Acest fapt se poate deduce din numărul mare de premii obținute de elevi la olimpiadele școlare. Un exemplu concret este mulțimea de premii obținute de elevii de la Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu” din Oradea. Aici, 63 de elevi au luat premii, medalii sau mențiuni la etapele naționale ale unor olimpiade și concursuri școlare.
[eadvert]
Dintre aceștia, patru s-au calificat la etapele internaționale ale concursurilor sau urmează să susțină examene de calificare în loturile naționale.
Tinerii au fost felicitați, într-un cadru festiv, la inițiativa directoarei Anca Mile și a directorului adjunct Viorel Mititean.
„Aceste rezultate se datorează muncii voastre. Dar în spatele vostru se află niște profesori extraordinari, care au știut să vă pregătească și să motiveze în așa fel încât să ajungeți la acest nivel. Vă felicit pentru munca pe care o depuneți, pentru efortul pe care îl faceți și perseverența de care dați dovadă. Sunteți mândria școlii noastre și acest lucru sper să vă însoțească toată viața”, le-a spus Anca Mile elevilor. Aceasta i-a felicitat și pe dascălii care i-au însoțit pe elevi în drumul spre excelență, dar și pe părinții care i-au susținut.
„Nu este ușor să susții un elev performant, unii dintre voi au mai mult de o materie. Astfel, nu pot decât să-i felicit pe părinții voștri”, a mai spus Anca Mile.
Directoarea Anca Mile nu l-a uitat pe profesorul de matematică Viorel Sadoveanu, care a decedat luna trecută și care n-a mai apucat să se bucure de rezultatele obținute de elevii pe care i-a pregătit. În memoria lui, vineri, Anca Mile a invitat profesorii și elevii să țină un scurt moment de reculegere, după care a dat citire numele premianților.
Fruntași la chimie
Cele mai bune rezultate le-a obținut Vlad Iova (clasa a XII-a F, pregătit de profesoara Anița Luncan) care a obținut premiul I la Olimpiada Națională de Chimie și s-a calificat în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Chimie. De altfel, el a câștigat un premiu special pentru cea mai bună lucrare teoretică și practică la concursul la care a participat.
Vlad Iova va absolvi, în acest an, Colegiul Național „Emanuil Gojdu” ca șef de promoție, cu media generală 10. El nu este la primul premiu de acest fel. Și-n trecut, tânărul a câștigat multiple premii la olimpiade naționale.
Tot la Olimpiada Națională de Chimie, Daria Danșa din clasa VIII-a A, Daria Chebeleu (IX B), Marc Șurtea (XE) și Paul Popoviciu (X E) au obținut mențiuni. Elevii au fost pregătiți de prof. Anița Luncan.
Cele cinci premii câștigate de gojdiști la Olimpiada Națională de Chimie clasează Bihorul pe primul loc în țară la această competiție.
Olimpicilor le place ceea ce fac, spune Vlad Iova.
„N-aș putea să spun că este mult efort, dar este multă muncă. Îmi pare rău că este ultima olimpiadă la care am participat, fiind în clasa a XII-a”, a mărturisit Vlad, care se pregătește să devină student la Medicină Militară în București.
Premiul I la Română
Un alt rezultat de excepție pentru Bihor l-a obținut eleva Ana-Maria Ștefania Șandor din clasa a X-a E, care a câștigat premiul I la Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română. Tânăra a fost pregătită de prof. Dana Elena Pușcașiu. La aceeași competiție, Sara Berger (VIII A), pregătită de prof. Daniela Iederan, a câștigat premiul special din partea Ministerului Educației.
Rezultate bune au avut elevii Cătălin Marian Chirilă (clasa a IX D, prof. Dora Anderson) și Ștefan Abrudan (clasa a XI-a D, prof. Dora Anderson) care au câștigat mențiuni la Olimpiada Națională de Geografie. Un loc bun a cucerit și Darius Micula (clasa a XI G, prof. Gelu Serea). El a luat mențiune la Olimpiada Națională de Istorie.
Buni la franceză și Ligvistică
Patricia-Maria Tătaru (X E) a adus Bihorului o mențiune la Olimpiada Națională de Limba Franceză. Tânăra a fost pregătită de prof. Livia Mircea și prof. Eniko Gergely.
Elevii profesorului Viorel Mititean au cucerit mențiuni și medalii de bronz la Olimpiada Națională de Fizică. Este vorba de Tudor Gherman (XII B), Ștefan Cseke (XII B), Andrei Covaci (XI D), Andrei Rareș Bot (IX B).
Raissa Caba din clasa a XI-a C, pregătită de prof. Corina Păcurar, s-a calificat la etapa internațională de Lingvistică Asia-Pacific, iar Anastasia Stanciu (VI A, prof. Corina Păcurar) a obținut premiul I. Paul Victor Caba din clasa a XII-a B, pregătit de prof. Maricica Petrila, s-a calificat la aceeași competiție internațională. El a revenit acasă cu o mențiune.
