Ei nici nu cred că ar exista un asemenea mecanism prin care banii alocaţi pentru investiţii şi cofinanţări ale proiectelor locale ar putea fi luaţi şi redirecţionaţi spre pensii şi salarii. 63 de primării din judeţ urmează să rămână fără bani în conturi în urma hotărârii de guvern publicată marţi seara în Monitor Oficial. Primarul Marghitei Dorel Talpoş spune că urma plătească cofinanţări la blocurile ANL, pentru reabilitări de drumuri, dar şi pentru lucrările la Şcoala Horvath Imre. „ Suntem în faza de a face plăţi, suntem programaţi la bancă să facem plăţile, fiindcă sunt sume mari de plătit. Nu ne pedepsesc pe noi, primarii, dacă încearcă să blocheze aceste plăţi, ci pedepsesc comunităţile locale”, a spus primarul Marghitei, localitate care urma să beneficieze de cele mai consiste fonduri din partea Guvernului Ungureanu. La nivel naţional se studiază o cale de atac a hotărârii Guvernului Ponta.
Autoritățile locale care au primit la începutul lunii aprilie bani din Fondul de Rezervă sunt obligate să restituie sumele necheltuite până vineri, potrivit unei ordonanțe de urgență publicată marți seară în Monitorul Oficial. Banii au fost alocaţi din fondul de rezervă bani către autorități locale de către Guvernul Ungureanu şi au fost luaţi de Guvernul Ponta. Deşi autorităţile locale au la dispoziţie doar trei zile pentru a restitui banii, majoritatea primarilor nici nu au ştiut că există o asemenea hotărâre. Ei nici nu cred că ar exista un asemenea mecanism prin care banii alocaţi pentru investiţii şi cofinanţări ale proiectelor locale ar putea fi luaţi şi redirecţionaşi spre pensii şi salarii. „S-a stabilit ca sumele alocate către primăriile menționate prin acea hotărâre de guvern să fie blocate, iar ce a rămas necheltuit se restituie la Guvern pentru a fi distribuit pentru prioritățile acestuia”, a explicat ministrul Finanțelor Florin Georgescu, într-o declaraţie publică. Nici Guvernul nu ştie însă pe ce sume poate conta.
Totuși, Georgescu a spus că nu poate estima despre ce sumă totală este vorba. „Nu știm sumele acum, pentru că nu știm ce a făcut fiecare în teritoriu. Acum am stabilit acest lucru, iar într-o zi-două vom vedea rezultatele”, a completat Georgescu. La începutul lunii aprilie, prin hotărâre, Guvernul a alocat primăriilor fonduri totale de 648 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului. 54 din cele 63 de primării din judeţul Bihor care au primit bani din Fondul de rezervă al Guvernului sunt conduse de reprezentanţi ai PDL şi UDMR, majoritatea primarilor afirmând că banii vor fi cheltuiţi pentru cofinanţarea unor proiecte şi plata unor lucrări deja executate.În total, în Bihor au primit bani din Fondul de rezervă al Guvernului Consiliul Judeţean şi 63 de primării, din care 29 sunt conduse de edili PDL, 25 au primari UDMR, cinci – primari PNL, trei au edili PSD şi una este condusă de un reprezentant al PC.
„Pedepsesc comunităţile”
Cea mai consistentă sumă – 1,41 milioane lei trebuia să ajungă la Primăria Marghita. Primarul Dorel Talpoş spune că urma plătească cofinanţări la blocurile ANL, pentru reabilitări de drumuri, dar şi pentru lucrările la Şcoala Horvath Imre. Spre Primăria Sânmartin urmeau să meargă 580.000 de lei. „Fiindcă sunt sume mari de plăti, noi suntem în faza de a face plăţi, suntem programaţi la bancă să facem plăţile. Nu ne pedepsesc pe noi, primarii, dacă încearcă să blocheze aceste plăţi, ci pedepsesc comunităţile locale”, a spus primarul Marghitei. Primăria Ştei a primit 550.000 de lei.
Primarul Ioan Lucaciu are nevoie de sume imense pentru plăţi şi cofinanţări pentru lucrările aflate în derulare. „Tehnic nu înţeleg cum se poate întâmpla ca banii primiţi să fie luaţi. E ceva fără precedent. În această situaţie sunt şi primari din PSD şi PNL. Banii au venit prin hotărâre de guvern, avizaţi de Direcţia de Finanţe, nu înţeleg prin ce mecanism poate cineva să ia aceşti bani. Vaşcăul şi Nucetul au primit 375.000 de lei, respectiv 370.000 de lei. Primarul Costel Sârghie de la Nucet spune că avea nevoie de 1,4 milioane, ca să plătească toate datoriile carte îi grevează bugetul local. Am folosit o parte din bani, încă nu am făcut o socoteală exactă, iniţial ne-am propus să plătim datoriile acumulate în urma lucrărilor la Casa de Cultură , dar şi pentru o lucrare de canalizare”, a spus primarul Nucetului.
Primăriile din oraşele Salonta, Săcuieni şi Valea lui Mihai au primit câte 800.000 de lei, iar comuna Borş – 320.000 de lei.
Caută căi de atac
Primarul de Sântandrei, Ioan Mărcuş intenţiona să folosească cei 500.000 de lei pentru achitarea unor lucrări de canalizare, pentru amenajarea a două capele din cimitirele satelor Sântandrei şi Palota, dar şi pentru lucrările de extindere a reţelei de electricitate spre cartierul tineretului. Aceasta nu s-a întâmplat însă fiindcă aleşii nu au reuşit să se întâlnească în şedinţa de consiliu local din lipsă de cvorum. Mai mulţi consilieri locali care au intrat pe listele partidului lui Gigi Becali şi-au pierdut mandatul după ce au trecut la PNL. Aşa că , abia în şedinţa extraordinară care urma să aibă loc azi (joi) urma să se discute rectificarea de buget în funcţie de banii primiţi în luna aprilie. Beres Csaba primarul de Săcuieni intenţiona să folosească banii pentru cofinanţarea unor proiecte noi.
„Înainte să plece din consiliul judeţean, preşedintele Radu Ţârle a semnat dispoziţiile de transfer a banilor în Trezoreriei. La nivel naţional, studiem cele mai bune căi de atac”, spune liderul PDL Bihor, Ionel Avrigeanu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!