Judecătorii i-au aplicat lui Buciuman o pedeapsă de patru ani și opt luni de închisoare pentru ucidere din culpă și alte două condamnări de câte doi ani de detenție pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului și părăsirea locului accidentului.
[eadvert]
Prin contopirea celor trei pedepse a rezultat o condamnare finală de șase ani de detenție. Instanța a dedus din pedeapsă durata în care Alexandru Buciuman s-a aflat în arest, începând cu 22 iunie.
Este o premieră pentru justiția bihoreană din punctul de vedere al severității pedepsei aplicate pentru comiterea unui accident mortal.
Judecătoria Oradea a constatat că mama lui Horia Chiva, copilul accidentat mortal, nu s-a constituit parte civilă, deci nu a cerut despăgubiri. În plus, instanța a respins acţiunea civilă formulată de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea și l-a obligat pe inculpat să plătească 4.000 de lei, cheltuieli judiciare în favoarea statului.
Familia băiețelului cere judecarea pentru omor
Familia lui Horia Chiva este nemulțumită de hotărârea Judecătoriei.
„La solicitarea expresă a familiei victimei, date fiind condițiile concrete de producere a accidentului – uciderea unui copil de 12 ani care traversa regulamentar pe trecerea de pietoni, de către un șofer aproape de comă alcoolică, ce conducea cu o viteza excesivă în mijlocul orașului, care a si fugit de la locul accidentului – o să declarăm apel și o să cerem schimbarea încadrării juridice în infracțiunea de omor”, a declarat Răzvan Doseanu, avocatul familiei Chiva.
Băut și cu viteză
Așa cum Jurnal bihorean și Bihon au relatat în detaliu, accidentul în care Horia Civa, un băiețel de doar 12 ani, și-a pierdut viața s-a petrecut pe 22 iunie 2023, în jurul orei 17:45, pe Calea Aradului, din Oradea. Copilul încerca să traverseze strada pe trecerea de pietoni când a fost lovit în plin de mașina condusă de Alexandru Buciuman, de 25 de ani.
Șoferul a fugit de la locul accidentului, dar a fost prins la scurt timp. Susținea că era speriat de ceea ce a făcut și că a fost urmărit de alți șoferi. Însă ancheta a arătat că bărbatul era sub influența alcoolului în momentul în care a produs accidentul – avea o alcoolemie în aerul expirat de 0,78 la mie, iar în sânge, de 2,03 g/l alcool pur. Buciuman a recunoscut că în ziua accidentului, de la ora 14:00 până în jurul orei 16:30, a băut trei pahare de vin şi cinci pahare de whisky la o petrecere de la firma unde lucra.
Alexandru Buciuman le-a spus anchetatorilor polițiștilor și procurorilor că, din cauza vitezei și a neatenției, nu l-a observat pe băiețelul de 12 ani. În schimb, șoferul unei dubițe aflate pe banda întâi, care a oprit să-i dea prioritate copilului, a văzut cum mașina condusă de Buciuman a venit cu viteză și l-a lovit în plin pe Horia Chiva.
Raportul de expertiză criminalistică efectuat la Timișoara a arătat că, în momentul accidentului, mașina condusă de tânărul de 25 de ani avea o viteză medie de 74-84 km/h. Din punctul de vedere al experților, la o astfel de viteză „impactul nu putea fi evitat prin frânare”.
La o lună după accident, băiatul lovit a murit în spital, iar la începutul lui septembrie, Alexandru Buciuman a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și părăsirea locului accidentului. Procurorii îl acuzau de ”nepăsare criminală” față de siguranța de pe șosele și a celorlalți participanți la trafic.
Asta cu atât mai mult cu cât doar în primele șase luni ale acestui an, tânărul a fost sancționat de șase ori, din care o dată pentru depășirea vitezei maxime admise cu peste 50 km/h.
Protestele familiei
Familia și apropiații lui Horia Chiva au protestat de mai multe ori, în ultimele luni, în fața Parchetului Oradea și a Palatului de Justiție, cerând dreptate pentru copilul ucis.
Luiza Chiva, mama băiatului, s-a opus eliberării din arest a lui Alexandru Buciuman, motiv pentru care a organizat mai multe proteste după aflarea veștii că procurorul de caz și judecătorul de drepturi și libertăți de la Judecătoria Oradea au considerat că tânărul și-ar fi învățat lecția și ar merita confortul locuinței în locul asprimii arestului.
În plus, avocații Răzvan Doseanu și Cosmin Buta, care reprezintă familia în acest caz, au ridicat o excepție de neconstituționalitate prin care au cerut schimbarea Codului de procedură penală astfel încât și persoana vătămată să aibă dreptul să participe la judecarea măsurilor preventive și să poată contesta deciziile magistraților în astfel de cazuri.
De asemenea, proteste au fost organizate și la locul unde a avut loc accidentul din iunie. Rudele și apropiații băiețelului au obținut în acest fel montarea unui semafor la trecerea de pietoni considerată drept una dintre cele mai periculoase din oraș.
Trimite articolul
XDoar sase ani pentru ca un derbedeu s-a urcat la volan mort de beat si a fugit de la locul accidentului?? Asta merita trei sentinte pe viata, ca la americani. Plus 120 de ani. Iese in plina tinerete, la 31 de ani, asta daca nu iese da fapt in doi ani sau 12 luni. Ce judecator sa fii sa dai astfel de hotarare?
Un lucru ce nu voi înțelege niciodată: un individ care a luat viața unui !COPIL! cum poate să primească doar 6 ani? Ar trebui să stea în spatele gratiilor toată viața (mai ales că el era vinovatul – băut, drogat).
Pai nu judecatorului ia omorat copilul acel nenorocit daca ar fi fost din familia lui sau macar cunsocut iar fi dat 20 garantez asta pentru ca este un omor nu un accident era accident daca nu era baut si copilul ar fi alergat pe trecere, poate tatal ii ia carotida cand iese de la parnaie
Justiția din România este instituția cu cea mai mică încredere în rândul populației. Iată de ce ! Adunătură de mafioți, cea mai mare parte dintre ei. DUMNEZEU le va da ce merită la un moment dat. Nu vor avea ce mai face cu milioanele de euro.
Cel care a provocat accidentul nu poate avea nici o scuză în situația prezentată : alcool , indiferență , violență verbală după comiterea faptei !!! Ca rezultat al acestui incident mulți părinți at trebui să-și revizuiască modul în care îsi educă copiii când ies pe stradă ! Este suficient să priviți cum circulă mulți tineri pe acele trotinete , câte doi , pe trotuar fără să-i intereseze dacă lovesc pe cineva , încă mai și vociferează dacă le atragi atenția ! Nu cumva să-i rănești suflețelul după cum au învățat acasă ! Contează enorm educarea corectă făcută încă de acasă pentru evitarea acestor evenimente tragice !…și acest lucru se referă și la șoferii tineri care de la 18 ani deja îi vezi băuți și drogați la volan !