc să respecte normele sanitare și să evite aglomerarea spațiului, fapt pentru care vizitele se pot face doar prin programare la numărul de telefon: 0740167607 .
„Există nevoie și spațiu de implicare însă lucrurile trebuie gestionate cât mai inteligent. Pentru următoarele 2-3 săptămâni copiii au tot ce le trebuie pe toate planurile. Recomandăm cu căldură direcționarea resurselor dvs și spre alte locații și centre de ajutorare”, e mesajul celor care gestionează Casa Rabi.
Casa Rabi, fosta Casă Mabel, e construită într-un cadru cu totul deosebit în Parcul Natural Cefa, acolo unde copii se pot bucura de un aer proaspăt.
Programul “Casa Mabel” – o casa pentru cei aflati în nevoie – a fost demarat încă din anii 2006 – 2007 dar nu a fost deschis oficial până în mai 2009. “Casa Mabel” oferea ajutor și camin oricărui vârstnic care bătea la ușile acestui centru. De regula, beneficiarii centrului de îngrijire “Casa Mabel”, erau persoane în vârstă, singure, cu pensie sau cu posibilităţi de plată parţială sau în întregime, precum şi persoane vârstnice fără adăpost sau a căror familie nu reușeau să îi îngrijească în mod corespunzător.
Ceea ce făcea ca “Casa Mabel” să fie și mai atractiva, era faptul că mare parte din aportul de carne pentru pregătirea mesei, provenea chiar din animalele crescute în cadrul complexului, cum ar fi: pui, porci, pești.
Centrul de îngrijire pentru vârstnici “Casa Mabel”, a fost gândită de la început în asa fel încât să ușureze viața fiecărui oaspete, să existe un ambient plăcut prinn proiectul Mustard Seed Jersey de a construi o locuință pentru pensionarii nevoiași în România
Odată cu trecerea timpului, reprezentanții Mustard Seed Jersey au devenit din ce în ce mai conștienți de faptul că cel mai nevoiaș grup din România până în 2006/2007 erau pensionarii.
Prin Schema Adopt a Granny asociația din Jersey și-a propus să dea o mână de ajutor și sprijin financiar ca pensionarul român să se poate descurca.
„În mai 2007, a fost lansat apelul pentru 65.000 de lire sterline pentru construirea unei locuințe pentru pensionarii aflați în nevoie în Cefa România. Prima donație a fost primită de la o pensionară din Jersey numită Mabel, care a donat 650 de lire sterline din economiile ei și a promis că se va ruga ca restul banilor să poată fi adunați.Până la sfârșitul iernii 2009, întreaga sumă a fost donată”, începe povestea proiectului.
La sfârșitul lunii mai 2009 locuința a fost deschisă oficial și a fost numita Casa Mabel . Încă de la debut, coordonatorii programului s-au gândit la cei din orfelinate, astfel că 4 tinere din programul Mustard Seed Jersey au venit pentru a ajuta tinerele vulnerabile crescute în sistemul orfelinat de stat – fără sprijin și abilități de viață, aceste tinere fiind în pericol și uneori ajung să trăiască pe străzi, să se prostitueze, să ajungă să fie victime ale traficului de persoane.
Coabitarea dintre tineri și vârstnici la Casa Mabel a funcționat bine, iar atmosfera era cea de familie fericită.
Trimite articolul
XFie ca dictatorul nebun putin nazist sa plateasca scump toate atrocitatile comise in ucraina si rusia pentru crimele oribile comise de el si clica lui de criminali odiosi si netrebnici.
acuma sa vezi cum se umplu de bani de pe urma lor si ce viata o sa ducă saraci!!!!
-
Imi pare rau daca asta a fost experienta ta, dar sa stii ca nu toti oamenii sunt ca cei pe care i-ai întâlnit tu.