Potrivit AFIR pe Submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole” au fost efectuate plăţi în valoare de 51.477.899 euro. De asemenea, fermierii au beneficiat de 7.800 euro şi în cadrul Submăsurii 4.2 „Sprijin pentru investiţii în procesarea/ marketingul produselor agricole”. O altă măsură deosebit de populară a fost şi Submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, în cadrul căreia au fost realizate plăţi de 58 de milioane de euro, potrivit AFIR.
Sume importante, de aproape 14 milioane de euro, au fost atrase de fermierii şi pe Submăsura 6.2 „Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale”.
Totodată, AFIR a plătit până acum fermierilor aproape 6 milioane de euro pe Submăsura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”. Pe lângă proiectele de investiţii, agricultorii români au beneficiat de fonduri europene importante şi pe măsurile de agromediu. Mai exact, pentru Măsura 10 „Agromediu şi climă”, AFIR a plătit până acum fermierilor 21,5 milioane de euro. În ceea ce priveşte agricultura ecologică – măsura 11- fermierii au atras fonduri de 8,1 milioane de euro. Plăţi importante, în valoare de 238 de milioane de euro, au fost realizate pe Măsura 13 „Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice”.
Alte două măsuri din PNDR 2014-2020 care au atras bani europeni au fost Submăsura 19.1 „Sprijin pregătitor pentru dezvoltarea strategiilor de dezvoltare locală” -1,8 milioane de euro şi Măsura 20 „Asistenţă tehnică” -2,3 milioane de euro. La aceste sume se adaugă şi plăţile efectuate în cadrul proiectelor transferate în programul de tranziţie, în valoare de 214 milioane de euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!