În urma solicitărilor depuse de fermierii bihoreni la primării, şi în urma verificăriilor în teren efectuate de specialiştii Direcţiei pentru Agricultură Județeană (DAJ) Bihor, la culturile de toamnă au fost identificate ca fiind calamitate 937 de hectare. Cea mai mare suprafaţă calamitată, 795 de hectare, este la cultura de grâu.
[eadvert]
Conform fermierilor, dar şi autorităţilor judeţene, marea problemă este însă la culturile de primăvară. „Până în prezent în judeţul Bihor sunt înregistrate ca fiind calamitate 63.000 de hectare. Aceasta nu este însă suprafaţa totală, fermierii având termen până pe 15 noiembrie să declare suprafeţele de culturi calamatitate”, ne-a declarat Nicolae Hodişan, directorul DAJ Bihor. Porumbul și floarea soarelui sunt printe culturile cele mai grav calamitate.
1.500 de lei /ha despăgubiri
Potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă publicat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) fermierii vor primi despăgubiri de cel mult 1.500 de lei pe hectar pentru culturile înfiinţate în toamna anului 2021, afectate în procent de 100% de seceta pedologică,
„Prin prezenta ordonanţă de urgenţă se recunoaşte manifestarea fenomenului de secetă pedologică în agricultură în anul 2022 şi se instituie o schemă de ajutor de stat, având ca obiectiv acordarea de compensaţii sub forma de grant financiar producătorilor agricoli care au înfiinţat culturi în toamna anului 2021 şi au fost afectate de seceta pedologică”, se arată în document.
Astfel, se acordă ajutor de stat beneficiarilor care au înfiinţat în toamna anului 2021 culturi de grâu, secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz şi rapiţă, iar acestea au fost afectate de seceta pedologică în grade de afectare cuprinse între 30% şi 100% conform proceselor-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor.
Potrivit proiectului dacă gradul de afectare prevăzut în procesul – verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, pentru oricare dintre culturile menţionate este cuprins în intervalul 30% până la 100%, cuantumul grantului financiar unitar care se poate acorda se diminuează procentual corespunzător şi se obţine prin înmulţirea cuantumului maxim cu procentul de afectare prevăzut în procesul – verbal.
Sumele reprezentând grant financiar care se pot acorda unui beneficiar se determină prin înmulţirea cuantumului maxim al grantului financiar unitar menţionat cu gradul de afectare prevăzut în procesul – verbal de constatare şi evaluare a pagubelor şi cu suprafaţa calamitată prevăzută în procesul – verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, pentru oricare dintre culturile menţionate, iar rezultatul obţinut se împarte la o sută, se menţionează în document.
Schema nu se cumulează cu alte ajutoare de stat sau ajutoare „de minimis” cu aceleaşi costuri eligibile identificabile. Compensaţiile acordate ca ajutor de stat sub forma de grant financiar unitar pe hectar, pentru fiecare cultură afectată, reprezintă maximum 40% din cheltuielile eligibile, respectiv maximum 40% din cheltuielile tehnologice prevăzute în Tehnologiile cadru la culturi recolta 2021-2022, realizate de Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii şi Dezvoltare Rurală (ICEADR) şi corespund cerinţelor din Orientările UE.
Potrivit proiectului MADR, schema trebuie notificată la Comisia Europeană în baza articolului 108 (3) din Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene, fiind considerată ajutor de stat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!