Începând de luni, 4 ianuarie, de la ora 00.00, în primele 34 de ore de la lansarea programului de programare online a căsătoriilor, 72 de perechi au folosit acest sistem, în timp ce alte 292 cupluri s-au înregistrat deplasându-se la ghişeul Stării Civile (camera 116, etajul I) din incinta Primăriei. „În acest interval şi-au făcut rezervări pentru oficierea cununiei civile în total 430 de cupluri. Dintre acestea 364 reprezintă înregistrări valide, iar celelalte 66 de solicitări au fost anulate de către perechi”, a declarat Nicoleta Cherei, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Oradea.
Procedură
Până acum, la programarea căsătoriei tinerii erau nevoiţi să viziteze de câteva ori ghişeul Stării Civile: o dată pentru fixarea locului, datei şi orei oficierii căsătoriei civile, obţinerea informaţiilor, a doua oară pentru depunerea declaraţiei şi a actelor şi a treia oară pentru depunerea cărţilor de identitate ale lor şi a martorilor.
Acum sistemul este mult simplificat: informaţiile se pot obţine rapid printr-o simplă accesare a portalului Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Oradea, www.evp-oradea.ro, unde se poate rezerva data, ziua şi locul oficierii cununiei civile. Pentru ca rezervarea să devină oficială este necesară o confirmare ce se va realiza în maximum 48 de ore, printr-un email, fără să mai fie necesară deplasarea la ghişeu. Aplicaţia arată beneficiarului, de mai multe ori, în funcţie de data pe care a selectat-o pentru oficiere, în ce perioadă va trebui să depună declaraţia, respectiv actele necesare căsătoriei. Dacă acesta se răzgândeşte ori optează pentru o altă dată, o nouă rezervare se va putea realiza numai după anularea, de către utilizator, a programării anterioare. Oficierea cununiilor civile se face vinerea la Casa Tineretului din cartierul Ioşia Nord, sâmbătă la Primărie, în Sala „Traian Moşoiu” şi la Casa Tineretului, iar duminica la Primărie.
Statistică
Potrivit unui studiu întocmit de firma de cercetare online Internet World Stats, în noiembrie 2007, rata de penetrare a internetului a atins nivelul de 31,4% din totalul populaţiei, estimată la 22,27 milioane de locuitori, iar numărul de conexiuni broadband era de 1.769.300. Aceeaşi sursă menţionează faptul că la data de 8 septembrie 2009, în România erau 7.430.000 utilizatori de internet, ceea ce reprezintă 33,4% din totalul populaţiei, estimată la 22,21 milioane cetăţeni. De altfel, dinamica utilizării internetului, în ţara noastră, în perioada 2000 – 2009, dovedeşte o creştere de 828,8%. În acest context Direcţia de Evidenţă a Persoanelor a municipiului Oradea a dorit să adapteze serviciile pe care le oferă cetăţenilor şi la acest tip de comunicare modernă, în paralel cu sistemul clasic.
Mălina Pop
Citiți principiile noastre de moderare aici!