Nu mai puţin de 59 de arderi necontrolate s-au consumat în Bihor în ultima săptămână. Pompierii avertizează continuu bihorenii să fie mai responsabili când îşi curăţă terenurile prin ardere fiindcă se pun pe ei în pericol, locuinţele lor, pădurile, dar şi traficul rutier.
Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bihor atrag atenţia că cei care îşi igienizează terenurile prin ardere sunt obligaţi să aibă acceptul Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi să aibă permis de lucru cu focul. Pompierii atenţionează că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă „dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici”.
Pentru arderea miriştilor
Cei care vor să ardă miriştile trebuie să nu acţioneze dacă e vânt, trebuie să parceleze miriştea în suprafeţe de maximum zece ha, prin fâşii arate, să izoleze zona de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier. Arderea miriştilor e permisă numai pe timp de zi şi trebuie supravegheată non stop de către personalul de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii. Pentru suprafeţe de ardere mai mici de cinci ha, trebuie asigurate substanţe şi mijloace de stingere, iar pentru suprafeţe de ardere mai mari de cinci ha, trebuie să se asigure un plug, o cisternă cu apă, mijloace de tractare şi personal aferent.
Pentru vegetaţie uscată
Şi vegetaţia uscată poate fi arsă doar pe timp fără vânt şi numai ziua spun pompierii, care atenţionează că e obligatorie colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată. Arderea uscăturilor se execută în zone depărtate de fondul forestier/construcţii, fără risc de propagare la reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere, alte bunuri materiale combustibile.
Suprafaţa din jurul fiecărei grămezi se curăţă de vegetaţie pe o distanţă de 5 m, trebuie asigurate mijloace pentru stingerea eventualelor incendii şi focul nu trebuie stins prin acoperirea cu pământ a focarelor.
Vegetaţia uscată şi resturile vegetale din zonele de cale ferată se curăţă obligatoriu de către proprietarii de drept ai terenurilor, iar zona de siguranţă a drumurilor naţionale şi judeţene cu uscături – de administratori (după caz, de proprietarii terenurilor), dar în prezenţa unei persoane în zona drumurilor publice.
Focul deschis nu se foloseşte la distanţe mai mici de 40 de metri faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze, lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.) respectiv 10 metri faţă de materiale (substanţe) combustibile (lemn, hârtie, textile, carton, astfalt, bitum, ulei etc.).
Amenzi şi controale
Nerespectarea acestor reguli se sancţionează cu amendă (pentru arderea vegetaţiei uscate fără acceptul Agenţiei pentru Protecţia Mediului – între 3.000 şi 6.000 lei pentru persoane fizice şi între 25.000 şi 50.000 lei pentru cele juridice) sau chiar închisoare.
Amenzi între 1.000 lei şi 2500 lei riscă şi cei care ard resturile vegetale, gunoaiele, deşeurile şi alte materiale combustibile, dacă nu au permis de lucru cu foc şi dacă nu şi-au luat măsuri pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi sau care nu respectă condiţiile şi distanţa zonei de ardere. Şi cei sunt în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe dar nu intervin cu ce pot să stingă incendiile riscă amenzi între 1.000 lei şi 2.500 lei.
Pentru evitarea potenţialelor evenimente cu final tragic, pompierii anunţă controale inopinate dure.
Otilia Sandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!