Au fost vizate patru grupări, formate din 37 de cetățeni români, specializate în traficul de droguri de risc și în scoaterea din țară a unor substanțe interzise.
Acțiunea s-a desfășurat în cadrul operațiunii comune J.A.D – Joint Action Day, cu sprijinul Europol și Eurojust, alături de autoritățile din Serbia și Finlanda, țări în care au avut loc în paralel 19 percheziții. Una s-a desfășurat în statul nordic, unde au fost găsite 40.000 de comprimate Ksalol și Rivotril, iar un român a fost reținut și propus pentru arestare, iar alte 18 în țara vecină, unde 12 persoane au fost duse în fața instanței pentru emiterea mandatelor de arestare.
Profit ilegal de 15 ori mai mare decât prețul de achiziție
„S-a reţinut că, în perioada 2023-2024, membrii grupurilor infracţionale au achiziţionat, transportat şi depozitat pe teritoriul României, comprimate de ksalol, rivotril şi bensedin, medicamente supuse controlului medical, care se administrează cu titlu de tratament, numai în baza unei prescripţii medicale”, au transmis procurorii DIICOT.
Aceste produse au în compoziție, ca substanțe active, alprazolam , clonazepam și diazepam, care fac parte din categoria drogurilor de risc, și proveneau de la o fabrică de produse farmaceutice din Belgrad. Medicamentele erau vândute unor firme ce activau în domeniul farmaceutic și aveau licențe în acest sens, după care ajungeau la alte societăți subcontractate din Serbia. Potrivit datelor din anchetă, unele dintre aceste din urmă firme ”erau controlate de către rețele de criminalitate organizată, care, prin diferite modalități, le-au deturnat circuitul legal, pentru a le comercializa pe piața neagră sau către alte grupări infracționale din Serbia, România sau state din Europa de Nord”.
Suspecții care au acționat în România ar fi cumpărat comprimatele cu prețuri cuprinse între 4-5 lei pentru fiecare blister care conținea câte 15 comprimate. Comprimatele erau reambalate ca să fie cât mai bine disimulate, după care erau transportate pe cale rutieră în Finlanda, Suedia și Norvegia. Acolo ar fi fost vândute pe stradă sau en-gros de către propriile rețele de distribuitori, care solicitau 1-2 euro pentru fiecare comprimat, rezultând un profit de cel puțin 15 ori mai mare decât suma investită.
Medicamente supuse unui control strict, capturate la graniță
În timpul anchetei, începând cu luna martie 2023, procurorii și polițiștii români au capturat în punctele de trecere din Nădlac, Borș și Petea șapte transporturi organizate de cetățenii români și care conțineau peste 1.500.000 de comprimate de Ksalol si Rivotril, aduse din Serbia.
Operațiune comune ale autorităților române cu cele din Serbia și Finlanda au dus la arestarea, în Helsinki, a șase persoane implicate în organizarea unui transport de 210.000 de comprimate, pe ruta România-Ungaria-Slovacia-Polonia-Lituania-Letonia-Estonia-Finlanda, în perioada 11-13 iunie 2024.
De asemenea, în cadrul anchetei, în Serbia au fost arestați 9 cetățeni sârbi și au fost făcute capturi de peste 2,7 milioane de comprimate, în timp ce autoritățile judiciare din Finlanda au trimis după gratii peste 30 de indivizi și au descoperit 1,8 milioane de comprimate Ksalol si Rivotril.
„Până în prezent, în cadrul activităților operative comune desfășurate, au fost confiscate 6.300.000 de comprimate Ksalol si Rivotril, cu o valoare de piață de aproximativ 12.500.000 de euro si arestarea a 47 de persoane cercetate”, au transmis anchetatorii.
15 rețineri în urma descinderilor DIICOT – BCCO Oradea
În urma perchezițiilor efectuate, joi, în Bihor și alte județe din țară, procurorii DIICOT Oradea au reținut 15 persoane, dintre care 9 au fost propuse pentru arestare.
„De asemenea, au fost emise 12 mandate de arestare în lipsă și descoperiți și ridicați 131.135 de euro, 168.150 de lei, 2.980 de dolari, 600 de coroane norvegiene, 500 de lire sterline, 400 de dolari canadieni, 3 kilograme de aur, precum și 14 telefoane mobile. Totodată, a fost instituit sechestru asigurător, în vederea confiscării, asupra a două imobile, două terenuri si 6 autoturisme”, au detaliat polițiștii BCCO Oradea.
Perchezițiile făcute în Serbia au dus la confiscarea unor importante sume de bani, a unei arme de foc artizanale și a mai multor gloanțe și cartușe, fiind indisponibilizate trei mașini.
„Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul Direcţiei de combatere a criminalităţii organizate, Brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate Craiova, Pitesti, Bucureşti, Iaşi, Serviciilor de combatere a criminalităţii organizate Gorj, Vâlcea, Olt, Inspectoratul de poliţie judeţean Bihor, Inspectoratul general al poliţiei de frontieră şi Inspectoratul general al jandarmeriei române, prin structurile teritoriale”, au precizat reprezentanții DIICOT.
Citiți principiile noastre de moderare aici!