Probele strânse până acum de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bihor arată că orădeanul a acționat începând cu anul 2018, iar mecanismul pe care l-ar fi pus la punct ar fi atras 44 de firme beneficiare și 137 de societăți de „sacrificiu”. Reprezentate legal de alte persoane, toate aceste companii ar fi fost dirijate, de fapt, de bărbatul de 55 de ani.
„Implicarea societăților «de sacrificiu» ar fi avut atât rolul de a asigura și furniza documentele de livrare/achiziție scriptice pentru societățile beneficiare, obținerea unui preț competitiv pe piață, precum și rolul de a acumula obligațiile fiscale în sarcina acestor societăți, prin transferarea responsabilității achitării TVA-ului de la societățile beneficiare reale, la societățile de «sacrificiu»”, se arată într-un comunicat al Poliției Bihor.
Anchetatorii susțin că orădeanul care ar fi coordonat rețeaua ar fi înregistrat în evidențele contabile ale firmelor beneficiare achiziții fictive de aproape 50 de milioane de lei de la cele 137 de societăți „de sacrificiu”. Polițiștii SICE Bihor au estimat că în acest fel nu a fost plătit TVA în valoare de 9 milioane de lei.
Pentru a strânge probe în dosar, ofițerii de Investigare a criminalității economice au efectuat, vineri dimineața, 61 de percheziții în județele Bihor, Arad și Timiș. Au fost vizate sediile a 36 de firme și domiciliile a 35 de persoane, din care au fost ridicate documente financiar-contabile, ștampile, corespondență și mijloace electronice.
30 de persoane vor fi duse la audieri după terminarea perchezițiilor.
„Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor continuă cercetările, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, pentru documentarea întregii eventuale activități infracționale a celor în cauză și pentru recuperarea integrală a prejudiciului cauzat bugetului consolidat al statului”, se arată în informarea Poliției bihorene.
Trimite articolul
XRomânia are cea mai mare rata de nerecuperare TVA din Europa -35-37%… pentru ca s-a permis acest lucru…