“Suntem onoraţi să organizăm cea de-a treia ediţie a târgului de turism care precum bine ştiţi a devenit o tradiţie pentru Consiliul Judeţean Bihor. De data aceasta avem plăcerea să avem invitaţi şi din Ungaria. Ne propunem să ajutăm furnizorii de servicii din domeniul turismului din judeţul Bihor să se dezvolte, să-şi dezvolte ofertele şi, de ce nu, să facem cunoscute obiectivele turistice din judeţul Bihor”, a spus Şerban Morcan, directorul Direcţiei de Dezvoltare şi Implementare Proiecte din cadrul Consiliului Judeţean Bihor cu prilejul deschiderii Turism Expo 2012 la Lotus Center.
Evenimentul a avut loc în acest weekend şi a fost organizat de direcţia condusă de Şerban Morcan în cadrul proiectului „Cunoştinţe nelimitate – Cooperare pe piaţa muncii în domeniul turismului”.
Turism Expo 2012 este organizat în parteneriat cu Türr István Képző és Kutató Intézet, filiala Debrecen (Centru de cercetare și formare Türr István)Proiectul este implementat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007 – 2013 (www.huro-cbc.eu) şi este finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, completat de co-finanţarea naţională a celor două state membre participante în program, Ungaria şi România. 60 de agenţi economici, din România şi Ungaria au răspuns invitaţiei CJ Bihor de a-şi face cunoscute ofertele, scopul Turism Expo fiind să promoveze destinațiile turistice din Bihor și Hajdu-Bihar, precum și sectoare specifice din domeniul turismului, oferind expozanților posibilitatea de a relaționa, negocia şi vinde pachete turistice. Alături de Şerban Morcan au onorat evenimentul şeful CJ Bihor Cornel Popa, fostul vicepreşedinte Dumitru Voloşeniuc, iniţiator al târgului şi Ovidiu Mureşan, viceprimarul Oradiei.
Investiţii în infrastructură
“Aş vrea ca acest eveniment să se lase cu urmări pozitive pentru toţi participanţii. Îi felicit pe toţi cei care au făcut posibilă în continuare derularea acestui proiect, iar lângă noi este şi domnul Dumitru Voloşeniuc care s-a ocupat ca acest eveniment să se poată derula. Eu cred că datoria noastră este să stăm lângă turism. Este unul dintre mijloacele de relansare economică a României, nu numai a celor care au business în această direcţie şi cred că niciun efort nu este prea mare ca să facem posibilă dezvoltarea acestui segment de activitate. Eu îi felicit pe toţi cei care au ţinut să se prezinte aici. După cum spuneau şi colegii mei, urmează un sezon de vacanţă, cel de iarnă, iar dacă până atunci se va face cunoscută întreaga paletă de oferte a celor care sunt acum aici, eu le doresc să facă cât mai mulţi bani. Ştiu că noi trebuie să stăm lângă ei şi, pe lângă a-i impulsiona, trebuie să stăm cu proiecte care să aducă infrastructura de transport şi cea de apă – canalizare către cei care fac această afacere, mai ales vorbim despre cei care în munte sau în zonele colinare încă nu au aceste infrastructuri bine articulate. Le doresc tuturor participanţilor succes şi îi asigurăm de buna noastră credinţă şi de întregul nostru sprijin”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa.
“Primăria muncipiului Oradea felicită Consiliul Judeţean pentru această iniţiativă. Tot ce întreprindem împreună cu Consiliul Judeţean este în folosul comunităţii şi pentru prosperitatea acesteia. Dacă stăm să ne gândim primăria Oradea este implicată în proiecte care sunt menite să atragă turiştii. Este vorba despre reabilitarea Cetăţii, despre regândirea centrului istoric, despre Complexul Nimphaea, toate aceste proiecte au darul, în momentul în care ajung turiştii în Oradea cu diferite ocazii, fie că e vorba de evenimnte de business sau competiţii sportive, să nu avem veşnica întrebare: Câţi kilometri mai sunt până la Hajduszoboszlo? E clar că ne dorim ca turiştii, indiferent de unde vin, din intern sau din extern, să-şi cheltuie banii în Oradea şi în Bihor. ”, a spus viceprimarul muncipiului Oradea, Ovidiu Mureşan.
“ Nu realizam în 2008, atunci când am ajuns vicepreşedinte al CJ Bihor, importanţa acestui segment: promovarea şi dezvoltarea turismului. Eu mă bucur că am reuşit să derulăm acest proiect împreună cu colegii de la Direcţia de Implementare din CJ şi cu colegii din Ungaria. Chiar îmi aduc aminte că în 2010 am câştigat la un astfel de târg, la Debrecen, un trofeu de care îmi aduc aminte cu plăcere, pentru cel mai frumos şi bine organizat stand pe care l-am avut împreună cu Primăria Oradea. Acest trofeu ne-a impulsionat ulterior să continuăm în ceea ce înseamnă dezvoltarea şi promovarea turismului, înţelegând că atât pe verticală, cât şi pe orizontală, acest segment al economiei poate să aducă o dezvoltare extrordinară din punct de vedere financiar pentru firme, pensiuni. Ştiu că împreună cu domnul preşedinte şi cu colegii din Consiliu trebuie să dezvoltăm infrastructura şi mă bucur că în cursul acestui an va fi finalizat drumul de Padiş. Apoi avem drumul de la Bratca-Damiş care deschide oportunităţi de dezvoltare turistică extraordinare şi avem, nu în ultimul rând, atât echipe curajoase şi la Primărie şi la Consiliu, capabile să scrie proiecte şi să aducă cât mai mulţi bani atât europeni cât şi autohtoni ”, a declarat directorul ABA Crişuri, Dumitru Voloşeniuc. Activităţile derulate în cadrul proiectului sunt: organizarea şi derularea unei conferinţe de deschidere proiect, elaborarea unui ghid de bune practici în domeniul turismului,
elaborarea unor programe de formare profesională, organizarea unor cursuri de calificare profesională în domeniul turismului, organizarea unei expoziţii turistice, organizarea unei conferinţe tematice în domeniul turismului. Proiectul se desfăşoară pe o perioadă de 12 luni. Contribuţia ERDF este 163.863 euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!