Viceprimarul Biro Rozalia a prezentat miercuri startul programului de screening al stării de sănătate al elevilor de clasa I şi clasa a V-a din municipiu.
Din cei 3.600 de elevi, pentru 2.489 s-a primit acordul părinţilor, adică circa 66%. Astfel, la program participă 1.293 de elevi de clasa I-a şi 1.196 de elevi de clasa a V-a.
„Şi programul de iniţiere în înot a pornit cu 60% din elevi în 2009 iar acum participă 90% deşi părinţii acoperă jumătate din preţ. Programul de screening medical este gratuit pentru părinţi, aşa încât sper ca anul viitor participarea să depăşească 90%. Acum se derulează în şcoli examenele oftalmologic, care ar costa de 49.780 lei. Însă Optica Focus Oradea a venit în întâmpinarea programului municipal, oferind consultaţiile gratuit. Mai mult, dr. Cornelia Jelic se deplasează personal în şcoli astfel că nu e nevoie să organizăm transporturi la Optica Focus”, spus viceprimarul Biro Rozalia.
Cât priveşte audiograma, deşi iniţial se anunţa că va fi asigurată gratuit de Cabinetul de protezare auditivă Romsound prin grija Serviciului de Ajutor Maltez, ieri, Biro Rozalia a precizat că sponsorizarea pentru examenul ORL va fi la 200 din cei 2.489 de elevi, restul din costul total de 125.000 lei urmând a fi achitat de municipalitate.
Probleme cu vederea
„Prin această campanie, municipalitatea identifică problemele de sănătate ale copiilor şi îi înştiinţează în scris pe părinţ, urmând ca aceştia să meargă la medicii specialişti pentru tratarea problemelor depistate la copii. Deja s-a descoperit că la Şcolile Dacia, Oltea Doamna şi Slavici, între 20% şi 30% din elevii examinaţi au probleme cu vederea. Eu, ca mamă care poartă ochelari, mi-am dus copii la examen oftalmologic fiindcă la şapte ani nu îşi dau seama sau nu ştiu să exprime faptul că nu văd bine şi că trebuie să-şi apropie cartea de ochi”, a mai explicat Biro Rozalia.
Hemoleucograma şi examenele coproparazitologice vor fi efectuate după vacanţa elevilor. În plus faţă de cele anunţate, campania include şi consultaţii stomatologice la cabinetele de profil din şcoli.
Viceprimarul a mai atenţionat că municipalitatea nu va relua anul acesta analizele întrucât se apropie finalul de an şcolar.
Sânge din deget
„Am lăsat deschisă lista pentru acceptul părinţilor. Reticenţele unora au pornit probabil de la neînţelegerea termenului analize de laborator. Este cunoscut că, boli precum ar fi diabetul, anemia şi obezitatea pot fi diagnosticate printr-o simplă analiză de sânge. Unii s-au gândit că se va recolta sânge din venă la copii. Dar se va lua doar din deget, fiindcă ajunge o picătură pentru analizele vizate de noi. Pentru a avea copii sănătoşi este important ca eventualele lor probleme de sănătate să fie depistate din timp”, a completat directorul ASCO, Zita Koncsek.
C.H.
Factbox: Probleme la ochi
30din 171 elevi examinaţi la Şcoala Dacia
32 din 126 elevi examinaţi la „Oltea Doamna”
24 din 78 elevi examinaţi la Şcoala Ioan Slavici
Citiți principiile noastre de moderare aici!