Conform noilor prevederi legale care au intrat în vigoare de la sfârşitul lunii trecute, persoanele care au participat în acțiuni de împotrivire cu arma în mână și de răsturnare prin forță a regimului comunist, până la data de 31 decembrie 1964, pot primi suma de 700 de lei.
De aceeaşi facilitate beneficiază şi persoanele care s-au aflat în următoarele situații: au executat o pedeapsă privativă de libertate în baza unei hotărâri judecătorești rămasă definitivă, sau au fost lipsite de libertate în baza unui mandat de arestare preventivă pentru infracțiuni politice, au fost private de libertate de către organele de represiune, în locuri de deținere în baza unor măsuri administrative sau pentru cercetări, au fost strămutate într-o altă localitate, au fost deportate în străinătate după data de 23 august 1944, au fost constituite ca prizonieri de către partea sovietică după 23 august 1944 sau înainte de această dată și au fost reținute în captivitate după încheierea armistițiului.
“Toate aceste categorii de persoane au dreptul la o indemnizație lunară în cuantum de 700 de lei pentru fiecare an de detenție, strămutare în alte localități, deportare în străinătate sau prizonierat, indiferent dacă sunt sau nu pensionate”, spun reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Bihor.
De asemenea, au dreptul la o indemnizație lunară de 700 de lei – sumă neimpozabilă – cu condiția să nu se fi recăsătorit ulterior: soția sau soțul celui decedat în luptele cu organele de represiune comunistă, în răscoale țărănești, ori cel decedat a făcut parte din categoria celor dispăruți sau exterminați în timpul detenției, a celor internați abuziv în spitalele de psihiatrie, deportați, prizonieri, sau cărora li s-a stabilit domiciliul obligatoriu.
Drept la indemnizaţie au şi soția sau soțul celui decedat după ieșirea din închisoare, din spitalul de psihiatrie, după întoarcerea din strămutare, din deportare, din prizonierat sau după încetarea măsurii de stabilire a domiciliului obligatoriu, dacă nu s-a căsătorit ulterior, dar şi soția sau soțul celui decedat în condițiile expuse la punctele 1 și 2 și care, din motive de supraviețuire a fost nevoită/nevoit să divorțeze de cel închis, internat abuziv în spitale de psihiatrie, deportat, prizonier, strămutat sau căruia i s-a stabilit domiciliu obligatoriu, dacă nu s-a recăsătorit și dacă poate face dovada că a conviețuit cu victima până la decesul acesteia.
Încadrarea în Decretul-Lege nr. 118/1990 se face cu acte doveditoare depuse la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Bihor, iar pentru punerea în plată, actele se depun la Casa Județeană de Pensii Bihor.
Indemnizațiile acordate în baza Legii 159/2019 nu se iau în calcul la momentul stabilirii indemnizației sociale pentru pensionari, prevăzută de OUG nr 6/2.009 privind instituirea indemnizației sociale.
Sumele restante acordate cu data de 29.07.2019 urmează a fi achitate beneficiarilor în luna septembrie.
În ceea ce privește persoanele stabilite în străinătate, dovedirea acestor situații se poate face și cu documente oficiale emise de organele competente din statul de reședință. Acestea vor fi luate în considerare dacă sunt traduse în limba română și legalizate și dacă din cuprinsul lor reiese faptul că persoana în cauză a fost persecutată din motive etnice.
Cererile pentru stabilirea și plata acestor drepturi se depun la casa de pensii, iar persoanele care au domiciliul în străinătate pot transmite aceste cereri prin intermediul oricărui alt mijloc de comunicare, inclusiv electronic. Persoanelor care vor transmite cererile pe cale electronică li se va transmite un e-mail de confirmare a primirii cererii, precum și numărul de înregistrare al acesteia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!