65 de poeme în 65 de picturi s-ar descrie pe scurt expoziţa personală „Căldura cuib al ruinei” a artistului Daniel Dăian deschisă la Galerii de Artă – Reperaj, în Cetate. În prezent, muzeograf la Muzeul Naţional de Artă din Timişoara, Daniel Dăian este membru al Uniunii Scriitorilor din România, având numeroase cărţi publicate şi premii literare obţinute. „În cazul meu, scriitorul și pictorul sunt frați gemeni care s-au regăsit cumva, ușor târziu, unul din celălalt”, spune într-un interviu Daniel Dăian.
„Deşi nu a terminat Artele, Daniel Dăian are forţă, are culoare, are compoziţie în picturile sale. E o pasiune a sa de ani de zile. Pentru mine profesionist înseamnă cineva care lucrează profesionist, nu trebuie să fi terminat Artele. Ca şi Ţuculescu, sunt multe exemple în arta românească. Mă bucur că a acceptat să facă aici o expoziţie personală”, a deschis vernisajul Vioara Bara, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici – Filiala Oradea.
Artistul mărturiseşte că atunci când a început să scrie poezie încerca să fie cât mai explicit, ca oamenii să înţeleagă cât mai mult din versurile sale. „Bineînţeles că îi adânceam atât de tare încât nu mai înţelegeau nimic. Ce să fac eu să îi aduc să înţeleagă? Mă apuc să pictez!”
[eadvert]
Cu timpul, Daniel Dăian şi-a dat seama că îi place foarte mult culoarea şi compoziţia, dar cel mai mult îi place ca pânzele să devină de fapt poeziile sale. Fiecare pânză e o poezie pe care fiecare privitor o interpretează cum doreşte. Aşa au apărut cele 65 de poeme transpuse în picturi.
Dr. Aurel Chiriac, critic de artă, a mărturist că este impresionat de această expoziţie. „Pictural l-am putea plasa pe Daniel Dăian în spaţiul contemporan al expresionismului abstract dar cu filigranări limpezi atât ale unui suprarealism conceptual după cum unele lucrări par mai degrabă manifestări ale street art-ului (Femeiea care a înghiţit sâmburele de adevăr e una dintre picturile la care mă refer când vorbesc de street art). Tehnica mixtă îi facilitează glisarea iconografică între aşa numitele toposuri spaţiale, realităţi rupte de realitate, iar culorile puternice întreţin un soi de nebunie nevinovată dar înfricoşătoare a imaginii. Pe pânza brută mişcările de pensulă sunt dure, dinamice, încărcate de o vitalitate care pare să nu ţină cont defel de micile detalii, dar cu toate astea construcţia finală are o complexitate, o încărcătură provocatoare”, descrie lucrările Aurel Chiriac.
În aprecierea criticului de artă, picturile lui Daniel Daian descriu imagini ale apocalipsei de zi cu zi la care contribuim fiecare, picturile fiind de fapt reprezentările răului din noi. Artistul este fascinat de ceea ce observă, fără a dori să fie în vreun fel îndrumător sau salvator spiritual. „Lumea lui Daniel Dăian nu e una postapocaliptică. Lucrările alcătuiesc mai degrabă un compendiu de formulări plastice ale unei lumi aflate în plină invazie barbară, iar din acest imperiu al barbariei, din faţa acestei invazii nu avem şanse de scăpare pentru că, de această dată, barbarii suntem chiar noi”, încheie Aurel Chiriac.
O dată cu deschiderea expoziţiei lui Daniel Dăian, a fost inaugurată pe holul de la intrarea în galerie şi expoziţia artistului plastic Dan Hora, intitulată „Amalgam vizual”. Expoziţia a fost curatoriată de Vioara Bara, care spune despre Dan Hora că este un membru activ în ultimii patru ani în cadrul expoziţiilor artiştilor plastici din Oradea, încadrându-i lucrările într-un expresionism abstract, cu accente de figurativism. „Am văzut în ultimul timp în toate lucrările artiştilor un fel de tristeţe a lucrului nefăcut în această lume”. Expoziţia va rămâne deschisă până în 24 septembrie.
Trimite articolul
XMa bihon de ce va mai obositi cu articole d astea pe care nu le citeste nici dracu despre evenimente “culturale” la care nu merge nici dracu. Ii pierdere de timp
Eu stiu ca ei va abordează dar aveti curaju sa le spuneti ca nobody gives a fuck si ca mai bine o reclama la un aspirator decat masturbatiile astea.
-
Domnule,esti foarte trist, poate lipsa de educatie te face sa comentezi ineptiile de mai sus, daca lumea era ca tine, stateam toti in cocioabe si bordeie…