La Olimpiada Națională de Lingvistică gojdiștii care au mai obținut mențiuni, medalii de aur, de argint și bronz sunt: Bianca Grava (XI C, prof. Corina Păcurar), Tudor Pop (XI C, prof. Corina Păcurar), Ema Constangioara (VIII A, prof. Daniela Iederan), Claudiu Petrila (XII A, prof. Florica Crețiu), Dragoș Firică (V C, prof. Maricica Petrila), Tudor Varadi (V A, prof. Corina Păcurar), Clara Ploeșteanu (V A, prof. Corina Păcurar), Matei Florucza Balint (VI A, prof. Corina Păcurar), Alexandra Meza (VI C, prof. Corina Păcurar) și Mark Bogya (VI C, prof. Corina Păcurar). Mențiuni și Medalii la Lingvistică au adus și elevii clasei a VI-a C, pregătiți de prof. Corina Păcurar (Denis Pop, Ionuț Iancu, Andrei Mudura și Andra Popescu). Fernea Andrei (V B, prof. Dana Pușcașiu) și Andrei Șerban (VIII B, prof. Maricica Petrila) au luat medalie de bronz, respectiv mențiune. La Olimpiada Națională de Matematică, sub îndrumarea profesorilor Corina Nicoară, Gelu Petruța, Marius Cicortaș și Viorel Sadoveanu, elevii au primit mențiuni, medalii de argint și bronz. Matematicienii cu care Gojdu se mândrește sunt: Ilinca Cioara (V A), Cezar Morar-Herlea (X A), Eduard Petrila (VII C), Răzvan Andro (X A), Dragoș Pelle (VI C), Daria Harn (IX B), Luca Fechete (XII B), Iulia Trifa (X A).
Totodată, Gabriel Andrei Covaci (din clasa a XI-a D, îndrumat de profesorii Maria Niță și Adrian Niță) a obținut medalie de bronz la Olimpiada Națională de Informatică. De altfel, el a participat la barajul pentru Lotul Național.
O binecuvântare
Pentru profesori acești elevi sunt o binecuvântare, datorită inteligenței și voinței lor. Ei pot să facă performanță la orice materie și la orice nivel, este de părere profesoara Anița Luncan.
„Elevul performer cred că se diferențiază de ceilalți prin faptul că e perseverent, încearcă mereu să se autodepășească și își dorește mai mult, în primul rând de la el, și automat de la ceilalți. Cred că asta înseamnă elevi pe care putem să ne sprijinim și care vor asigura viitorul mai bun de mâine”, a spus Anița Luncan.
Totodată, olimpicii au participat și la cursurile de pregătire organizate de Centrul Județean de Excelență Bihor. Aici se pregătesc peste 700 de elevi din Oradea și județul Bihor, la cinci discipline.
Studiu pentru Microsoft
Cu 16 elevi campioni la Concursul Național Minecraft Education Edition, profesorii Adrian și Maria Niță nu pot fi decât mândri. Concurenții s-au întors acasă cu premiul I, II, III sau mențiuni.
„Microsoft va face un studiu de caz pe Colegiul Gojdu, pentru că din șase premii naționale, patru le-au luat copii de la noi, iar ceilalți 12 elevi ai noștri au obținut Mențiune 1. Toți participanții de la Gojdu au primit premii sau mențiuni, lucru cu care ne mândrim”, a declarat profesorul Adrian Niță.
Cei 16 campioni la Mincraft sunt: Andi Grieger (locul I), Cristian Alexandru Orban (III), Ioan Tudor Bogdan (I), Andrei Rusneac (II), Andrei Luca Șipoș (Mențiune I), Matei Sere (Mențiune I), Denis Negruț (Mențiune I), Tudor Sălăjan (Mențiune I), Andrei Oros (Mențiune I), Ștefan Munteanu (Mențiune I), Iulia Bodea (Mențiune I), Darius Luca (Mențiune I), Iosif Cristian Cmeciu (Mențiune I), Adrian Zdrehuș (Mențiune I), Patrick Pater (Mențiune I) și Sebastian Iaz (Mențiune I).
,,Această listă ar putea fi completată, deoarece urmează etapa națională a olimpiadei de geografie pentru elevii de gimnaziu, faza națională a olimpiadei sportului școlar, unde Colegiul Gojdu s-a calificat cu două echipe de baschet masculin, respectiv olimpiada națională de lectură”, a spus Mile.
Trimite articolul
XAr trebui o lege pentru profesorii de matematicã sã profeseze obligatoriu 2/3 din an.
[ …vor asigura viitorul mai bun de mâine”, a spus Anița Luncan.] . din pacate, viitorul altor tari, nu a noastra. nu pot zdrentele care ne conduc, impreuna cu complicii lor, sa fure pe cat produce scoala romaneasca…
pe de alta parte, totul e sa vrei, sa fii mai putin ‘manelist’, mai putin bascalios. Romanii sufera de sindromul bascaliei!
Copii minunați, cinste lor. Felicitări pentru munca depusă și rezultatele obținute. Le doresc să aibă puterea de a continua în acest mod și să nu se lase influențați de cei care îi vor privi cu ură și cu invidie în viață.
Felicitări și părinților, familiilor lor, educatorilor., profesorilor, mentorilor și tuturor celor care îi îndrumă; acesta este tipul de educație care trebuie promovat, nu cel bazat pe superficialitate și rezultate școlare mincinoase.